Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Svensson

Blogginlägg från Svensson

Tal till en kluven nation

Svensson - Igår: 07:50

Statsministern håller tal till nationen. Ett tal med dubbelt skärpedjup nu när vi befinner oss i början av en global pandemi och en långvarig ekonomisk nedgång. Då passar ord om att stå starka tillsammans, göra sin plikt, visa solidaritet.

Bomb i Halmstad

Svensson - i förrgår: 08:07

Strax före klockan fyra på natten till idag, fredag, skedde en explosion vid entrédörren till ett lägenhetshus i Furet, centrala Halmstad. Två svartklädda maskerade personer ska ha setts lämna platsen springande. Explosionen har orsakat stora skador på dörren och två personer har skadats lindrigt.

Trippelmord i Uppsalatrakten – som i en gangsterfilm

Svensson - i förrgår: 07:41

På torsdagskvällen strax innan klockan 7 kom ett larm om en brinnande bil invid Skogsvallens IP i Storvreta som är ett mindre samhälle norr om Uppsala. Brandkår och polis åkte till platsen och när branden släcktes hittades tre döda personer i bilen. Polisen misstänker att de tre personerna mördats.

Dom om grovt penningtvättbrott i Rågsved

Svensson - 26 Mar 20 kl. 08:12

I november förra året larmades polisen till Rågsved efter att vittnen reagerat på att flera personer befann sig vid en personbil. Vid en genomsökning av bilen hittades 2,4 miljoner kronor. Pengar som efter en tingsrättsdom i mars nu tillfaller staten.

Riksförfulare tycker att politiker inte ska ägna sig åt politik

Svensson - 26 Mar 20 kl. 07:44

White Arkitekter har utsetts till årets riksförfulare av Arkitekturupproret. I linje med denna utnämning har en representant för riksförfularen gått till attack mot att socialdemokraterna i Göteborg faktiskt ägnar sig åt politik och lyssnar på folket. Det handlar om Anna-Johanna Klasander, forsknings- och utvecklingschef vid White Arkitekter.

Varför tycks Sverige klara coronasmittan bättre än många andra länder?

Svensson - 26 Mar 20 kl. 07:16

Den frågan har jag inget som helst svar på men det är tydligt att Sverige så här långt klarat coronasmittan bättre än de flesta europeiska länder där smittspridningen började ungefär samtidigt som den i Sverige som de andra nordiska länderna, Tyskland, Benelux, Spanien. Detta oavsett hur vi mäter. Inget land provtar speciellt mer än nåt annat land så siffrorna är sannolikt jämförbara.

Narkotika för 42 miljoner – fyra män åtalas

Svensson - 25 Mar 20 kl. 15:00

Fyra män har idag åtalas vid Göteborgs tingsrätt misstänka för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. De greps i samband med att de förra sommaren transporterade narkotika till ett sammanlagt värde av 42 miljoner kronor. Den 3 juni 2019 rullade en polskregistrerad lätt lastbil från Holland och en följebil med destination Sverige in i landet.

Förändrade brottsmönster till följd av coronaviruset

Svensson - 25 Mar 20 kl. 14:40

Stängda gränser och fler som arbetar hemifrån leder till förändrade brottsmönster hos kriminella vilket i sin tur kan leda till att många typer av brott minskar medan det finns en risk för ökning av vissa brott. I Coronavirusets kölvatten har flera anpassningar gjorts i det svenska samhället och internationellt. Flera länder har stängt sina gränser, äldre personer samt sjuka ombeds avskärma sig från sociala kontakter.

Giriga rika och oansvariga storföretag

Svensson - 25 Mar 20 kl. 07:29

Många storföretag i Sverige får miljarder av staten för att inte säga upp folk utan permittera dem, andra som Stena-koncernen och Stordalens hotellimperium säger upp tusentals personer. Totalt har närmare 20 000 personer varslats om uppsägning. Fattiga människor med otrygga anställningar och småföretag är de som drabbas hårdast.

