Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Kulturbloggen

Blogginlägg från Kulturbloggen

Filmrecension: Skönheten och odjuren – Ett starkt kriminaldrama där rättvisan inte finns där den borde vara

Kulturbloggen - 07 Dec 17 kl. 09:31

Skönheten och odjuren Betyg 5 Svensk biopremiär 8 december 2017 Studenten Mariam bereder sig på en festkväll med sina vänner. En typisk student , fnittrig och glad i sedesam klänning. När hennes klänning går sönder får hon låna en ny av sin väninna.

Konstnärer ska lättare få ersättning

Kulturbloggen - 07 Dec 17 kl. 09:05

Konstnärer ska lättare få den ersättning de ofta blir utan. Dagens Nyheter berättar: Varje gång ett bild- och formkonstverk säljs vidare genom exempelvis ett auktionshus har konstnären rätt till en så kallad följeersättning. Men personen blir ofta utan betalning, eftersom försäljningarna i praktiken inte redovisas som tänkt.

Hyllningskväll för Rikard Wolff på Kulturhuset Stadsteatern

Kulturbloggen - 06 Dec 17 kl. 17:29

Tillsammans med några av Rikard Wolffs närmaste vänner arrangerar Kulturhuset Stadsteatern en hyllningskväll på Stora scenen den 11 december för Rikards vänner och publik. I programmet deltar bland andra Eva Dahlgren, Jonas Gardell, Lisa Ekdahl, Danny Saucedo, Ola Salo, Henrik Johansson, Kari Bremnes och Fredrik Meyer. Ett pressmeddelande: – Vi hoppas att detta får vara en stund där vi alla hyllar och får vara tillsammans kring minnena efter vår älskade Rikard, säger Helena Bergström och Björn Kjellman, vänner och värdar på scenen för hyllningskvällen.

Lyssna: Anna von Hausswolff – The Mysterious Vanishing of Electra

Kulturbloggen - 06 Dec 17 kl. 17:26

Anna von Hausswolff släpper sitt fjärde studioalbum, ”Dead Magic2 den 2 mrs 2018 och har släppt en första låt från albumet, den trollbindande “The Mysterious Vanishing of Electra”.

Teaterkritik: ”Tillbaka till nu” på soppteatern – liten operaresa på lunchen

Kulturbloggen - 06 Dec 17 kl. 14:55

Tillbaka till nu Manus, regi och koreografi Katrin Sundberg Premiär på Klara Soppteater 6 december 2017 Operans historia och många musikaliska pärlor i en miniförpackning tillsammans med soppa är vad operatrion Divine tillsammans med pianisten Eric Skarby bjuder på i ”Tillbaka till nu” på Klara soppteater. Tre medelålders operasångerskor som jobbat ihop i en trio i tjugo år samlas för att packa ihop sin rekvisita och kostymer. Faktum är att de inte längre får några bokningar.

Jonathan Wilson till Sverige i vår

Kulturbloggen - 05 Dec 17 kl. 16:53

Jonathan Wilson [US] 1 april – Stockholm, Bryggarsalen Den Los Angeles-baserade producenten och musikern Jonathan Wilson är tillbaka. Nya albumet ”Rare Birds” – där han gästas av bland andra Lana Del Rey och Father John Misty – släpps i vår, och den 1 april 2018 står han på Bryggarsalens scen i Stockholm. Ett pressmeddelande: Jonathan Wilson har skapat sig ett namn som en av musikvärldens mest eftertraktade producenter, en magiker som drar ut det absolut bästa ur de han jobbar med.

Filmrecension: Suburbicon – en hemsk rysare som kunde blivit väldigt bra

Kulturbloggen - 05 Dec 17 kl. 16:45

Suburbicon Betyg 3 Svensk biopremiär 8 december 2017 En rysare som skakar om mig. Den utspelar sig i en påhittad amerikansk förort någon gång på femtiotalet. Förorten består av fina villor med välskötta gräsmattor, den påstås vara så fridfull och idyllisk.

Filmrecension: Gordon och Paddy – en gullig liten berättelse för hela familjen

Kulturbloggen - 04 Dec 17 kl. 17:13

Gordon och Paddy Betyg 4 Svensk biopremiär 22 december 2017 En söt film, jag en riktigt gullig liten berättelse, på lite drygt en timme lång. En riktig måbra-film för hela familjen och där de minsta kan följa med. Filmen bygger på Ulf Nilssons och Gitte Spees böcker om Kommissarie Gordon.

