Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Svensson

Blogginlägg från Svensson

Sossarna föreslår snyggare men lite tråkigt hus vid Götaplatsen

Svensson - 2 timmar sedan

Socialdemokraterna i Göteborg har lagt ett nytt och eget förslag till utbyggnaden av Musikhögskolan vid Götaplatsen till en Konst- och Musikhögskola. Det är betydligt bättre än det förslag som tidigare diskuterats och som ritats av Arkitektbyrån Tham & Videgård. Men det är i mitt tycke samtidigt lite småtråkigt.

Sluta skjut sprids till fler orter

Svensson - 7 timmar sedan

Brottsförebyggande rådet (Brå) får 6 miljoner kronor för att sprida arbetsmetoden ”Sluta skjut” till fler orter i Sverige. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Sluta skjut är ett samverkansbaserat arbetssätt mot grovt, dödligt våld i kriminella grupperingar som har prövats i Malmö sedan 2018.

Den svenska småstaden i nytt ljus i nyutgiven historisk roman

Svensson - 9 timmar sedan

På övervåningen i Lindströms hus finner vi ”de rotlösa”, de som sökt sig till staden för sitt uppehälle. Vi får bland annat följa den ryggskadade arbetskarlen Olof och hans nyinflyttade dotter Greta, den unge spinneriarbetaren August samt det gifta paret, Valter och Wilhelmina, och deras sjuka barn. Bleckslagaren Isidor Lindström kallar dem för inhysta men i själva verket är de hans hyresgäster och de som får hans egen familj att överleva ekonomiskt.

Klimatåtgärder är viktigare än lokala naturvärden

Svensson - Igår: 09:37

Utsläppen av växthusgaser behöver minska annars blir det stora problem för människans (och många andra existerande djurs) överlevnadsmöjligheter på jorden. Klimatförändringarna kommer med stor sannolikhet att orsaka omfattande svält och matbrist om ingenting görs. Det är alltså en så betydelsefull problematik att till och med många lokala miljöåtgärder måste sättas åt sidan.

Veganer har noll respekt för natur och ekologisk mångfald

Svensson - Igår: 07:28

I en artikel som publicerats i ETC argumenterar en vegan för att det är helt absurt att människan ger tama hundar kött att äta. Men snarare är det hennes argumentation som är absurd och att ge hundar vegankost är verkligen absurt. Hundar är domesticerade vargar, vargar som tämjts och genmanipulerats av människan.

Hur står det egentligen till med våldet mot kvinnor?

Svensson - Igår: 19:01

Den senaste tiden har det varit tre stycken kvinnomord på mycket kort tid. Det har fått flera politiska opinionsbildare och politiker att gå i taket. Men hur är det egentligen?

Solcellstoppen

Svensson - i förrgår: 16:28

Strängnäs har landets största installerade soleffekt per capita, 500 watt och är därmed etta på solcellstoppen. Fjolårets toppkommun Sjöbo hamnar på andra plats med 456 watt per person. Genomsnittet för landet är 105 watt per person.

Henrik Valentin, Brutet löfte

Svensson - i förrgår: 15:30

Henrik Valentins roman Brutet löfte handlar om en medelålders tjänsteman som får sparken och som – efter vissa våndor – bestämmer sig för att skola om sig till svetsare. Våndorna beror på att han en gång lovat sin far att inte följa i dennes fotspår och bli industriarbetare. När han ändå gör just det tvingas han konfrontera en lång rad fördomar, egna såväl som andras, om fenomenet klass.

De stora ägarna av den svenska skogen och skogsindustrin

Svensson - i förrgår: 14:50

I en artikel i Dagens Arbete gör de en stor sak av att svensk skogsindustri delvis är ägd av utländska kapitalintressen. I artikeln varans också för att det är allvarligt om den svenska skogen skulle bli ägd av utländska bolag. Men problemet överdrivs.

Varför är Sverige mer kapitalistiskt än USA?

Svensson - i förrgår: 08:59

Privatiseringen av offentliga tjänster såldes bland annat in med att personalkooperativ mycket bättre skulle kunna sköta mycket som stat och kommun hade gjort. Så blev det inte. Personalkooperativ lyser fullständigt med sin frånvaro i välfärdssektorn.

