Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Träningslära

Blogginlägg från Träningslära

Ann Fernholm och överdrivna påståenden kring socker och fettlever

Träningslära - 15 Oct 17 kl. 02:30

I veckan som gått har det varit en del skriverier kring socker och ofta när det handlar om socker i media så dyker Ann Fernholm upp. Fernholm är en av de mer framstående ”motståndarna” mot socker i Sverige idag och hon har skrivit två böcker om i princip bara det ämnet. Jag skrev ”motståndare” inom […] Inlägget Ann Fernholm och överdrivna påståenden kring socker och fettlever dök först upp på Träningslära.

Att stå upp och jobba är inte som att röka!

Träningslära - 22 Sep 17 kl. 13:48

Då var det dags för media att återigen visa att det är alldeles för många journalister som inte borde få lov att skriva om vetenskap. Denna gången verkar det ha varit en Clas Svan på DN som satte fart på det hela när han, som annars verkar jobba med utrikesnyheter, fick för sig att skriva […] Inlägget Att stå upp och jobba är inte som att röka! dök först upp på Träningslära.

Good Balance – Ett exempel på hur man kan lura folk

Träningslära - 18 Sep 17 kl. 13:46

Några mer passande titlar på det här inlägget hade nog varit, ”Varför det behövs blindning i studier”, ”Hur du testar något vetenskapligt”, ”Hur försäljare lurar sina kunder” eller ”Vad ska man lägga forskningspengar på?”. Jag valde dock en annan titel då jag tänkt använda mig av good balance som exempel och förhoppningsvis kan detta inlägg […] Inlägget Good Balance – Ett exempel på hur man kan lura folk dök först upp på Träningslära.

Dr Mikael om kosttillskott och träning i Nyhetsmorgon

Träningslära - 06 Sep 17 kl. 14:35

Igår hade TV4 Nyhetsmorgon två inslag kring kosttillskott och träning där Doktor Mikael uttalade sig kring en hel del saker där han uppenbart saknar kunskap. I fall du vill slösa knappt 15 minuter av din tid så kan du se de två inslagen här och här. Du kan i och för sig också se det som knappt […] Inlägget Dr Mikael om kosttillskott och träning i Nyhetsmorgon dök först upp på Träningslära.

Media snurrar till det kring PURE studien

Träningslära - 31 Aug 17 kl. 00:35

Igår fick en artikel från tidningen Land stor spridning på nätet. Artikeln handlar om en studie som kallas för PURE vars resultat publicerades i tidskriften Lancet precis (1). Det finns många problem med den här studien men det största problemet är hur media har rapporterat kring den.

Ska kostråden fokusera på delar eller helheten?

Träningslära - 27 Jul 17 kl. 15:43

Jag tänkte bara kort skriva om en ny studie som mest är intressant eftersom den belyser lite av problemet med kostråden idag och hur livsmedelsindustrin varit inblandad och med största sannolikhet förändrat den mot det sämre. Det är nog inte särskilt många som känner till historien bakom de första näringsrekommendationerna (dietary guidelines) som blev till […] Inlägget Ska kostråden fokusera på delar eller helheten? dök först upp på Träningslära.

Replik på en debattartikel i Aftonbladet

Träningslära - 21 Jul 17 kl. 16:23

Idag har jag tillsammans med Daniel Berglind på KI fått med en replik på en debattartikel i Aftonbladet. Vår korta text har fått titeln ”Nej, stillasittandet är det stora bekymret” och den debattartikel som vi bemöter har titeln ”Kvarg och hårdträning – hoten mot vår hälsa”. Tyvärr ges man väldigt lite plats för att ge […] Inlägget Replik på en debattartikel i Aftonbladet dök först upp på Träningslära.

What the health – De dåliga kostdokumentärerna fortsätter komma

Träningslära - 29 Jun 17 kl. 14:51

Det släpps många dokumentärer om kost och nästan allting som produceras är tyvärr skräp. Jag har tidigare skrivit om några dokumentärer som har fått lite mer genomslagskraft än andra. Där har mina texter om Sockerfilmen och Fork over Knives stuckit ut mest då det är lite längre texter med en mer detaljerad genomgång.

