Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Kulturbloggen

Blogginlägg från Kulturbloggen

Alexander Rybak tävlar för Norge i Eurovision igen

Kulturbloggen - 04 Apr 18 kl. 18:36

Kan Alexander Rybak vinna Eurovision igen? Spänningen stiger inför Eurovision Song Contest och nu står det klart att det är Alexander Rybak som kommer att representera Norge – för andra gången. Vi minns alla när han tog hem segern 2009 och nu, nio år senare, har han alltså chansen att göra det igen.

Recension av tv-serie: Bad Banks

Kulturbloggen - 04 Apr 18 kl. 18:15

Bad Banks Betyg 4 Premiär på HBO Nordic 14 mars 2018 Ett drama som utspelas i bankmiljö, i finansvärlden där miljarder står på spel. Det är ett tyskt drama där handlingen utspelar sig i Tyskland och i Luxemburg. Den börjar lite segt men kommer igång riktigt bra efter några avsnitt.

Rekommenderad smartphone att ta med på resan

Kulturbloggen - 04 Apr 18 kl. 01:01

Smartphone att ta med dig på din nästa resa När du är ute och reser kan det vara svårt att veta vilken smartphone du ska ta med dig. Många faktorer spelar in på vilken telefon som passar bäst för den aktuella resan. Det som kanske är det viktigaste, oavsett vilken resa du ska ut på, är att din smartphone har ett batteri med bra kapacitet, så att du kan använda den länge innan du måste ladda den.

Livet som i en båt – Musikalverksamhet som pedagogisk utvecklingsmetod

Kulturbloggen - 03 Apr 18 kl. 08:28

Alla har nog någon gång tänkt, ”åhh jag behöver pigga upp mig och göra något skoj”. Det är då många kulturintresserade väljer en härligt och välkänd musikal på någon privatteater i närheten, allt för att få bli road, känna lättsamhet och inte behöva fundera så mycket. Musikaler kan vara en underbar tillflykt från världens krav på att ständigt själv leverera och vara på topp.

Lyssna: Eldoradio – Youth Cult

Kulturbloggen - 02 Apr 18 kl. 15:43

Eldoradio har släppt en ny singel. Ett pressmeddelande berättar mer: Söker du också efter ett sammanhang? Har du svårt att se meningen i tillvaron?

Filmrecension: Saknaden – Ingmar Bergmans filmer var komedier i jämförelse

Kulturbloggen - 30 Mar 18 kl. 13:08

Saknaden Betyg 4 Svensk biopremiär 6 april 218 Regi Andrej Zvjagintsev En av de mest deprimerande filmer jag sett. En konsekvent genomförd skildring av totalt egofixerade vuxna. Ingmar Bergmans filmer var komedier i jämförelse och Bergman en glädjespridare, jämförelsevis.

Lyssna: Rakel – Emotions

Kulturbloggen - 30 Mar 18 kl. 12:54

Rakel har släppt en ny låt – “Emotions”. Efter den framgångsrika debutsingeln Playground är Åres egen darkpop-prinsessa Rakel aktuell med ny musik. Denna gång med flera grader mörkare ”Emotions”, en låt om inre konflikt, rädsla och kärlek.

Filmrecension: Burka Songs 2.0 – totalt ensidig och tjatig

Kulturbloggen - 29 Mar 18 kl. 15:24

Burka Songs 2.0 Betyg 1 Visas på Drakenfilm En dokumentärfilm som hyllar det muslimska påbudet att kvinnor ska dölja sig i burka. Det hemska är att filmen är så totalt ensidig.

Filmrecension: Midnight Sun – alldeles för smörigt gulligt

Kulturbloggen - 28 Mar 18 kl. 14:48

Midnight Sun Betyg 2 Svensk biopremiär 28 mars 2018 Regi: Scott Speer Manus: Kenji Bando, Eric Kirsten Ett alltför smörigt romantiskt drama om ett viktigt ämne som är berörande men skulle förtjänat lite mer mörker och lite mer trovärdiga människoskildringar. När unga människor drabbas av dödliga sjukdomar och ställs familj och omgivning inför de svåra frågorna om liv och död. Det tyngsta vi människor kan utsättas för.

