Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Swedroid.se - Allt om Google Android

Blogginlägg från Swedroid.se - Allt om Google Android

Har du haft någon användning av generativ AI hittills?

Swedroid.se - Allt om Google Android - 6 timmar sedan

Mest uppmärksammade nyheten i teknikvärlden senaste halvåret är chattbottar med generativ AI. ChatGPT har satt användarrekord och växt så det knakat. För all del är artificiell intelligens i sig ingen nyhet, det har varit ett modeord bland smartphonetillverkarna år efter år tillsammans med neuronnät och maskininlärning, men AI har fram till nu främst använts bakom kulisserna utan att det märks.

Lönsamt för Netflix att förhindra kontodelning

Swedroid.se - Allt om Google Android - 7 timmar sedan

Enligt en forskningsrapport från Wells Fargo kommer det bli vanligare att de som tittat på Netflix gratis skaffar eget fristående konto och börjar betala, än att kontoinnehavaren betalar för att lägga till fler hushåll. Analysen avser USA och Kanada där cirka 30 miljoner sägs titta på Netflix utan att betala. Rapporten uppskattar att runt 15 procent kommer betala för att lägga till fler hushåll, medan 25 procent av de som loggar in med någon annans kontouppgifter kommer börja betala för Netflix själva.

Google börjar testa generativ AI i Docs och Gmail

Swedroid.se - Allt om Google Android - 23 timmar sedan

Google har börjat testa generativ AI i Docs och Gmail i USA. Endast en liten grupp myndiga användare kommer få tillgång till funktionerna inledningsvis, efter att de aktivt valt att gå med i betaprogrammet. I Gmail kan mjukvaran skriva utkast på allt från födelsedagsinbjudningar till jobbansökningar.

Allvarlig säkerhetsbrist gav obehörig åtkomst till OneDrive och Outlook

Swedroid.se - Allt om Google Android - Igår: 17:21

Forskare upptäckte tidigare i år en allvarlig säkerhetsbrist i Microsofts molnplattform Azure, som gjorde att obehöriga kunde få tag på andra användares data i OneDrive, Outlook och Office 365. Sårbarheten berodde på en felkonfiguration i Azure och kunde även utnyttjas för att ändra sökresultat i Bing. Buggen fanns mer specifikt i Azure Active Directory (AAD).

Google kommer informera om värmeböljor

Swedroid.se - Allt om Google Android - Igår: 14:12

Google kommer börja informera användare om värmeböljor, med start under de kommande månaderna. Tillkännagivandet citerar statistik som hävdar att nära en halv miljon människor dör varje år på grund av värmeböljor och att dödsfallen relaterade till höga temperaturer stiger. I juli förra sommaren gjordes flest sökningar om värmeböljor någonsin.

Netflix kan låta användare spela på tv med mobilen som kontroll

Swedroid.se - Allt om Google Android - Igår: 13:10

Netflix mål är att låta användare spela spel på sina tv-apparater och på alla deras skärmar – inte bara på mobiler som i dagsläget. Strömningstjänsten kan redan ha börjat testa spel för tv enligt kod som har upptäckts. Koden hänvisar till spel på tv-apparater och att användares mobiler kommer kunna utnyttjas som spelkontroller.

Nokia tillkännager nya designspråket Pure UI

Swedroid.se - Allt om Google Android - Igår: 12:34

Nokia har tillkännagivit ett nytt designspråk kallat Pure UI som ska användas på webben och i företagets olika produkter. Designspråket har presenterats av själva Nokia, inte av HMD Global som använder Nokia-varumärket för smartphones, men det kommer eventuellt även användas i de Nokia-märkta mobilerna. Pure UI är tänkt att vara framtidssäkert, flexibelt och sammanhängande och erbjuda en ren och minimalistisk layout.

Galaxy S23-serien på väg att få stor uppdatering med kameraförbättringar

Swedroid.se - Allt om Google Android - Igår: 12:05

För ett par veckor sedan hävdade ett rykte att Galaxy S23-serien kommer få en stor uppdatering med kameraförbättringar. Uppdateringen är nu på väg ut till Galaxy S23-trion och den är drygt 900MB stor. I dagsläget har uppdateringen endast släppts i Sydkorea men den förväntas bli tillgänglig globalt inom kort.