Skjutvapenmord i Kista

Svensson - i förrgår: 07:13

En man i Kista sköts ihjäl med flera skott klockan kvart i 3 på natten till idag. Mannen i 20-årsåldern träffades av flera skott från flera gärningsmän. Polisen har inlett en brottsutredning med rubricering mord.

Arbetarlitteraturen – en pusselbit i kampen!

Svensson - 17 Apr 21 kl. 17:11

Under nästan 14 år, 1990?–?2004, var jag anställd som säljare till förmån för cancersjuka och trafikskadedrabbade.

Rättegång fick ställas in efter ordningsstörningar

Svensson - 17 Apr 21 kl. 08:53

Igår påbörjades en rättegång i ett mål gällande förberedelse till mord m.m. med fem häktade.

Covid-19 orsakar blodproppar och är betydligt farligare än vaccin

Svensson - 17 Apr 21 kl. 07:44

När det gäller influensa och narkolepsi är det välbelagt att det är influensa som i sig själv orsakar narkolepsi och inte vaccinet. Att vaccinet ger narkolepsi beror på att vaccinet är gjort av influensavirus. Det verkar som om det är ungefär samma sak med covid-19 och vissa vaccin.

Henrik Johansson – Brev från en cell

Svensson - 16 Apr 21 kl. 17:02

Henrik Johanssons roman Brev från en cell påminner en del om Jan Fridegårds Lars Hård (1935). Fridegård beskriver en ung arg man som upplever sig sitta fast i klassamhällets bottenskikt och som självmedicinerar genom att förföra överklasstjejer. Huvudpersonen i Johansson bok, Patrik Pánik, är också ung och arg på klassamhället.

Sky ECC – stort krypterat kommunikationsnätverk knäckt

Svensson - 16 Apr 21 kl. 07:29

Avlyssningsmaterial från Encrochat har har lett till en mängd brottsutredningar i Sverige och på andra håll och gjort att andra brottsutredningar kunnat slutföras med fler åtalade och ordentliga bevis. Encrochat hade omkring 800 abonnenter i Sverige, i stort sett enbart kriminella och gängkriminella. Den franska polisen var de som knäckte krypteringen på encrochat förra våren och sedan avlyssnade kommunikationsnätverket i några månader innan det stängdes.

Fem män dömda efter tusentals falska fakturor

Svensson - 15 Apr 21 kl. 16:40

De fyra männen skickade ut tusentals falska fakturor på sammanlagt 37,5 miljoner kronor. På grund av ett snabbt agerande från polisen stoppades betalningarna och det angivna bankgirot på fakturorna spärrades. Gärningspersonerna fick inga pengar och nu har de fyra männen dömts för bland annat grovt fordringsbedrägeri.

Spaniensvensken Jonas Falk dömd till fängelse i Spanien

Svensson - 15 Apr 21 kl. 16:19

Jonas Falk är en person som dömts för rån i Sverige när han var yngre. Han har också rymt flera gånger från svenska fängelser. Han greps för tio år sen i Colombia och åtalades sen i Sverige för narkotikabrott.

Johan Jönson – Marginalia/Xterminalia

Svensson - 15 Apr 21 kl. 13:34

Johan Jönsons diktverk från 2019 utgörs av två böcker. Den första, som också är tjockast, har titeln Marginalia, men utgör enligt mig verkets centrum. Den innehåller en lång dikt som slirar mellan medvetandeström och teoretisk/politisk utläggning och som ständigt avbryts av repliker om diktjagets brist på pengar.

Tidigare ordningsvakt dömd för narkotikabrott och vapenbrott

Svensson - 15 Apr 21 kl. 07:10

Fyra personer har dömts till långa fängelsestraff i Lunds tingsrätt för synnerligen grov brottslighet gällande bland annat smuggling och transport av 43 kg kokain och hantering av en stor mängd militära sprängmedel och automatvapen. En 40-årig man som tidigare varit ordningsvakt dömdes för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, och synnerligen grovt brott vad gäller hantering av brandfarliga och explosiva varor till 14 års fängelse. En 31-årig man dömdes för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott till 8 års fängelse.

Dom för mord och mordförsök i Kungens kurva

Svensson - 14 Apr 21 kl. 16:30

En person dog och en annan skottskadades svårt i samband med en skottlossning vid en bensinstation i Kungens kurva i januari förra året. En 24-årig man har nu dömts för mord och två mordförsök till fängelse i 17 år och 10 månader. Två andra män har frikänts från bl.

