Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Kulturbloggen

Blogginlägg från Kulturbloggen

LABYRINT – en poetisk och visuell teaterupplevelse för barn på Malmö stadsteater

Kulturbloggen - Igår: 15:17

Labyrint har urpremiär på Studion 24 augusti och spelas för barn 5-8 år. Foto: Wang & Söderström LABYRINT – en poetisk och visuell teaterupplevelse för barn på Malmö stadsteater med urpremiär på Studion 24 augusti 2018, berättar ett pressmeddelande: Poeten Felicia Mulinari och regissören Saga Gärde står bakom pjäsen Labyrint om en flicka och hennes mamma, som tar avsked av mormor som bor långt borta. I ett färgglatt, bubbligt universum med lekfulla animationer och ett spännande ljudlandskap skapas en föreställning som sätter barns frågor om längtan och avsked i centrum.

Way Out West – Thåström – Låtskatt magiskt förpackad

Kulturbloggen - Igår: 23:45

Peter Birgerstam 11/8 2018 Thåström  5 Med nuvarande material har Thåström haft segertåg, turnerat både inomhus och utomhus. Jag skrev här om premiären i Göteborg i höstas. Vad som avviker mest jämfört med den överkörningen är akustiken.

Filmrecension: Den 12:e mannen – engagerande, stark, kryper under huden och får mig att fundera på mycket

Kulturbloggen - Igår: 16:30

Den 12:e mannen Betyg 4 Svensk biopremiär 17 augusti 2018 En stark film som bygger på verkliga händelser – och en film som påminner om att vårt grannland Norge har upplevt något som vi svenskar inte gjort. Filmen skildrar en norsk motståndsman som skottskadad försöker ta sig över gränsen till Sverige. Handlingen utspelar sig 1943 i Tromsø, mitt i brinnande krig och Norge är ockuperat av de tyska nazisterna.

Way Out West – Mura Masa bjöd in till regndans i Linnétältet

Kulturbloggen - i förrgår: 09:29

20180811Photo: Hilda Arneback Mura Masa på Way Out West 11 augusti 2018 Betyg 3 Brittiska Mura Masa (Alexander Crossan) är bara tjugotvå år gammal men har redan varit med och – som Way Out West beskriver det – ”dikterat samtidens popmusik” i flera år. Vilket jag emellertid skulle göra en invändning mot, eftersom det sista Mura Masa är för mig är en popartist. Nej, Mura Masa är för mig snarare en samtida kompositör med en laptop som sitt notpapper; där elektroniska beats och rungande basgångar gästas av korta, klassiska pianostycken.

Way Out West: Bildgalleri dag 3

Kulturbloggen - i förrgår: 09:19

Kamasi Washington När är några nedslag med foto av den sista och avslutande dagen, 11 augusti, av 2018 års upplaga av Göteborgsfestivalen Way Out West.

Dockteater från hela Europa invaderar Stockholm

Kulturbloggen - i förrgår: 16:36

Marionetteatern fyller 60 år och firar med den fem dagar långa dockteaterfestivalen Pop up Puppets som mellan den 18-22 augusti bjuder in publik i alla åldrar till europeiska gästspel från nio olika länder. Festivalen är förlagd till flera av Kulturhuset Stadsteaterns scener vid Sergels Torg, men kommer även dyka upp ute på Stockholms gator och torg. Ett pressmeddelande: – Det som är extra spännande med Pop up Puppets är den bredd och den mångfald vi visar upp.

Lyssna: John Hiatt – Cry to Me

Kulturbloggen - i förrgår: 16:33

Efter fyra års radiotystnad är John Hiatt tillbaka. Nya plattan »The Eclipse Sessions« släpps den 12 oktober och är producerad av Kevin McKendree. Hiatt själv placerar »The Eclipse Sessions« vid sidan om två av sina bästa album – 1987 år »Bring the Family« (med Ry Cooder, Nick Lowe och Jim Keltner) och »Crossing Muddy Waters« från 2000.

Way Out West: Kendrick Lamar – New Kung Fu Kenny gjorde TKO med Slottsskogen

Kulturbloggen - i förrgår: 16:20

Kendrick Lamar på Way Out West 10 aug 2018 Betyg 5 När Way Out West landade Kendrick Lamar till den här sommarens festival var det nog många som helt bestämde sig för att gå. Att festivalen lyckats få hit Kendrick höjde den återigen till den status den hade för några år sedan, när artister som Kanye West och Prince gästade. Och att det är just denna konsert som är dragplåster märks direkt; redan fyrtio minuter innan konserten drar igång är det packat och förväntansfullt framför festivalens största scen, Flamingo.

Way Out West: Bildgalleri dag 2

Kulturbloggen - 11 Aug 18 kl. 09:35

Way Out West Dag 2 – 10 augusti 2018 Ett axplock från fredagens konserter. Foto: Peter Birgerstam Fever Ray Fever Ray M.I.