Foldables kommer förbli en nisch enligt analys

Swedroid.se - Allt om Google Android - Igår: 11:51

Enligt en rapport från IDC förväntas leveranserna av foldables att uppgå till 48,1 miljoner exemplar år 2027. Om prognosen stämmer innebär det en årlig tillväxttakt (CAGR) på 27,6 procent från år 2022. Bara mellan 2022 och 2023 förväntas leveranserna av foldables att öka med drygt 50 procent.

Android 14 kommer minska risken att ange PIN-kod offentligt

Swedroid.se - Allt om Google Android - Igår: 11:26

En uppmärksammad artikel i Wall Street Journal illustrerade tidigare i år hur en Iphones PIN-kod kan användas för att stjäla någons ”hela digitala liv”. Sårbarheten utgörs av att enhetens låsskärmskod är allt som behövs för att göra viktiga förändringar, utan att behöva själva kontots lösenord. Angripare kan erhålla låsskärmkoden genom att helt enkelt observera användaren medan koden anges på en offentlig plats.

IOS 17 introduceras 5 juni

Swedroid.se - Allt om Google Android - Igår: 11:10

Apples motsvarighet till Google I/O kommer pågå 5–9 juni. IOS 17 kommer introduceras under utvecklarkonferensen, tillsammans med senaste nyheterna kring IpadOS, WatchOS, TVOS och MacOS. WWDC hålls helt online bortsett från ett event under öppningsdagen och kommer vara gratis för utvecklare att ta del av.

Experter vill att AI-utvecklingen omedelbart pausas

Swedroid.se - Allt om Google Android - i förrgår: 15:34

En rad ledande AI-forskare och experter, samt kända personer i teknikbranschen likt Elon Musk och Apple-grundaren Steve Wozniak, har i ett öppet brev uppmanat utvecklare att omedelbart pausa utvecklingen av artificiell intelligens i minst sex månader. AI systems with human-competitive intelligence can pose profound risks to society and humanity, as shown by extensive research and acknowledged by top AI labs. Uppmaningen gäller specifikt utvecklingen av system som är kraftfullare än nuvarande GPT-4 från OpenAI.

Microsoft sägs fokusera på AI och säkerhet i nästa versionen av Windows [Off topic]

Swedroid.se - Allt om Google Android - i förrgår: 15:03

Enligt Windows Central arbetar Microsoft på en ny moderniserad version av Windows, med fokus på artificiell intelligens, säkerhet och snabba uppdateringar. Initiativet kallas CorePC internt enligt rapporten, med samma mål som slopade Windows 10X. Nya systemet ska bättre kunna anpassa sig för olika enhetstyper, samt erbjuda en ny modulär arkitektur med partitioner vilket ska förenkla uppdateringar och försvåra för malware att sprida sig.

Här är en variant av OnePlus 11 du inte kan köpa

Swedroid.se - Allt om Google Android - i förrgår: 14:39

OnePlus har introducerat en ny variant av flaggskeppet 11 kallad Jupiter Rock. Telefonen har ett särskilt bakstycke som har inspirerats av Jupiter, solsystemets största planet. Enligt OnePlus har varje exemplar ett unikt mönster och materialet gnistrar när det reflekterar ljus.

Investmentbank förutspår att AI kan ersätta sju procent av jobben i USA

Swedroid.se - Allt om Google Android - i förrgår: 11:37

En analys av amerikanska investmentbanken Goldman Sachs hävdar att sju procent av jobben i USA kommer kunna ersättas helt av artificiell intelligens. Enligt rapporten kommer 63 procent av arbetarna istället kunna använda AI som komplement i deras yrken för att förbättra produktiviteten, medan 30 procent förblir opåverkade av tekniken. Goldman Sachs anser att de flesta kommer kunna ha kvar sina arbeten men att många av arbetsuppgifterna kan automatiseras genom generativ AI.

