Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Svensson

Blogginlägg från Svensson

Katalysrapport underskattar arbetarklassens storlek

Svensson - 3 timmar sedan

Del 22 av 22 i serien Klass i SverigeI Katalys-rapporten Klasstrukturen i Sverige kommer författarna Göran Ahrne, Niels Stöber och Max Thaning fram till att arbetarklassen utgör cirka hälften av av de arbetande i Sverige. De visar också att arbetarklassen blivit mer manligt dominerad sen 1980-talet men missar något när det gäller hur stor andel av arbetarklassen som är invandrare och hur stor andel av invandrarna som är arbetarklass. Rapporten utgår från officiella svensk statistik men använder ett klassbegrepp som baseras på ställning i produktionen och tar hänsyn till inflytande, makt och kvalifikationskrav i yrket och därmed fogas de lägre tjänstemannapositionerna till arbetarklassen.

Smålands Taberg – vapengömma hittad i container

Svensson - Igår: 10:53

En händelse om verkar ha börjat som ett ingripande mot två inbrottstjuvar i Smålands Taberg utanför Jönköping har utvecklat sig till en vapenhärva med två häktade som misstänkta för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån. De två tjuvarna är utländska medborgare (födda 1983 respektive 1990) och är anhållna eller häktade som misstänkta för dieselstöld. Polisen undersökte området, industrifastigheten, där stölden ägt rum och i en container gjordes fynd av vapen, polisuniformer och peruker.

Mord i Lindängen i Malmö – hämnd för spelcafémordem?

Svensson - Igår: 09:11

På torsdagskvällen sköts en 24-årig man till döds på Lindängsplan i Lindängen. Mordet kan eventuellt var en hämnd för trippelmordet utanför ett spelcafé i Värnhem/Rörsjöstaden häromdagen. Enligt vittnen utfördes mordet av två personer på moped.

Upplevd otrygghet störst där utsattheten för brott är minst

Svensson - Igår: 07:59

I Stor-Göteborg är utsattheten för brott mot person lägst i polisområde Kungälv-Ale. Där är också oroligheten för brottsligheten högst. I GP och annan media framställs det som om nordöstra Göteborg skulle vara det område är människor upplever mest otrygghet, men det verkar inte stämma helt.

Kraftig minskning av antalet anmälda brott i Göteborg

Svensson - Igår: 06:57

Sen 2015 har antalet anmälda brott i Göteborg minskat kraftigt på ett sätt som tydligt avviker från Sverige som helhet där minskningen varit begränsad. Detta visar en rapport från Sociala resursförvaltningen i Göteborg. Minskad anmäld brottslighet i Sverige och rejält minskad anmäld brottslighet i Göteborg.

Är den svenska arbetarklassen rasifierad?

Svensson - i förrgår: 09:22

Del 21 av 21 i serien Klass i SverigeTankesmedjan Katalys har nyligen publicerat rapporten Klasstrukturen i Sverige vilken ingår i den omfattande rapportserien Klass i Sverige. Författare av rapporten är Göran Ahrne, Max Thaning och Niels Stöber. Rapporten tar bland annat upp kön och klass liksom klass och utlandsfödda.

Hovrätten fastställer fällande domar om insiderbrott rörande uppköpet av Axis

Svensson - i förrgår: 07:16

Svea hovrätt meddelade häromdagen att den fällande domen mot fyra personer som röjt information om, och handlat aktier inför, bl a uppköpen av Axis Communications AB och Transmode AB under vintern 2015 stod till stor del fast. En av personerna dömdes till fängelse i 1 år medan de övriga dömdes till villkorlig dom vilket innebär minskat straff för en person. Hovrätten gör därmed i skuldfrågan samma bedömning som tingsrätten, nämligen att en av de tilltalade, som varit anställd vid en konsultfirma som arbetade med båda uppköpen, hade lämnat insiderinformation om uppköpen till sin kusin, som dels själv har handlat på informationen, dels föranlett två andra personer att handla på den.

Arbetarklassen domineras inte av kvinnor

Svensson - 20 Jun 18 kl. 09:07

Del 19 av 19 i serien Klass i SverigeEn populär föreställning i delar av vänstern är att den svenska arbetarklassen domineras av kvinnor och invandrare. Enligt en rapport och klassanalys från Katalys är detta påstående inte korrekt. Andelen kvinnor i arbetarklassen ökade enligt rapporten när den offentliga sektorn växte kraftigt under 1960-talet och 1970-talet.