Filmrecension: Ready Player One

Kulturbloggen - 27 Mar 18 kl. 17:14

Ready Player One Betyg 3 Svensk biopremiär 28 mars 2018 Steven Spielberg är en  stor filmregissörer i konsten att skapa amerikanska storfilmer som drar en stor publik. Ready Player One har många av de ingredienser som en blockbuster av Steven Spielberg har, men samtidigt når det inte samma mästerliga nivå som hans bästa filmer. Någon odödlig ET är detta inte.

Grattis Jacqueline Woodson till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2018

Kulturbloggen - 27 Mar 18 kl. 14:25

Jacqueline Woodson. Foto: Marty Umans. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2018 går till den amerikanska författaren Jacqueline Woodson.

Vinn filmen En obekväm uppföljare – som bluray

Kulturbloggen - 25 Mar 18 kl. 18:03

Vinn filmen “En obekväm uppföljare” som bluray. (Originaltitel: An Inconvenient Sequel: Truth to Power). Filmen släpps på DVD & Blu-ray 2 april 2018.

Teaterkritik: Påklädaren på Dramaten – det är magiskt och det sprakar och gnistrar om Sven-Bertil Taube och Krister Henriksson

Kulturbloggen - 25 Mar 18 kl. 08:55

Påklädaren Av Ronald Harwood Översättning Magnus Lindman Regi Eva Dahlman Scenografi och kostym Magdalena Åberg Ljusdesign Ellen Ruge Premiär den 24 mars 2018, på Stora scenen, Dramaten Ett varmt och berörande drama om livet, kärleken, teatern och framför allt kärleken till teatern. Premiärens föreställning fick stående ovationer. Jag tror det var en hyllning både till hela ensemblens insats som en hyllning till Sven-Bertil Taube som fick applåder redan när han gjorde sin första entré i föreställningen.

Lyssna: Kajsa Grytt – Här och nu

Kulturbloggen - 23 Mar 18 kl. 13:15

Kajsa Grytt släpper singeln “Här Nu” och åker på turné, berättar ett pressmeddelande: Med uppmärksammade släppen av Bron, den feministiska kampsången Mina Girls och albumtitelspåret Kniven i Hjärtat gav Kajsa Grytt en stark försmak av vad som komma skall. Albumet släpps den 13 april och nu kommer singeln “Här Nu. Hon ger också en rad konserter.

Publiksuccén GRIND kommer till Orionteatern

Kulturbloggen - 23 Mar 18 kl. 13:11

10-12 maj kommer hyllade dansföreställningen till Orionteatern. Ett pressmeddelande berättar: Det tvärkonstnärliga scenkonstverket som tar dina sinnen på en oväntad resa kommer till Orionteatern. GRIND minimerar för att maximera – genom att foga samman renodlade element skapas maximalt uttryck.

Lyssna: Teddybears – Hustla

Kulturbloggen - 23 Mar 18 kl. 13:04

Teddybears har släppt en ny singel, Hustla. Ett pressmail: Klas & Jocke Åhlund tillsammans med Patrik Arve utgör tveklöst Sveriges mest inflytelserika band. Sedan starten på punk/HC-scenen på 90-talet har bandet ständigt pushat sig själva högre och längre, och har aldrig stannat.

Bildgalleri: Southside Johnny & The Asbury Dukes på Pustervik

Kulturbloggen - 23 Mar 18 kl. 12:59

Southside Johnny & The Asbury Dukes på Pustervik, Göteborg 22 mars 2018 Southside Johnny & The Asbury Dukes på Pustervik. Tog måhända en stund att få styrfart och riktning på den här gamla rock&rollmaskinen. Men när goa gubbarna på scen bara fått upp trycket tillräckligt blev det åka av.