Tyngre Träningssnack

Träningslära - 29 Jun 17 kl. 00:35

Podcasten Tyngre Träningssnack har Jacob tillsammans med fysioterapeuten William Walkeaoja, MSc. Varje vecka går de på djupet inom olika saker som berör träning, hälsa och kost. Oftast med en gäst som forskar på området eller kanske arbetar med de allra bästa inom den sporten som diskuteras.

Tyngre Rubriker – En podcast om de senaste rubrikerna

Träningslära - 29 Jun 17 kl. 00:30

I podcasten Tyngre Rubriker dissekeras varje vecka de största nyheterna och rubrikerna kring träning, kost och hälsa från föregående vecka. Det här är podden för dig som vill veta vad som verkligen finns bakom det du får höra i media samtidigt vilket tyvärr oftast inte är en särskilt komplett bild. Värdar i den här podden […] Inlägget Tyngre Rubriker – En podcast om de senaste rubrikerna dök först upp på Träningslära.

När Jonas Colting krossar myter genom att föra vidare myter

Träningslära - 01 Jun 17 kl. 00:32

För några dagar sen så började det rassla till lite i mina olika inboxar i sociala medier och i mejlen efter att Jonas Colting hade släppt ett avsnitt av sin podcast där han tar upp tio punkter som enligt honom är hälsomyter. Vill du lyssna på det här avsnittet själv så kan du lyssna här […] Inlägget När Jonas Colting krossar myter genom att föra vidare myter dök först upp på Träningslära.

Varför forskning kan vara utmärkt men ändå helt irrelevant

Träningslära - 23 May 17 kl. 22:42

Det här är en kort och diskuterande text av mig (Nicklas), där inspirationen hämtats ur en diskussion på Facebook. Emellertid var det inte fråga om ”internetkrigande as usual” denna gång, utan en diskussion med en representant för SVT:s Vetenskapens värld. Eller ja, så mycket till diskussion var det inte i mitt fall.

Mer trams från debattörer kring skatt på läsk

Träningslära - 07 Apr 17 kl. 14:33

Det är många som vill ge sig in i debatten kring skatt på läsk utan att samtidigt riktigt vill hålla sig till fakta. För några dagar sedan publicerade Expressen en ledare signerad från hela ledarredaktionen som var full av rena faktafel. Denna gång är det Timbro som ska försöka argumentera emot idén om en läskskatt.

Min medverkan på källkritikens dag

Träningslära - 15 Mar 17 kl. 10:28

För två dagar sen var jag uppe i Stockholm för att medverka under källkritikens dag som Viralgranskarna anordnade. Det var en väldigt intressant och lärorik dag och jag passade på att åka upp tidigt på dagen så jag också fick lyssna på de första delarna som de hade specifikt för skolungdomar. Viralgranskarna har lagt upp […] Inlägget Min medverkan på källkritikens dag dök först upp på Träningslära.

När en dålig facebookstatus blir tidningsartikel

Träningslära - 03 Mar 17 kl. 13:34

Ibland dyker det upp lite extra korkade artiklar i media som av någon anledning ändå får en väldigt stor spridning och den senaste veckan har allting dominerats av en ovanligt dålig debattartikel i Aftonbladet från en mamma vid namn Anna Larsson som påstår att vi måste skippa sockret om vi älskar våra barn. Det är […] Inlägget När en dålig facebookstatus blir tidningsartikel dök först upp på Träningslära.

Träna Styrka finns inte längre

Träningslära - 17 Feb 17 kl. 23:07

Jag har tagit beslutet att lägga ner tränastyrka.se från och med idag. Numera hittar du alla artiklar som fanns på Träna Styrka här på Träningslära istället.

Du får dubbelt så mycket rubriker om du publicerar dina resultat två gånger

Träningslära - 15 Feb 17 kl. 13:28

Det går inte att missa alla rubrikerna idag kring att mjölk förkortar livet. Det här är i princip inga nya resultat utan det är precis samma forskare som publicerade en studie under 2014 som gav mer eller mindre identiska rubriker. De människor som man har tittat på är också från samma två grupper med kvinnor […] Inlägget Du får dubbelt så mycket rubriker om du publicerar dina resultat två gånger dök först upp på Träningslära.