Värsta gängskjutningarna i Sverige

Svensson - 19 Jun 18 kl. 16:34

När det gäller de grova gängbrottslighet och våldsamma skjutningar så kan vi mäta i antalet dödade, antalet oskyldiga dödade eller om det var stor fara för allmänheten. När det gäller fara för allmänheten så tar skjutningen på Näsets badplats 2001 priset. Då gjorde två kriminella gäng upp med automatvapen mitt bland de badande.

Wind River – film i samma anda som Winter’s Bone

Svensson - 19 Jun 18 kl. 09:07

Wind River är en film som de fattigaste fattiga i USA, delar av ursprungsbefolkningen. I det är fallet ett indianreservat, Wind River, där de två folken shoshone och arapaho lever. Filmen handlar om folk som arbetar i reservatet som jägare, poliser, om oljeindustrins profitbegär, våldsamma män och om de som inte klarar sig, de utslagna, missbrukarna och de småkriminella.

Skottlossning i centrala Malmö – två döda och fyra skadade

Svensson - 19 Jun 18 kl. 07:20

En 18-årig man och en 29-årig man dog och fyra andra män skadades på måndagskvällen i en skottlossning vid ett internetcafé på Drottninggatan i centrala Malmö strax efter klockan 20:00 igår kväll. De två som dog avled på sjukhus under natten. Någon eller några av de skadade ska ha suttit och spelat spel inne på cafét.

Dubbelmord i Upplands-Väsby med koppling till strippklubb

Svensson - 18 Jun 18 kl. 14:23

Idag började rättegången mot en man i 40-årsålder, Adriano Rodriguez, som misstänks för två mord i Upplands-Väsby inom loppet av ett och samma dygn, natten till den 14 november 2017. Det första mordet ägde rum på Hasselgatan där en man som var skjuten med flera skott hittades i ett källarförråd som var inrett med möbler. Källarförrådet användes som umgängesplats för en grupp män som ville vara i fred enligt innehavaren av förrådet: I förhör uppger innehavaren av förrådet att han använde förrådet som sin ”mancave” – en plats där han och hans vänner kunde ”vara i fred från sina kvinnor”.

Feministiskt Initiativ vill inte minska utsläppen av växthusgaser

Svensson - 18 Jun 18 kl. 07:25

Att byta ut smutsiga dieselmotorer i fartyg mot motorer som går på naturgas (LNG) är en som minskar utsläppen av växthusgaser, minskar utsläppen av ämnen som smutsar ner, minskar utsläppen av ämnen som bidrar till försurning och övergödning. Att bygga en LNG-terminal i Göteborg är en del av omställningen från smutsig fartygsdiesel till renare LNG. Men det vill inte Feministiskt Initiativ vara med på.

Miljöpartiet vilseleder om plast

Svensson - 17 Jun 18 kl. 14:53

På Bohuskusten samlas mycket skräp. En stor del av det är plast. Det har väldigt lite med Sverige att göra.

Linnea Brunos fantasier och fördomar om värnplikten

Svensson - 17 Jun 18 kl. 07:28

Linnea Bruno har skrivit en ledare i ETC om värnplikt. Det är så vitt jag kan bedöma en ren fantasiprodukt. Hon tror hon vet hur det var.

Mord på 63-årig man i Hässelby

Svensson - 14 Jun 18 kl. 07:31

En 63 år gammal man sköts ihjäl i Hässelby på onsdagsmorgonen. Larm om skottlossning kom in  till polisen klockan 05.53.

Lätt ändrade domar för morden i Hallonbergen

Svensson - 13 Jun 18 kl. 13:47

Hovrätten dömde precis som tingsrätten tre av de sex åtalade för medverkan i mordet på Mario Ivan Semedo som sköts på Karolinska vägen i Solna i januari 2017, men ändrade brottsrubriceringen för en av de dömda från mord till medhjälp till mord. En person som frikändes från delaktighet i morden på José och Ruth Axelsson i Hallonbergen i mars 2017 har nu dömts av hovrätten för mordet på mannen. I övrigt fastställde hovrätten tingsrättens dom för morden i Hallonbergen, med den skillnaden att hovrätten frikände en av de som i tingsrätten dömdes för medhjälp till mordet på kvinnan.