Google börjar visa mer information om sökresultaten

Swedroid.se - Allt om Google Android - i förrgår: 09:38

Google har börjat tillhandahålla mer information om sökresultaten. Finessen nås från de tre prickarna intill länkarna i listan och kommer bli tillgänglig globalt på alla språk under de kommande dagarna. Sökmotorn berättar varifrån uppgifterna kommer och varför systemet anser att hemsidan är användbar och relaterad till sökfrasen.

Inga fler Legion-spelmobiler från Lenovo

Swedroid.se - Allt om Google Android - i förrgår: 09:15

Lenovo har bekräftat att företaget lagt ned Legion-serien med spelfokuserade smartphones. Första Legion-telefonen kom 2020 och den senaste, Legion Phone Duel 2, släpptes sommaren 2021. Även om Lenovo inte verkar se någon framtid för smartphones med spelfokus så har andra fortsatt inom kategorin, likt Asus och Xiaomi.

Spotify introducerar nischade automatiska spellistor

Swedroid.se - Allt om Google Android - i förrgår: 21:27

Spotify har presenterat en ny finess kallad ”niche mixes”, nischade spellistor, som ska erbjuda lekfulla och högst specifika personanpassade spellistor. Funktionen är inledningsvis bara tillgänglig för de som använder Spotify på engelska och den kräver en prenumeration. Dessa nischade spellistor går att nå från sökfliken.

Nio tips för anteckningsappen Google Keep

Swedroid.se - Allt om Google Android - 28 Mar 23 kl. 13:01

Tiden går och det är nu tio år sedan Google introducerade anteckningsappen Keep. Till skillnad mot Googles många tillfälliga projekt har Keep fått finnas kvar, sannolikt för att Keep blivit en omtyckt och populär tjänst. Keep har över en miljard nedladdningar i Play Store.

Smarta laddningen på Pixel-telefoner verkar inte längre kräva alarm

Swedroid.se - Allt om Google Android - 28 Mar 23 kl. 11:25

De flesta tillverkare erbjuder idag olika funktioner i mjukvaran för att förlänga batteriers livslängd, likt att alltid avbryta laddningen vid 80 procent eller att minimera tiden batteriet är full-laddat. Google kallar sin variant för ”smart laddning” på svenska. Finessen är endast till för de som fortfarande laddar över natten.

Rykte: OnePlus kommer lämna Europa

Swedroid.se - Allt om Google Android - 27 Mar 23 kl. 13:13

Ett i skrivande stund löst rykte påstår att OnePlus kommer dra sig tillbaka från Europa och sluta sälja sina smartphones officiellt i de flesta europeiska länder. Till att börja med hävdar en kinesisk blogg att OnePlus kommer lämna Storbritannien och Tyskland. Uppgiften sägs komma från flera olika källor med insyn i saken.

Microsoft förbjuder Bing-drivna sökmotorer att använda sökdata till att skapa AI

Swedroid.se - Allt om Google Android - 27 Mar 23 kl. 12:55

Enligt en rapport från Bloomberg har Microsoft förbjudit Bing-drivna sökmotorer från att använda Microsofts sökdata till att bygga chattbottar. Om dessa utvecklare fortsätter använda Bings sökdata som grund för AI-chattbottar kommer deras tillgång till Bing blockeras. Rapporten nämner inte vilka sökmotorer som har varnats, men Microsofts påstås ha sagt till två utvecklare som använder Bing.

Samsung introducerar modem med 10Gbps nedladdningshastighet

Swedroid.se - Allt om Google Android - 27 Mar 23 kl. 12:43

Samsung har offentliggjort ett nytt 5G-modem för smartphones. Enligt Samsung ska Exynos Modem 5300 kunna nå nedladdningshastigheter på upp till 10Gbps över 5G, samt uppladdningshastigheter på upp till 3,87Gbps. Modemet stödjer även 2G, 3G och LTE och ska alltså vara komplett.

Huawei P60 Pro och Mate X3 lanseras i Europa 9 maj

Swedroid.se - Allt om Google Android - 27 Mar 23 kl. 12:29

Huawei kommer lansera flaggskeppstelefonen P60 Pro, vikbara Mate X3, vattentäta klockan Watch Ultimate, samt hörlurarna FreeBuds 5 TWS i Europa. Endast P60 Pro verkar släppas här – inte vanliga P60. Presentationen sker 9 maj i München och börjar 14:30.