Om läskskatt i DN – godtycklig, verkningslös och infantiliserande?

Träningslära - 08 Feb 17 kl. 09:35

Detta är en text av Nicklas. Jag har inte skrivit på jättelänge. Sedan sist har jag bland annat blivit doktor i kostvetenskap.

Träning gör dig inte smalare – tvärt om….eller ändå inte

Träningslära - 07 Feb 17 kl. 21:50

Jag vet knappt var jag ska börja med den här texten egentligen. Aftonbladet har de senaste månaderna gjort till vana att publicera plus-artiklar om träning och kost med väldigt missvisande rubriker. I vissa fall är sedan resten av artikeln precis lika dålig medan det i andra fall är en hel okej artikel om man tar […] Inlägget Träning gör dig inte smalare – tvärt om….

Generna påverkar hur du påverkas av reklam för skitmat

Träningslära - 05 Feb 17 kl. 16:23

Ett av de mest centrala ämnena i del 2 av min bok Skitmat är hur vi blir påverkade av reklam och att det påverkar folkhälsan negativt. I artiklar på nätet har jag inte skrivit lika mycket kring det här ämnet även om det finns några artiklar likt TV-reklam kan ändra hjärnaktiviteten hos barn och jag berör det […] Inlägget Generna påverkar hur du påverkas av reklam för skitmat dök först upp på Träningslära.

Palmolja, nutella och ökad risk för cancer

Träningslära - 15 Jan 17 kl. 23:10

De senaste dagarna har det varit en hel del rubriker internationellt kring Nutella och att palmoljan. Texterna är mer eller mindre identiska så jag länkar endast till Reuters, Nutella maker fights back on palm oil after cancer risk study. Jag har inte sett någonting kring det här i svenska media så jag tänkte att det var […] Inlägget Palmolja, nutella och ökad risk för cancer dök först upp på Träningslära.

Hitta på en evolutionär förklaring och bevisa sen din tes med den förklaringen

Träningslära - 10 Jan 17 kl. 10:57

Idag får vi ett bra exempel på hur forskare med en tydlig agenda tillsammans med en tidning som inte bryr sig det minsta om deras rubriker och texter kring kost verkligen stämmer kan arbeta i symbios för att få fram något riktigt uselt. Det som hänt är att en forskare från Australien vid namn Maciej […] Inlägget Hitta på en evolutionär förklaring och bevisa sen din tes med den förklaringen dök först upp på Träningslära.

Upprop mot fetma – du bör verkligen skriva på!

Träningslära - 07 Jan 17 kl. 23:12

Det här blir en annan typ av artikel än den som normalt brukar dyka upp här på Träningslära men ibland kommer det viktiga saker som förtjänar en artikel så att det verkligen får en uppmärksamhet som det förtjänar. Om du är en regelbunden läsare av mina texter eller följer mig i sociala medier så har du […] Inlägget Upprop mot fetma – du bör verkligen skriva på! dök först upp på Träningslära.

Mina populäraste bilder på Instagram under 2016

Träningslära - 29 Dec 16 kl. 10:40

Jag fortsätter att summera 2016 med olika typer av topplistor. Efter att jag de senaste två dagarna publicerat de mest populära inläggen på Facebook och Twitter är det nu dags för Instagram. Inlägget Mina populäraste bilder på Instagram under 2016 dök först upp på Träningslära.

Mina mest populära tweets under 2016

Träningslära - 28 Dec 16 kl. 11:24

Året 2016 börjar gå mot sitt slut och jag tänkte avsluta det med att lägg upp lite olika typer av topplistor från året som har gått. Jag börjar med några av mina mest populära inlägg i sociala medier och sen fortsätter jag med lite artiklar och podcasts efter det. Igår publicerade jag en lista med […] Inlägget Mina mest populära tweets under 2016 dök först upp på Träningslära.