Åtal mot den så kallade Kulturprofilen

Svensson - 13 Jun 18 kl. 09:38

Åklagaren väckte igår åtal mot den av media så kallade kulturprofilen, Jean Claude Arnault, för två fall av våldtäkt begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011. Arnault förnekar brott. Under förundersökningen har förhör hållits med målsäganden, den misstänkta personen och ett flertal vittnen.

Asylflyktingar och kvotflyktingar är två sidor av samma sak

Svensson - 12 Jun 18 kl. 08:46

I en bra debattartikel i DN påpekar forskaren Clara Sandelid att möjligheten att hantera och ta emot kvotflyktingar förutsätter rätten att söka asyl var som helst. Utan asylrätt inga kvotflyktingar, utan kvotflyktingar ingen asylrätt. De två förutsätter varandra: Ett kvotsystem förutsätter en asylrätt.

Vildfångad fisk och odlade musslor är mycket miljövänlig mat

Svensson - 12 Jun 18 kl. 07:47

Enligt en undersökning som precis publicerats och vars resultat återges på sajten Sustainable Fisheries så är viss vildfångad fisk och odlade musslor det klart mest miljövänliga sättet att producera mat vid sidan av produktion av vegetabilier. När det gäller miljövänlig fisk handlar det främst om mindre pelagisk fisk som sill, skarpsill, makrill, sardin och ansjovis. Undersökning har tittat på 4 olika miljö- och klimatrelaterade områden, energiåtgång, utsläpp av växthusgaser, utsläpp av gödningsämnen och luftföroreningar.

Marknadshyror skulle ge mycket kraftiga hyreshöjningar

Svensson - 11 Jun 18 kl. 09:40

Ramböll har på Hyresgästföreningens uppdrag räknat på vad hyresnivåerna skulle bli i ett scenario med fri hyressättning på marknaden. Resultatet är tydligt. Hyrorna skulle öka i storstadsregioner och tillväxtstäder.

Lindholmen och Lundbyvass och GP:s små märkligheter

Svensson - 11 Jun 18 kl. 07:32

När GP skriver om centrala Hisingen kallar de i stort sett alltid Lundbyvassen (Lundbyvass) för Lindholmen. Radio- och TV-huset ligger i Lundbyvass som är den stadsdel där Götaverkens varv tidigare låg. Lundbyvassen är det officiella namnet.

Kraftig ökning av övervakning och avlyssning

Svensson - 10 Jun 18 kl. 08:49

Varje år sedan 1997 lämnas en redovisning till regeringen av användningen av hemliga tvångsmedel. Rapporten tas fram av Åklagarmyndigheten i samverkan med Ekobrottsmyndigheten, Polisen, Tullverket och Säkerhetspolisen. Rapporten omfattar dock bar en mindre del av den övervakning och kontroll som existerar.

Inte förvånande att Martin Timell frikändes

Svensson - 09 Jun 18 kl. 08:12

Hösten 2017, som en följd av #metoo-rörelsens anklagades Martin Timell för våldtäkt. Våldtäkten skulle ha ägt rum för nästan 10 år sen i en badtunna. Han åtalades men frikändes.

Handgranat mot bil och brand i svartklubb

Svensson - 09 Jun 18 kl. 06:54

I slutet av maj i år drabbades en svartklubb i Aröds industriområde på Hisingen av brand. Branden misstänks vara anlagd och tre personer sågs springa från platsen och sedan åka iväg i en vit Volkswagen Golf i samband med att det började brinna. En person med stark koppling till svartklubben fick i torsdags sin bli sprängd genom att någon kastade in en handgranat i bilen.

Åtalade för mord i Mariehäll släpps fria

Svensson - 09 Jun 18 kl. 06:35

Fem av de sju som åtalats som misstänkta för inblandning i mordet på en ledare i Bredängsnätverket, Joaquin Morales Basilio, har släppts fria av tingsrätten. En av de två åtalade för själva mordet, Christopher Al-Bayya, tillhör de som släpps. Även Sangar Karwan, en ledande person i Östberganätverket som åtalats för anstiftan, har släppts liksom tre andra.