Mayakultur & Statsterrorism

Svensson - 14 Apr 21 kl. 10:27

När jag nu vid mogen ålder minns den unge man som ensam arbetade sig jorden runt, så förvånas jag över min naiva våghalsighet, och omotiverade självförtroende att allt skulle lösa sig. Bara det att jag varje dag skulle hitta en säker sovplats. Eller över huvud taget en plats att slagga på.

Bristande undersökning av hederskultur och våld i Göteborg

Svensson - 14 Apr 21 kl. 08:20

Hederskultur, våldsbejakande islamistisk extremism och gängkriminalitet hete ren studie som gjort av Göteborgs stad. Den har två stora brister. Den första bristen är informationen om de kriminella nätverken är föråldrad och bristfällig.

Kurdiska rävens knarkliga

Svensson - 13 Apr 21 kl. 15:31

GAIS om VM i Qatar

Svensson - 13 Apr 21 kl. 07:44

Hög tid att agera, markera och protestera mot ett VM-slutspel i Qatar Göteborgs Atlet-och idrottssällskap, GAIS, vill efter beslut med stor majoritet på föreningens årsmöte den 15 mars tillskriva styrelsen för Svenska Fotbollsförbundet med anledning av att VM-slutspelet i fotboll 2022 kommer att avgöras i Qatar. Vi som förening konstaterar att det är så många fel med att arrangera ett VM-slutspel i Qatar. Tidpunkten på året är fel, även om det kanske inte kommer att drabba den svenska säsongen lika mycket som i alla länder som spelar höst/vår.

Märkligheter i flera stora brottsutredningar i Göteborg

Svensson - 12 Apr 21 kl. 16:24

I utredningen om Gamlestadsmordet förekommer namnet på en man som länge tillhört det ledande skiktet i Albanligan (Naserligan). Samme man förekommer också utredningen kring en stor utpressningshärva mot en byggföretagare i Stockholm. I ärendet med utpressningen av byggföretagaren pekas han ut som en gärningsman och i utredningen om mordet i Gamlestaden pekas han ut som utpressare av en av de åtalade, den tidigare restaurangägaren.

Ledare i Backagänget avslöjade genom Encrochat

Svensson - 12 Apr 21 kl. 14:34

Två av toppfigurerna inom Backagängets ledande medlemmar har åtalas för grovt narkotikabrott. De ska ha köpt in mer än fem kilo kokain och avslöjats genom avlyssningsmaterial från Encrochat enligt en artikel i GP. I januari 2021 greps en 34-årig man som anses ha en ledande roll i Backagänget.

Om ”ras” i arbetarlitteraturen – Gustav Hedenvind-Eriksson

Svensson - 12 Apr 21 kl. 07:40

I den självbiografiska romanen Författaren utnämner Ivar Lo-Johansson Gustav Hedenvind-Eriksson och Martin Koch till arbetarlitteraturens ”grindstolpar”. (Redan 1952 hade för övrigt Åke Runnquist i boken Arbetarskildrare från Hedenvind till Fridell kallat just Hedenvind-Eriksson och Koch för ”arbetardiktens portalgestalter”.) Rudolf Värnlund, Ivar Lo-Johansson och Eyvind Johnson på picknick med ”grindstolpen” Gustav Hedenvind-Eriksson Även andra arbetarförfattare betraktade Hedenvind-Eriksson som något av en litterär fadersgestalt, inte minst Eyvind Johnson och Rudolf Värnlund.

Stort polistillslag mot hotell i Göteborg

Svensson - 11 Apr 21 kl. 14:12

Strax efter klockan 22 igår kväll slog polisen till mot ett Clarion Post Hotel (Posthotellet) vid Drottningtorget  i centrala Göteborg och genomförde en insats på grund av misstanker om narkotikabrott. Enligt Aftonbladet ska ett 20-tal polisbilar inklusive insatsstyrkan ha deltagit i insatsen: – Det var en narkotikainsats. Många personer hade samlats på platsen, varav vissa av dem hade kriminella kopplingar, säger Anna Göransson, presstalesperson på polisregion Väst.