Ladda ner en föreläsning kring kosttillskott med Jacob Gudiol

Träningslära - 03 Dec 16 kl. 21:33

Förra veckan var jag uppe i Stockholm på Fitnessfestivalen och den sista dagen höll jag i en föreläsning kring kosttillskott i en av föreläsningssalarna där Tyngre arrangerade ett fem intressanta föreläsningar relaterat till styrketräning. Tyngre spelade in alla de här fem föreläsningarna och släppte det som ett podcastavsnitt nu i veckan. Det är drygt 30 […] Inlägget Ladda ner en föreläsning kring kosttillskott med Jacob Gudiol dök först upp på Träningslära.

Ny podcast som kommenterar de största rubrikerna varje vecka

Träningslära - 02 Oct 16 kl. 22:11

För nästan precis ett år sen startade jag tillsammans med William Walkeaoja upp podcasten Tyngre Träningssnack där vi går på djupet inom olika ämnen som berör träning, hälsa och kost. Den podden har blivit väldigt populär med över 1 miljon nerladdningar under det första året och lite drygt 130 000 nerladdningar i månaden just nu. […] Inlägget Ny podcast som kommenterar de största rubrikerna varje vecka dök först upp på Träningslära.

Påverkar frukosten barns tankeförmåga?

Träningslära - 12 Sep 16 kl. 14:54

Det är ingen tvekan om att det finns en hel del äldre ”sanningar” inom kost och näringslära som har setts som etablerade trots att den faktiska vetenskapen bakom har varit snällt sagt skakig. Det flesta av de här ”sanningarna” beror nog mest på att media och diverse dietboksförfattare har övertygat befolkningen om vissa saker, men […] Inlägget Påverkar frukosten barns tankeförmåga? dök först upp på Träningslära.

Om skatt på socker eller sockersötade drycker

Träningslära - 12 Jun 16 kl. 16:47

Igår hade Dagens Nyheter en ledare från Lena Andersson med titeln Med socker i botten … där min bok Skitmat trevligt nog blev omnämnd. Det är faktiskt ganska positiva ord och du kan läsa stycket där den nämns i sin helhet här under. I boken ”Skitmat!

Då har kolhydrat-insulin-hypotesen dött IGEN

Träningslära - 02 May 16 kl. 15:29

Om du är en regelbunden läsare här så vet du att det i princip inte finns något stöd alls för hypotesen om att det skulle finnas några metabola fördelar med att äta en lågkolhydratkost. Med metabol fördel menar jag då att en lågkolhydratkost på något sätt skulle påverka en persons metabolism på ett sådant sätt […] Inlägget Då har kolhydrat-insulin-hypotesen dött IGEN dök först upp på Träningslära.

Reportage om Jacob i tidningen Fysioterapi

Träningslära - 28 Apr 16 kl. 10:10

Den här månadens nummer av tidskriften Fysioterapi har ett längre reportage om mig där vi diskuterar det jag jobbar med och mitt arbete på framför allt nätet. Om du är intresserad av att läsa den så finns hela numret av tidningen att ladda ner idag och en månad framåt på Fysioterapis hemsida.     Inlägget Reportage om Jacob i tidningen Fysioterapi dök först upp på Träningslära.

Jag blev omnämnd i Aftonbladet debatt

Träningslära - 14 Apr 16 kl. 12:06

Igår så delade jag en rolig bild i sociala medier där Emma Frans hade påpekat det logiska tankevurpan som gjordes i en debattartikel kring LCHF i Aftonbladet skriven av My Westerdahl som också kallar sig för LCHF-ingenjören. Jag läste aldrig hela artikeln i sig då en artikel som börjar på det viset i princip är […] Inlägget Jag blev omnämnd i Aftonbladet debatt dök först upp på Träningslära.

Vitamin Well Plus – en optimal sportdryck?

Träningslära - 13 Apr 16 kl. 14:25

I förrgår släppte Vitamin Well en ny produkt med namnet Vitamin Well Plus eller VW+. Samtidigt fick man också reda på att den här drycken skulle bli den officiella sportdrycken för Svenska Fotbollsförbundet över tre års tid. Produkten marknadsförs givetvis med hjälp av Zlatan Ibrahimovic som precis som vanligt är fantastisk för att få ut […] Inlägget Vitamin Well Plus – en optimal sportdryck?