Katie Melua kommer till Sverige hösten 2018

Kulturbloggen - 04 Dec 17 kl. 16:45

Katie Melua kommer till Sverige hösten 2018. Katie åker ut på en lång Europaturné nästa höst som har premiär på Cirkus i Stockholm den 24 oktober 2018. Ett pressmeddelande: Senaste besöket i Sverige för Katie Melua var på utsålda Filadelfiakyrkan i Stockholm inför en mycket entusiastisk publik.

Jimmy Eat World kommer till Sverige

Kulturbloggen - 04 Dec 17 kl. 09:13

Jimmy Eat World kommer till Sverige 2018 för två spelningar: 5 juni – Stockholm, Debaser Strand 7 juni – Malmö, KB Ett pressmeddelande berättar: Jimmy Eat World bildades 1993, och har sedan dess blivit ett av de största rockbanden på andra sidan atlanten. Vad som började som ett skört och småskaligt emoprojekt har idag utvecklats till ett enormt rockmaskineri, som med ett antal album släppta i glappet mellan 90-tal och 00-tal cementerat sin plats bland de största. Emons många känslor och uttryck har aldrig lämnat bandets ljudbilder, utan Jimmy Eat World berör lika mycket nu som de berörde då.

Dom staden slukar – Nyskapad föreställning med nordisk skräck har premiär 5 december

Kulturbloggen - 04 Dec 17 kl. 09:09

Dom staden slukar är en nyskapad föreställning med nordisk skräck son har premiär 5 december 2017 på Teater Pero i Stockholm. Ett pressmeddelande berättar: En föreställning av och med Amanda Glans (Stockholm Lust), Frida Spång (Spångs orkester) och Agnes Branting (Storydox-sant på scen). En ung DJ möter en man med ständigt vått hår och en förödande usb-sticka.

Skivrecension: A Beautiful Friend – Big City, Bright Lights

Kulturbloggen - 04 Dec 17 kl. 08:21

Artist A Beautiful Friend Titel Big City, Bright Lights Betyg 4 Release 2017-11-24 Det är så vackert och musiken fyller mig totalt. Inledningsspåret, som också är titelspåret, ”Big City, Bright Lights” är den vackraste nya låt jag hört i år. A Beautiful friend, alias för Pelle Ekerstam, är en skicklig gitarrist, duktig sångare och underbar poet – allt detta förenas i albumets första spår.

Bokrecension: Exit Väst av Mohsin Hamid – en enastånde roman om vår tid, om kärlek, lojalitet och livet

Kulturbloggen - 04 Dec 17 kl. 07:43

Exit Väst Författare: Mohsin Hamid Utgiven: 2017-10 Översättare: Molle Kanmert Sjölander ISBN: 9789127153448 Förlag: Natur Kultur Allmänlitteratur Ett mästerverk. En enastående roman som fått fantasy och realism att bli ett, där metaforerna är mer sanna är verkligheten. En magisk, mystisk och samtidigt skrämmande aktuell berättelse om världen idag och samtidigt en skildring av livets existentiella frågor, om liv och död och kärlek och vänskap.

Filmrecension: Gemini

Kulturbloggen - 03 Dec 17 kl. 15:31

Gemini Betyg 2 Regi Aaron Katz Neon, palmer och soldränkta stränder. L.A är sig lik.

Svenska Akademien måste moderniseras och ansvariga måste avgå – NU

Kulturbloggen - 03 Dec 17 kl. 13:59

Nu måste Svenska Akademien moderniseras. Och de ansvariga för att kulturprofilen under så många år kunde sextrakassera unga kvinnor måste avgå. Att en man kunnat begå övergrepp mot unga kvinnor i många, många år genom att ha fått stöd av framträdande personen inom Svenska Akademien, det är en djup och förfärande skandal.

Teaterkritik: Vintermusik av Lars Norén

Kulturbloggen - 03 Dec 17 kl. 10:57

Foto: Sören Vilks Vintermusik Av: Lars Norén Regi: Sofia Jupither Tio människor på en sandstrand i värmen. De är gamla. De har problem med lederna, med minnet, med sömnen, med sina äktenskap (om de har några), med gamla oförrätter.

Norma, Vincenzo Bellini

Kulturbloggen - 03 Dec 17 kl. 01:05

Teaterkritik: Frontens gryningsfärg – kvinnor öga mot öga med döden och dödandet, mitt i striden

Kulturbloggen - 02 Dec 17 kl. 10:42

Frontens gryningsfärg Av Mustafa Can Regi Astrid Menasanch Tobieson Scenografi och ljus Lars Östbergh Kostym Annika Nieminen Bromberg Mask Katrin Wahlberg Musik Gustav Nordmark En kraftig smäll, ett plötsligt ljussken, så starkt att jag måste blunda. Att befinna sig i fronten i ett krig är både psykiskt och fysiskt pressande. Och förmodligen ganska meningslöst.