Solana Saga lanseras 13 april

Swedroid.se - Allt om Google Android - 26 Mar 23 kl. 12:27

För ett år sedan var två nystartade företag på väg att släppa sina första smartphones: Osom och Nothing. Med facit i hand lyckades Nothing bäst. Företaget har nu sin andra smartphone på gång efter en lyckad initial lansering, medan Osom fortfarande inte har släppt sin första.

Google Drive får nytt gränssnitt på surfplattor

Swedroid.se - Allt om Google Android - 26 Mar 23 kl. 12:16

Google har förbättrat Drive-appens gränssnitt på surfplattor. Enligt ett inlägg på Workspace-bloggen har Google optimerat och moderniserat gränssnittet på flera vis, så att det är bättre lämpat för stora skärmar. Navigeringsfältet har flyttats från botten av skärmen till vänstersidan.

ChatGPT ökade Bing-besöken med 16 procent

Swedroid.se - Allt om Google Android - 24 Mar 23 kl. 11:58

Microsoft har investerat miljarder i OpenAI som utvecklar ChatGPT och Dall-E. Samarbetet har bland annat resulterat i att Microsoft integrerat varianter av både GPT-4 och Dall-E i sökmotorn Bing. Reuters rapporterar att chattbotten i Bing fått besöken att öka med 15,8 procent.

Android 14 kan låta användare sätta olika levande bakgrunder för hemskärmen och låsskärmen

Swedroid.se - Allt om Google Android - 24 Mar 23 kl. 11:43

Levande bakgrunder, live wallpapers, har varit en specialfunktion i Android ända sedan 2009. I dagsläget går det att ange samma levande bakgrund för både hemskärmen och låsskärmen, men hemskärmen och låsskärmen kan inte ha olika levande bakgrunder. Kod som upptäckts i Android 13 QPR2 indikerar att användare kommer kunna sätta ”oberoende” levande bakgrunder för låsskärmen.

Snapdragon 8 Gen 3 saknar 32-bitarsstöd enligt rykte

Swedroid.se - Allt om Google Android - 24 Mar 23 kl. 11:23

Enligt Kuba Wojciechowski kommer Snapdragon 8 Gen 3, som introduceras nu i höst, att sakna 32-bitarsstöd och endast vara 64-bit. Det vore ingen överraskning, då själva Android går i samma riktning. Pixel 7 och Pixel 7 Pro blev först att släppa 32-bitarsstödet.

Asus ROG Phone 7 presenteras 13 april

Swedroid.se - Allt om Google Android - 24 Mar 23 kl. 11:06

Asus kommer presentera spelmobilen ROG Phone 7 om cirka tre veckor, 13 april klockan 14:00. Evenemanget liveströmmas på webben. Spelmobiler brukar erbjuda den mest kraftfulla hårdvaran och den bästa kylningen.

Huawei introducerar flaggskeppen P60 och P60 Pro

Swedroid.se - Allt om Google Android - 23 Mar 23 kl. 13:02

Om allt fortsatt som vanligt för Huawei hade företagets senaste flaggskepp P60 och P60 Pro sålts av operatörer och webbutiker i Sverige, men märket har blivit obskyrt efter alla sanktioner som gjort att telefonerna saknar 5G och Play Store. De tre modellerna Huawei introducerat idag; P60, P60 Pro och P60 Art, har samma grundhårdvara men vi kommer fokusera på Pro. Enheten erbjuder en 6,67-tums AMOLED-skärm med LTPO 1–120Hz och 1220 x 2700 pixlar.

Vilket märke har du haft flest smartphones från?

Swedroid.se - Allt om Google Android - 23 Mar 23 kl. 12:01

Även om vissa håller sig till samma tillverkare tack vare goda tidigare erfarenheter och för att de föredrar det företagets hård- och mjukvara, har de flesta sannolikt testat smartphones från flera olika märken. Dagens fråga handlar om vilken tillverkares smartphones du använt mest genom åren? Med andra ord, vilken tillverkares smartphones har du haft flest gånger?