Sveriges mest missanpassade gata

Svensson - 24 Mar 20 kl. 15:34

Gatan går från ingenstans till ingenstans. Den är närmare 100 meter bred och skulle kunna rymma kvartersbebyggelse mellan två gator. Den kallas Lindholmsallén och är utan tvekan Göteborg mest missanpassade gata.

Hård kritik mot enskild göteborgspolis på grund av rasistiska uttalanden

Svensson - 24 Mar 20 kl. 08:45

En en enskild polis i Göteborg kontaktades per telefon av en enskild medborgare som ville diskutera ett utvisningsärende. Under samtalet, som spelades in, gjorde polisen långa utläggningar i frågor som rörde invandring och svensk migrationspolitik i allmänhet. Samtalet anmäldes till justitieombudsmannen.

Kurdmorden

Svensson - 23 Mar 20 kl. 12:42

Dödlighet i pandemier

Svensson - 23 Mar 20 kl. 10:05

Skitfult hus fick pris som Göteborgs bästa byggnad

Svensson - 22 Mar 20 kl. 10:33

Selma Lagerlöfs center är ett nybyggt hus vid Selma Lagerlöfs Torg (eller som folk säger, Selma). Det är nästan ofattbart fult. Så här beskrivs huset av Arkitekturupproret: Stadsdels- och kulturhuset, uppkallat efter Selma Lagerlöf, är tänkt att påminna om ridån på en teater.

Folk med pengar är de som sprider corona i Sverige

Svensson - 22 Mar 20 kl. 08:03

Det är uppenbart att spridningen av coronavirus i Sverige är annorlunda än i många andra länder. Medelåldern på de som vårdas inom intensivvården är lägre än i Italien och de som förde smittan till Sverige var unga människor som har tillräckligt med pengar för att åka till Alperna för att åka skidor. Majoriteten av dessa personer kommer från överklassen och övre medelklassen.

Brevbombsmordet 1990 och andra mord i Sverige utförda av Irans regim

Svensson - 21 Mar 20 kl. 16:15

Torsdagen den 6 september 1990 kring klockan 1 på eftermiddagen dödades Efat Ghazi av en brevbomb. Bomben exploderade när hon hämtade posten i brevlådan vid radhuset på Syrengatan i Önsta_gryta, Västerås. Hon fick så svåra skador att hon senare avled på Det kunde senare konstateras att brevet var adresserat till hennes man Amir Ghazi som i likhet med Efat Ghazi var politiskt aktiv i rörelser som motarbetade prästregimen i Iran.

Förtätning är alltid bra

Svensson - 21 Mar 20 kl. 08:07

Förtätningen av en stad är alltid bra förutsatt att en kvartersstad med blandade funktioner byggs. Kontor, bostäder, butiker, småverkstäder, blandade lägenhetsstorlekar och blandade ägarformer med mera. Förtätning medför i sådana fall minskade transporter, bättre underlag för kollektivtrafik och ökad trygghet men inte alltid skönhet.

Bygg samhällelig motståndskraft!

Svensson - 20 Mar 20 kl. 17:27

I fyrtio års tid har högern haft tolkningsföreträde. Marknaden sköter sig själv, har vi fått veta. Likaså att staten till sin natur är en trög koloss av egennyttig byråkrati som mest bara är i vägen.

Är skönhet vänster eller höger?

Svensson - 20 Mar 20 kl. 07:28

Arkitekturskribenten Mark Isitt har fått för sig att skönhet är konservatism och högerpolitik. Detta med anledning av att Donald Trump tycks förorda klassiska byggnader istället för modernistiska lådor. Han anser också att modernister som vill bygga fula fyrkantiga hus i glas och betong är vänster.

Swedbank får sanktionsavgift för allvarliga brister

Svensson - 20 Mar 20 kl. 05:58

Swedbank AB har haft allvarliga brister i arbetet att motverka penningtvättsrisker i sin baltiska verksamhet. Det visar resultatet av de två parallella undersökningarna av moderbolaget Swedbank AB och dess dotterbolag i Estland (Swedbank AS) som har genomförts av svenska Finansinspektionen (FI) och estniska Finantsinspektsioon. FI har därför beslutat att Swedbank AB ska få en varning och betala en sanktionsavgift på fyra miljarder kronor.