Antalet överviktiga och feta ökar fortfarande lavinartat globalt sett

Träningslära - 02 Apr 16 kl. 08:57

Idag publicerades en stor studie i The Lancet där man har tittat på hur BMI förändrats över hela världen de senaste 40 åren (1). Totalt har man över 180 länder inkluderade i datan och den målar inte upp en särskilt positiv bild av utvecklingen. Hela artikeln är fritt tillgänglig för alla så vill du ha […] Inlägget Antalet överviktiga och feta ökar fortfarande lavinartat globalt sett dök först upp på Träningslära.

Antalet överviktiga och feta ökar fortfarande lavinartat globalt

Träningslära - 02 Apr 16 kl. 08:57

Idag publicerades en stor studie i The Lancet där man har tittat på hur BMI förändrats över hela världen de senaste 40 åren (1). Totalt har man över 180 länder inkluderade i datan och den målar inte upp en särskilt positiv bild av utvecklingen. Hela artikeln är fritt tillgänglig för alla så vill du ha […] Inlägget Antalet överviktiga och feta ökar fortfarande lavinartat globalt dök först upp på Träningslära.

Jacob på UR Samtiden – Matlarm och ger allting cancer?

Träningslära - 24 Mar 16 kl. 10:20

För drygt en vecka sen var jag i Stockholm och föreläste för Konsumentföreningen Stockholm kring alla matlarm och varför så många nyheter och varningar i media verkar gå emot varandra. Den här föreläsningen filmades av UR Samtiden och nu ligger den uppe på deras sajt för alla att se. Här under kan du se ett […] Inlägget Jacob på UR Samtiden – Matlarm och ger allting cancer?

Hur mycket vatten ska man dricka på en dag?

Träningslära - 30 Jan 16 kl. 10:56

Det här inlägget är publicerat för Traningslara och de som följer denna site via RSS. Om du läser det här någon annanstans så tryck på den här länken Hur mycket vatten ska man dricka på en dag?. Idag är det väldigt vanligt att människor mer eller mindre går runt bärandes på en vattenflaska som de konstant smuttar på under dagen.

Lever veganer och vegetarianer längre än blandätare?

Träningslära - 13 Dec 15 kl. 12:47

Det här inlägget är publicerat för Traningslara och de som följer denna site via RSS. Om du läser det här någon annanstans så tryck på den här länken Lever veganer och vegetarianer längre än blandätare?. Om du är intresserad av kost så har du nog inte missat att det har varit en hel del debattartiklar och kampanjer från förespråkare av vegankost de senaste månaderna där man dels varit aktiva med tanke på WHOs slutsats att processat kött ökar risken för koloncancer och LRF mjölks stämning av Oatly där marknadsdomstolen gav LRF Mjölk rätt på mer eller mindre alla punkter.

Djupgående kunskap i Tyngre Träningssnack

Träningslära - 02 Dec 15 kl. 10:21

Det här inlägget är publicerat för Traningslara och de som följer denna site via RSS. Om du läser det här någon annanstans så tryck på den här länken Djupgående kunskap i Tyngre Träningssnack. Kombinerad träning, fysträning för lagidrottare, tarmbakterier, ultrauthållighetsidrotter, mäta träningsbelastning samt genertester och prestation är några av de ämnen som avhandlas med forskare inom respektive ämne i de senaste avsnittet av podcasten Tyngre Träningssnack.

Mindre kolhydrater och socker men fler överviktiga

Träningslära - 29 Nov 15 kl. 11:03

Det här inlägget är publicerat för Traningslara och de som följer denna site via RSS. Om du läser det här någon annanstans så tryck på den här länken Mindre kolhydrater och socker men fler överviktiga. Det här blir en kortare text där jag mest tänkte visa ett par grafer som Stephen Guyenet publicerat på sin blogg ”Whole Health Source” de senaste dagarna.