Badförbud i Göta älv som få verkar bry sig om kan upphävas

Svensson - 08 Jun 18 kl. 08:15

Det är förbjudet att bada i Göta älv. Men det finns stränder och klippor mellan Röda Sten och Nya Varvet såväl som mellan Nya Varvet och Tångudden där folk badar. Få som besöker dessa stränder och klippor bryr sig om badförbudet och ingen ordningsmakt kontrollerar det heller.

Återfallsbrottsligheten oförändrad

Svensson - 08 Jun 18 kl. 07:29

Straffen för olika brott har under lång tid skärpts i Sverige. Anledningen till detta är att politiker och folk tror att långa straff minskar brottsligheten. Vetenskap och forskning visar dock att längre straff inte har någon som helst effekt på brottsligheten.

Sanning eller önsketänkande?

Svensson - 07 Jun 18 kl. 06:43

Boknytt Hon, han och hjärnan Markus Heilig Natur & Kultur Sanning eller önsketänkande? Religiösa människor har ofta en dualistisk tvådelad människouppfattning. Kroppen är skapad av evolutionen, beteendet är skapat av själen.

Gängrelaterat mord i Barkarby

Svensson - 06 Jun 18 kl. 13:00

Några timmar efter att ett mord med skjutvapen inträffade i Baggeby på Lidingö sköts också en man ihjäl i Barkarby. I fallet med Lidingö verkar mordet kanske inte vara gängrelaterat, men mordet i Barkaby är det helt säkert. Det två morden hör med stor sannolikhet inte ihop.

Skjutvapenmord på Lidingö

Svensson - 06 Jun 18 kl. 07:46

Vid kvart i fyra på eftermiddagen igår fick polisen in larm om skottlossning i Baggeby, Lidingö. Efter att mannen skjutits ner med automatvapen ska en av gärningsmännen enligt vittnen ha slagit den liggande mannen med en skruvdragare. Vittnen ska även ha sett hur en bil lämnat platsen.

Operation Playa och pengarna, del 2

Svensson - 05 Jun 18 kl. 08:57

Del 3 av 3 i serien Operation PlayaI polisutredningen (kallad Operation Playa) kring det som skulle bli Sveriges största kokainrättegång kartlades ekonomiska aktiviteter för de flesta som åtalades, däribland också för de som frikändes. Frikända i hovrätten blev bland annat den huvudåtalade Jonas Falk (tidigare Jonas Oredsson), hans moster Harriette Broman för allt utom bokföringsbrott och hans mor Elisabeth Falk. Harriette Borman dåvarande sambo, Stefan Östh, frikändes från det som hade med huvudåtalet att göra, men dömdes för andra orelaterade mindre brott.

Varför tänker inte miljöaktivister hela vägen?

Svensson - 04 Jun 18 kl. 12:01

I en artikel i Supermiljöbloggen anser Jonna Elofsson Bjesse att det är ett stort problem att det kanske inte kommer att kunna odlas avokado i Kalifornien i framtiden på grund av ett mer osäkert klimat. Ärligt sagt är nog det egentligen bra. Avokado är inte en naturlig växt i Kalifornien, den hör inte hemma där.

Felaktigheter om segregation och mångfald i ETC-ledare

Svensson - 04 Jun 18 kl. 08:03

Ulrika Lindahl skriver om mångfald och segregation i en ledare i ETC. Det är i huvudsak en vettig ledare, men den presenterar helt felaktiga fakta om mångfald och segregation. I alla fall när det gäller Göteborg.

Operation Playa och pengarna, del 1

Svensson - 03 Jun 18 kl. 09:52

Del 2 av 2 i serien Operation PlayaMauritz Andersson är en av de två som dömdes för inblandning i narkotikasmuggling i samband med den polisutredning som kallades Operation Playa. Den andre var Andreas Niklasson. Mauritz Andersson hade, under de år polisen anser att han smugglade narkotika och under vilken tid han är dömd för inblandning i ett smugglingsförsök och ett fall av smuggling, mycket låga taxerade inkomster.

Sveriges största kokainrättegång – Operation Playa

Svensson - 03 Jun 18 kl. 07:19

Del 1 av 1 i serien Operation PlayaDen 3 januari 1992 rånade Jonas Oredsson (idag Jonas Falk) och en kumpan ett postkontor i Kristianstad där bytet blev 60 000 kronor. Oredsson greps dock och dömdes till 3 års fängelse. Under en permission i början av 1993 rånade han sparbanken i Östra Ljungby.