De fem mest eleganta männen inom fotbollen

Kulturbloggen - 23 Mar 18 kl. 12:54

Många fotbollsspelare är numera lika hemma i designklädaffärer som på fotbollsplanen. Läs mer om de mest fashionabla av dem. 1.

Bokrecension: Godnattsagor för rebelltjejer – helt underbar

Kulturbloggen - 23 Mar 18 kl. 09:39

Godnattsagor för rebelltjejer Författare: Elena Favilli och Francesca Cavallo Utgiven: 2017-08 Översättare: Hans-Jacob Nilsson och Åsa Jonason Formgivare: Amelie Stenbeck-Ramel ISBN: 9789171264282 Förlag: Max Ström Hundra kvinnor som vågat ta sig fram i livet och världen: framstående matematiker, tyngdlyftare, frihetskämpar, racerförare – en del historiska och andra från nutiden. I en underbar illustrerad barnbok. Boken är något alldeles extra och berättelsen om hur den kom till låter som en saga: Elena Favilli och Francesca Cavallo satt vid köksbordet i Los Angeles och arbetade den dagen då de lanserade sin crowdfundingkampanj.

Lyssna: 56 artister höjer rösten för #metoo i låten ”Vad dom än säger”

Kulturbloggen - 22 Mar 18 kl. 13:41

#metoo-rörelsen är långt ifrån över. Den har bara börjat. Med nya singeln ”Vad dom än säger” höjer kvinnliga musiker sina röster tillsammans för #metoo.

Litteraturkritik: 4321 av Paul Auster

Kulturbloggen - 21 Mar 18 kl. 17:15

4231 Författare: Paul Auster Utgiven: 2018-03 Översättare: Ulla Roseen Formgivare: Sara R. Acedo ISBN: 9789100170998 Förlag: Albert Bonniers Förlag Max Tegmark, en svensk professor i fysik vid Massachusetts Institute of Technology, hävdar att han matematiskt har kunnat bevisa att rymden fortsätter i i oändlighet finns det ett oändligt antal universum och parallella verkligheter eftersom vårt universum hela tiden delar sig. Vi lever flera liv samtidigt.

Filmrecension: Maria Magdalena – enastående

Kulturbloggen - 20 Mar 18 kl. 18:10

Maria Magdalena Betyg 5 Svensk biopremiär 23 mars 2018 Regi Garth Davis En otroligt vacker och berörande film om Maria Magdalena, den kvinna som faktiskt var den första som den uppståndne Jesus visade sig för. Filmen har passande nog svensk biopremiär på skärtorsdagen i påsk. Oavsett om du är troende kristen eller inte har filmen så mycket att berätta, inte minst om kvinnors situation i världen och i religioner.

Debatten om böneutrop fylld av okunniga argument och fula personangrepp

Kulturbloggen - 20 Mar 18 kl. 14:44

Muslimska böneutrop – bör de tillåtas? Det pågår en intensiv, stundtals hätsk, debatt i medier och sociala medier om en ansökan från en muslimsk församling i Växiö som vill få hålla böneutrop två gånger om dagen på fredagar. Diskussionens vågor går höga och ofta med fula argument.

Graveyard öppnar för Guns n´Roses

Kulturbloggen - 19 Mar 18 kl. 15:20

Lördagen den 21 juli 2018 kliver Guns N’ Roses upp på Ullevis scen inför fullsatta läktare. Nu kom besked att svenska Graveyard agerar support denna kväll och innan Graveyard ser vi Tyler Bryant & The Shakedown. Ett pressmeddelande: Svenska hårdrockshjältarna i Graveyard har vunnit grammisar, P3 Guld och hyllats av både fans och kritiker i många år nu.