Way Out West – Tora Vinter sätter Dungen i trans

Kulturbloggen - 10 Aug 18 kl. 22:17

Tora Vinter på Way Out West 10 augusti 2018 Betyg 4 På festivaler är det viktigt att hitta bort från det massmediala, eftersom de erbjuder möjligheter för gräsrötterna att ta plats i rampljuset. Way Out West är bra på det viset – här kan man se mängder av artister man inte sett förut. Det är också en av anledningarna till att folk går på festival; här får man chansen att vidga sina musikaliska vyer.

Bildgalleri: Way Out West dag 1

Kulturbloggen - 10 Aug 18 kl. 13:43

Way Out West, den stora musik-, film- och debattfestivalen startade i Slottskogen i Göteborg torsdag den 9 augusti. Kulturbloggen är på plats och publicerar en hel del recensioner därifrån. Här bjuder vår fotograf Peter Birgerstam på några bilder från torsdagens konserter.

Filmrecension: Mary och häxans blomma

Kulturbloggen - 10 Aug 18 kl. 09:52

Mary och häxans blomma Betyg 3 Svensk biopremiär 10 augusti 2018 En söt, rolig, gullig japansk animerad berättelse om en rödhårig liten flicka som så gärna vill hjälpa till men nästan alltid misslyckas. Filmens skapare har tidigare släppt två fantastiska filmer, ”Lånaren Arrietty” (2010) och ”När Marnie var där” (2014). Mary och häxans blomma är inte dålig, men den kommer inte upp i samma underbara mästerliga nivå som de två tidigare filmerna.

Goo Goo Dolls på Gröna Lund – Ensamt och tråkigt

Kulturbloggen - 09 Aug 18 kl. 17:13

Goo Goo Dolls på Gröna Lund 8 augusti 2018 Betyg 2 Ensamt och tråkigt. 2 av 5. Det var så länge sedan att ingen ens kommer ihåg sist de var på besök här.

Filmrecension: The Darkest Minds – kunde blivit så bra

Kulturbloggen - 08 Aug 18 kl. 17:25

The Darkest Minds Betyg 2 Svensk biopremiär 10 augusti 2018 En spinoff-film på den kultförklarade tv-serien Stranger Things som tyvärr trots goda föresatser inte håller ända fram. En förfärlig smitta slår till och utrotar nästan 98 procent av barnen i USA. De barn som överlevt har fått övernaturliga krafter och eftersom myndigheterna är rädda för dem samlas barnen in och placeras i bestraffningsläger.

Filmrecension: Slender Man – ett sömnpiller

Kulturbloggen - 08 Aug 18 kl. 17:05

Slender Man Betyg 1 Svensk biopremiär 10 augusti 2018 En film eller berättelse kan bygga på vilka fantastiska overkliga fantasier som helst, men det måste finnas en inre logik i det overkliga för att vi som publik ska leva oss in i det som berättas. Slender Man är en skräckfilm som slarvar och missar alldeles för mycket med detaljer och med handlingen. Det är alldeles för mycket skräckscener som visar sig vara en dröm och ibland en dröm i en dröm i en dröm.

På jakt efter blues i Mississippi

Kulturbloggen - 07 Aug 18 kl. 14:32

Terry Bean på Reds Det går inte att uppleva blues i Mississippi utan att samtidigt konfronteras med slaveriet och den rasism som fortfarande präglar delar av den amerikanska södern. Den musik vi idag kallar blues började dyka upp i skiftet mellan 1800 och 1900-talet i Mississippis delta. Kringvandrande musiker spelade för dricks, en övernattning, mat och alkohol.

Bergmanfestivalen: scenkonst inför rätta – Om föreställningen Riten

Kulturbloggen - 07 Aug 18 kl. 11:30

Riten av Ingmar BergmanDramaten 2018Bearbetning: Lucas Svensson och Emil GraffmanRegi och scenografi: Emil GraffmanMotiv: Pierre Wilkner Riten handlar om tre framgångsrika artister som fått ett obscent varieténummer censurerat. Pjäsen betonar det komplexa förhållandet mellan förödmjukelse och behov, konstnären och publiken, människan och samhället. För regin står Emil Graffman.

Carl International Film Festival har släppt programmet för festivalen 24-29 augusti

Kulturbloggen - 07 Aug 18 kl. 11:22

Carl International Film Festival som pågår 24–29 augusti 2018 i Karlskrona. har släppt sitt program för årets festival. Ett pressmeddelande: Demokratifokus, unga talanger och festivalens nya tävlingsprogram för långfilm från Östersjön utgör några av höjdpunkterna under festivalens sex dagar.