Många gängmedlemmar i Borås dömda

Svensson - 11 Apr 21 kl. 13:46

Under de senaste tio månaderna har 26 år och 2 månader utdömts efter polisens utredningar av grov brottslighet i kriminella miljöer i Borås. Under våren väntas åtal i fler omfattande utredningar. Denna gångna veckan dömdes en person, en 17-åring, till fängelse i tre år och åtta månader sluten ungdomsvård efter skjutningen inne på en frisersalong i Borås i september 2020.

Strukturer och hierarkier i Göteborgs undre värld

Svensson - 11 Apr 21 kl. 09:46

Bland gatugängen i den undre världens Göteborg finns det utan tvekan vissa hierarkier där vissa gäng är mäktigare och mer betydande. Detta framgår i avlyssningsmaterial från Encrochat men även i andra sammanhang. Visserligen avslöjar materialet bara detaljer om vissa delar av Göteborgs under värld, men det är ändå intressant.

Kanadensisk tobaksskörd

Svensson - 11 Apr 21 kl. 08:19

För att se alla Kanadas provinser, territorier och huvudstäder liftade jag drygt 1 600 mil – tio gånger Sveriges längd. Halva den sträckan var mellan Vancouver vid Stilla havet, och St. Johns vid Atlanten.

Folkrörelser krävs för att parlament ska kunna ta radikala beslut

Svensson - 10 Apr 21 kl. 08:33

Johan Lönnroth begriper inte skillnaden på en politik där underkastelse för majoriteten ger en arbetarfientlig politik genom breda politiska överenskommelser jämfört med en politik där Vänsterpartiet använder sin styrka i parlamentet för att i konkreta frågor se till att politiken blir mer arbetarvänlig och mindre reaktionär. Det är två radikalt olika sätt att förhålla sig till politik inom parlamentet. Den senare inriktningen argumenterar Peter Widén och Lars Henriksson för i en debattartikel som publicerats i Flamman och här.

Högern har glömt bort hur kommunisterna behandlades

Svensson - 10 Apr 21 kl. 07:31

Ända fram till 1970-talet var det regel att när riksdagen höll sina viktiga politiska debatter och det var dags för VPKs ledare CH Hermansson att hålla sitt anförande reste sig alla andra partiers ledamöter samfällt för att äta lunch. Kommunisterna skulle få tala inför en tom kammare. Den som till äventyrs tror att de svenska socialdemokraterna varit mjuka vänsterut vet inte mycket om svensk samtidshistoria.

Dom för bedrägeri och penningtvätt i husbilsmålet

Svensson - 09 Apr 21 kl. 17:16

Två personer som åtalats för bedrägerier i samband med husbilsaffärer har av Växjo tingsrätt dömts för tio fall av grovt bedrägeri, ett bedrägeri och ett penningtvättsbrott. Mannen dömdes till fyra års fängelse och kvinnan, som haft en mer underordnad roll, fick två års fängelse. De båda åtalade dömdes för att ha vilselett personer att lämna sina husbilar, och i ett par fall sina personbilar, för att det företag i vilket mannen och kvinnan var verksamma skulle sälja fordonet åt dem.

Med kluven tunga – Liberalerna och demokratin

Svensson - 09 Apr 21 kl. 07:37

Betyder Sabunilinjen att Liberalerna nu förlorar sin själ? Ja, för en del liberaler som vägrar samarbete med Sverigedemokraterna uppfattas det så. Den liberala själen står för demokrati, mänskliga rättigheter och lika värde, tänker de sig.

Anneli Jordahl – Som hundarna i Lafayette Park

Svensson - 08 Apr 21 kl. 07:56

Anneli Jordahls roman från 2016 handlar om en kvinna som blir änka efter att hennes man omkommit i en arbetsplatsolycka. Som ett led i sitt bearbetande av sorgen börjar hon föra bok över just sådana dödsfall. Hon skaffar också hund.

Rekordstora summor frysta på grund av misstänkt penningtvätt

Svensson - 08 Apr 21 kl. 07:40

Förra året frystes tillgångar på 245 miljoner kronor på grund av misstänkt penningtvätt. Det är den högsta summan någonsin under ett enskilt år. Polisen har enligt dem själva kunnat agera snabbt efter att bankerna rapporterat misstänkta transaktioner.