Teaterkritik: Cirkusdrömmar är inte alltid rosa

Kulturbloggen - 19 Mar 18 kl. 10:21

Kasjtanka – En cirkusdröm Av Anton Tjechov Regi: Olle Törnqvist Premiär på Moomsteatern, Malmö, 17 mars, 2018 Glitter och glamour kan vara lockande, men det finns alltid en mörk baksida. Den bittra läxan tvingas hunden Kasjtanka lära sig den hårda vägen. Kasjtanka lever ett rätt normalt hundliv med sin husse någonstans i Ryssland.

Bokrecension: Sveket – Birgitta Trotzig

Kulturbloggen - 19 Mar 18 kl. 09:49

Sveket: En berättelse Författare: Birgitta Trotzig Utgiven: 2016 (1966) ISBN: 9789176458242 Förlag: Modernista Vad är svek? Sviker gör man när man viker undan för förväntningar. Dessa förväntningar kan komma från en själv eller andra människor.

Nu har jag blockerat två fundamentalistiska ateister

Kulturbloggen - 17 Mar 18 kl. 12:26

En fundamentalist är en person som anser sig ha den enda rätta sanningen. Hen anser sig stå på den enda sanna grunden och har inga problem med att skada den som har någon annan synvinkel på det fundamentlisten uttalar sig om. Dessa två olika personer som jag i veckan känt mig vara tvungen att blockera på Facebook uttalade sig båda stolt om sitt ateistiska förhållningssätt – och när jag i all anspråkslöshet förde in ett något annorlunda sätt att se på det de skrev om reagerade båda lika skrämmande maktfullkomligt och svarade inte på sak utan angrep mig som person, åt det grövsta.

Bildgalleri: Trivium på Fryshuset

Kulturbloggen - 16 Mar 18 kl. 16:52

Trivium på Fryshuset, Stockholm 15 mars 2018 Den amerikanska rockgruppen spelade på Fryshuset fredagskvällen den 15 mars 2018. Lite fakta om bandet från wikipedia: Trivium är en amerikansk musikgrupp grundad år 2000 som spelar melodisk thrash metal och metalcore. Debutalbumet Ember to Inferno gavs ut 2003 och 2015 släpptes det senaste albumet, Silence in the Snow.

First Aid Kit till Popaganda 2018

Kulturbloggen - 16 Mar 18 kl. 16:42

Världens bästa First Aid Kit till Popaganda, skriver ett pressmeddelande: Klockan slår 15.30 den 29 augusti 2008. På lilla scen står First Aid Kit och ska precis genomföra sin första spelning på Popaganda.

Bildgalleri: First Aid Kit i Lisebergshallen

Kulturbloggen - 16 Mar 18 kl. 13:55

First Aid Kit i Lisebergshallen, Göteborg 15 mars 2018 Fullsatt Lisebergshall- en mycket bra konsert.

Filmrecension: I Tonya, stark och berörande

Kulturbloggen - 16 Mar 18 kl. 09:48

I, Tonya Betyg 3 Svensk biopremiär 16 mars 2018 En berörande film om Tonya Harding (så bra spelad av Margot Robbie), amerikansk konståkare som blev misstänkt för att vara delaktig i överfallet inför OS i Lillehammer 1994 då hennes konkurrent Nancy Kerrigan blev attackerad och skadad i samband med en träning. En film som egentligen handlar om det sociala arvet och klass-skillnder. Tonya Harding, idag 48 år, var som ung en av de skickligaste amerikanska konståkarna, men hon hade stort motstånd från domare och sportens ledning.

Filmrecension: Amatörer – genuint äkta

Kulturbloggen - 14 Mar 18 kl. 16:01

Amatörer Betyg 3 Svensk biopremiär 16 mars 2018 Regi Gabriela Pichler En svensk film med manus av Jonas Hassan Khemeri och Gabriela Pichler tillsammans. Gabriela som gjorde den omtalade filmen Äta, sova, dö 2012 har regisserat. När det lilla samhället Lafors får chansen att i tävlan med Alingsås få en tysk stormarknad till sig gläds kommunfullmäktige.