Queen Zenobia – en popexplosion om en krigardrottning har premiär i Göteborg 26 september

Kulturbloggen - 07 Aug 18 kl. 11:16

Historien om Mellanösterns krigardrottning Zenobia har inspirerat Kristina Issa till att skriva ny musik och singeln ”This Little Heart” släpps tidigt i höst. I samband med att låten släpps är det även premiär för konserten och popexplosionen Queen Zenobia på Stora Teatern i Göteborg, där musiken från singeln plus flera andra nykomponerade låtar ingår. Premiär på Stora Teatern, 26 september, 2018, kl 19.

Publikrekord för Kulturhuset Stadsteatern 2017-2018

Kulturbloggen - 07 Aug 18 kl. 11:10

Spelåret 2017-2018 bjöd på mycket stora publika framgångar för Kulturhuset Stadsteaterns teaterscener vid Sergels torg. Billy Elliot, Vem är rädd för Virginia Woolf?, Och så levde de lyckliga, Bang och Våra drömmars stad är bara några av de pjäser som under spelperioden blivit absoluta publikfavoriter.

Filmrecension: I Can Only Imagine

Kulturbloggen - 06 Aug 18 kl. 16:25

I Can Only Imagine Betyg 3 Svensk biopremiär 10 augusti 2018 Regi Andrew Erwin, Jon Erwin En film som lär vara ett måste att se för den som lyssnar på kristen popmusik. Filmens titel är också titeln på sången “I Can Only Imagine”, skriven av den amerikanska artisten Bart Millard som är den mest spelade kristna poplåten hittills och som legat högt upp inte bara på kristna låtlistor utan också stått sig bra i konkurrens med annan musik. Filmens budskap är vackert, det handlar om förlåtelse och att kunna ge varandra flera chanser, att kunna reparera trasiga relationer.

Bildgalleri: The Hellacopters på Gröna Lund

Kulturbloggen - 04 Aug 18 kl. 18:46

Hellacopters på Gröna Lund 3 augusti 2018 Det svenska rockbandet Hellacopters bjöd på en rockshow på Gröna Lund på fredagskvällen. Lite fakta om bandet (från wikipedia): Bandet bildades 1994 av Entombed-trummisen Nicke Andersson (sång och gitarr), Dregen (gitarr), Kenny Håkansson (bas) och Robert Eriksson (trummor). Dregen och Eriksson hade tidigare arbetat som roddare under Entombeds turnéer och Håkansson var en av Anderssons barndomsvänner.

Dave Grohl släpper PLAY – en minidokumentär i två delar den 10 augusti

Kulturbloggen - 04 Aug 18 kl. 18:34

Foto: Andrew Stuart PLAY” är en minidokumentär i två delar som inkluderar en 23 minuter lång originalkomposition skriven av Dave Grohl där han spelar samtliga sju instrument. Dokumentären och låten släpps 10 augusti. Ett pressmeddelande: ”Att se mina barn börja spela musik och lära sig att sjunga eller spela trummor tar mig tillbaka till tiden då jag var i deras ålder och spelade album hemma där jag lärde mig genom att lyssna.

Filmrecension: Mademoiselle Paradis – en film som nog inte lämnar någon oberörd

Kulturbloggen - 03 Aug 18 kl. 19:18

Mademoiselle Paradis Betyg 4 Svensk biopremiär 10 augusti 2018 Regi Barbara Albert En berörande film om ett märkligt människoöde av den österrikiske regissören Barbara Albert. En film som får mig att önska att en del människor inte kunde bli föräldrar. Huvudrollen, Maria Theresia, spelas av Maria Dragus som varit med i Det vita bandet, också en film på tyska språket med förfärliga föräldrar.

Lyssna: Maia Hirasawa – Jag vill göra det nu

Kulturbloggen - 03 Aug 18 kl. 19:14

Maia Hirasawa släpper en ny EP i höst och ett album tidigt 2019. 3 augusti släppte hon singeln “Jag vill göra det nu” som är ett smakprov på vad vi kan vänta oss framöver. Lyssnaren får hennes bekant lena sångröst och catchy popmelodier – men låttexterna visar också upp en extra ocensurerad och rak Hirasawa.

Filmrecension: Trädgårdsgatan – griper tag i mig och går ända in i hjärtat

Kulturbloggen - 02 Aug 18 kl. 16:08

Trädgårdsgatan Betyg 4 Svensk biopremiär 3 augusti 2018 Regissör Olof Spaak Man bär med sig sin barndom hela livet och det påverkar en – men minnen kan se olika ut. När Elin och Erik som vuxna möts på en begravning minns de sin barndom och speciellt den sommaren de levde tillsammans. Men de minns olika: Med varsin föräldrar, Peter och Linda, som var missbrukare av alkohol och knark var livet inte lätt.