Huawei Mate X3 är en foldable utan 5G

Swedroid.se - Allt om Google Android - 23 Mar 23 kl. 11:35

Huawei har introducerat en på vissa vis imponerande foldable, vilken dock samtidigt hålls tillbaka av sanktionerna mot tillverkaren. Mate X3 har samma formfaktor som Galaxy Fold, bokformatet, med en intern 7,85-tumsskärm (2496 x 2224, 120Hz) och en yttre 6,4-tumsskärm med 2504 x 1080 pixlar och 120Hz. Trots två skärmar är Mate X3 inte mycket tyngre än en vanlig smartphone, då den väger 239 gram.

Huawei Watch Ultimate har hög vattentålighet och LTPO-skärm

Swedroid.se - Allt om Google Android - 23 Mar 23 kl. 11:00

Huawei har introducerat sin mest avancerade wearable hittills: Watch Ultimate. Klockan har en ovanligt hög vattentålighet på 100ATM och lämpar sig för dykare. Skärmen är hela 1,5?

Nu kommer Chrome ihåg desktop-läget mellan sessioner och flikar

Swedroid.se - Allt om Google Android - 22 Mar 23 kl. 19:43

De som alltid vill surfa på mobilen som om det vore 2009 kan nu enklare göra det, då Chrome kommer ihåg desktop-läget när det aktiveras från menyn (de tre prickarna). Nyheten är att desktop-läget fortsätter vara aktivt, även ifall alla flikar stängs och Chrome startas om. Trots att nästan alla större hemsidor idag har bra mobilanpassade layouter kan det förstås ändå vara fördelaktigt att ladda desktop-versionen av sidor i specifika fall, särskilt på mobiler med riktigt stora skärmar.

Nothing tillkännager trådlösa hörlurarna Ear 2

Swedroid.se - Allt om Google Android - 22 Mar 23 kl. 19:10

Nu har Nothing introducerat uppföljaren till företagets första produkt. De trådlösa hörlurarna Ear 2 väger inte mer än 4,5 gram per hörlur och erbjuder 11,6 millimeters högtalarelement, 24-bitars högupplöst ljud med certifiering och LHDC 5.0, samt aktiv brusreducering upp till 40dB.

WhatsApp introducerar två nya gruppfunktioner

Swedroid.se - Allt om Google Android - 22 Mar 23 kl. 18:52

WhatsApp har fått två nyheter relaterade till grupper, något utvecklaren meddelat i ett blogginlägg. Första tillskottet är att gruppadministratörer får större kontroll över vilka som har möjlighet att gå med i gruppen. Detta verkar främst beröra större grupper med inbjudningslänkar.

Mars-uppdateringen för Pixel understryker vikten av regelbundna säkerhetsuppdateringar

Swedroid.se - Allt om Google Android - 22 Mar 23 kl. 11:46

Säkerhetsuppdateringarna är inte lika roliga att få som nya Androidversioner, men de är på flera vis viktigare. Mars-uppdateringen understryker vikten av dessa månatliga åtgärder av buggar och sårbarheter. Den fixar nämligen en allvarlig sårbarhet i Exynos-modem som gjorde att telefoner kunde angripas bara med hjälp av målets telefonnummer, utan att användaren behövde interagera med angriparen.

Google Pixel 8 Pro kan erbjuda bättre nattfotografi genom att kombinera fotografier

Swedroid.se - Allt om Google Android - 22 Mar 23 kl. 11:12

Ett av de största framstegen för mobilkameror senaste sex åren har varit prestandan i ljussvaga miljöer. Från att tidigare bara ha fått brusiga, grötiga bilder i dunkel går det idag att ta imponerande fotografier om kvällarna. Kod som upptäckts i Googles kamera-app antyder att Pixel 8 Pro kommer förbättra nattfoto ytterligare genom att kombinera två bilder från två olika kameror.

Instagram börjar visa reklam i sökresultaten

Swedroid.se - Allt om Google Android - 22 Mar 23 kl. 10:58

Meta kommer börja visa reklam i Instagrams sökresultat. Annonserna visas när användare aktivt söker efter företag, produkter eller annat innehåll. Den nya reklamplatsen kommer släppas globalt under de kommande månaderna.