Mördades vapeninspektören Carl-Fredrik Algernon?

Svensson - 19 Mar 20 kl. 13:38

På 1980-talet inträffad en serie dödsfall som många sen dess betraktat som mord även om beläggen för det är svaga. Ett av fallen handlar om den troliga drunkningsolyckan där journalisten Cats Falck och hennes vän Lena Gräns dog. Ett annat fall är Carl-Fredrik Algernon där det kanske finns mer som tyder på ett mord än i fallet Falck och Gräns dö dock mord inte heller helt kan uteslutas.

Åtal väcks för grova ekobrott kopplade till svartarbetshärva

Svensson - 19 Mar 20 kl. 08:14

Under knappt ett års tid tog de misstänkta ut omkring 30 miljoner kronor i kontanter för att kunna avlöna svart arbetskraft. Nu har åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala väckt åtal mot tre personer verksamma inom byggbranschen för flera grova ekobrott. Ärendet ingår i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.

Politiska mord i Sverige

Svensson - 18 Mar 20 kl. 16:06

Politiska mord är ovanliga i Sverige. Men de förekommer. Det som de flesta kommer att tänka på när det gäller politiska mord i modern tid är sannolikt mordet på Olof Palme.

Lyckad insats mot gängkriminaliteten?

Svensson - 18 Mar 20 kl. 08:24

Enligt polisen så vara en insats inom ramen för operation Rimfrost som kallas operation Vårsol en lyckad kraftsamling. Operation Vårsol var en lokal satsning i nordvästra Skåne som genomfördes förra veckan. Narkotika och vapen beslagtogs från gängkriminella och bilar utmättes.

Dödsskjutning i Hjulsta

Svensson - 18 Mar 20 kl. 08:10

På tisdagskvällen inträffade en skottlossning i Hjulsta i norra Stockholm. Flera personer ringde SOS strax innan klockan 9 på kvällen efter att det hörts smällar som uppfattades som skott i Hjulsta. Två personer sågs springa från platsen.

Positiva effekter av coronaepidemin

Svensson - 17 Mar 20 kl. 13:47

Det finns några tydligt positiva effekter av den i övrigt inte så positiva coronaepidemin covid-19. Den första, vilken också nämnts i många medier är de minskade utsläppen av miljöfarliga ämnen och växthusgaser genom att produktionen och transporterna minskat. Flygtrafiken har minskat kraftigt men även annat åkande har minskat på grund av inställda konferenser, möten, turistresor med mera.

Livet rullar på som vanligt trots coronavirus

Svensson - 17 Mar 20 kl. 08:29

Media just nu handklar mest om coronaviruset covid-19. Det är spekulationer hit och ditt. Rädda människor visar upp sina dåliga sidor, andra människor visar upp sina goda.

Tre män från Göteborg dömda för förberedelse till mord och grovt vapenbrott

Svensson - 16 Mar 20 kl. 17:14

Lunds tingsrätt har i dag meddelat dom i ett mål mot tre män som stått åtalade för att ha planerat ett mord på Magistratsvägen i Lund den 20 november 2019. De tre männen dömdes alla för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Påföljden för två av männen har bestämts till fängelse i sju år medan den tredje mannen, som endast var nitton år då han begick brotten, dömdes till fängelse i fem år.

Historiska epidemier i Göteborg

Svensson - 16 Mar 20 kl. 10:01

Historiska epidemier i Göteborg är främst kända från 1700-talet och framåt. Den mest kända epidemisjukdomen är kolera som härjade under 1800-talet. Den första koleraepidemin drabbade Göteborg och Sverige år 1834.

Effektivaste sättet att bli av med hijab är att tillåta det

Svensson - 16 Mar 20 kl. 07:07

När jag var barn så bar de flesta kvinnor hijab på den ort och i det område där jag bodde. Anledningen till detta vara att de var starkt religiösa och de fick inte visa hår eller för mycket hud för främmande män. Unga kvinnor var ett undantag, de bar i allmänhet inte hijab.