Regissören Elisa Kragerup vill rubba vår världsbild med ny tolkning av My Fair Lady

Kulturbloggen - 01 Dec 17 kl. 08:29

Foto: Carl Bengtsson / Skarp Agent 8 december är det premiär för My Fair Lady på Kulturhuset Stadsteatern! I rollerna ser vi bland annat Johan Rabaeus, Magnus Uggla och Nina Zanjani – som gör musikaldebut. För regi står danska stjärnregissören Elisa Kragerup.

Här är de nominerade artisterna till P3 Guld 2018

Kulturbloggen - 01 Dec 17 kl. 08:12

Zara Larsson och Axwell /\ Ingrosso är nominerade till tre P3 Guld-priser vardera. Foto: Marc Regas och Pressbild Nu är nomineringarna klara till P3 Guld-galan 2018. Totalt är 34 artister nominerade och de som har störst chans att kamma hem de prestigefyllda priserna är Zara Larsson – som är trefaldigt nominerad för andra året i rad – och Axwell /\ Ingrosso, även de nominerade till tre priser.

Filmtips: Wonderstruck – en magisk berättelse, biopremiär 26 januari 2018

Kulturbloggen - 01 Dec 17 kl. 08:08

Wonderstruck av Todd Haynes är en unik, mycket speciell film med mycket magi och mystik i sig. Den har premiär på svenska biografer 26 januari 2018. Kulturbloggen har sett det och recension kommer.

Filmtips: Menashe

Kulturbloggen - 01 Dec 17 kl. 07:06

Om du gillar att se filmer som öppnar dörrar till kulturer och sammanhang du kanske annars aldrig får uppleva? Då är filmen Menashe något för dig. Den har svensk biopremiär den 8 december 2017.

Filmrecension: Rodin – betyg 2

Kulturbloggen - 01 Dec 17 kl. 07:01

Premiär 1 december Betyg 2 Regissör Jacques Doillon En film om skulptören Auguste Rodin som levde 1840 – 1917. Rodins konst var nyskapande och bland hans mest berömda verk är Tänkaren, Kyssen, Helvetets portar och skulpturen av Balzac. Som med allt nytt mötte han motstånd från samhälle och kännare och fick utstå kritik för sitt skapande.

Filmrecension: Call me by your name – Intensivt och omtumlande om första kärleken

Kulturbloggen - 30 Nov 17 kl. 17:20

Call me by your name Betyg 5 Regi Luca Guadagnino Svensk biopremiär 22 december Årets oscarshype är här och vilken film. Killvarianten av Blå är den varmaste färgen är en varm och hjärtskärande historia om förälskelse och hjärtesorg. I en norditaliensk småstad i en lyxvilla nära havet bor Elio tillsammans med sina föräldrar.

Skivrecension: Oskar Linnros – Väntar på en ängel

Kulturbloggen - 30 Nov 17 kl. 16:58

Artist Oskar Linnros Titel Väntar på en ängel Betyg 4 Oskar Linnros är en 34 årig svensk popartist som efter genombrottet med hiphopgruppen Snook startade solokarriär och tog sig in i alla svenskars hjärtan med låten Från och med Du. Han är trots sin mediala frånvaro en av Sveriges mest omtyckta popartister. Efter ett fyra år långt uppehåll är han nu tillbaka.

Nightwish kommer till Göteborg

Kulturbloggen - 28 Nov 17 kl. 10:04

Nightwish kommer till Partille Arena. Hårdrockbandet inleder den kommande Europaturnén i Göteborg. Ett pressmeddelande: 1996 gjorde Tuomas Holopainen en trespårsdemo, som så småningom ledde fram till skivkontrakt för hans nya band Nightwish.

Filmrecension: 120 slag i minuten

Kulturbloggen - 28 Nov 17 kl. 07:40

120 slag i minuten Betyg 4 Regi Robin Campillo Svensk biopremiär 1 december 2017 – som är World Aids Day Politik och kärlek och 1000-tals som dör i AIDS. Myndigheter som blundar för problemet eller helt enkelt står handfallna. Samtidigt tickar tiden snabbt för de drabbade.

Johannes Anyuru – En Augustprisvinnare som började med att tacka Gud

Kulturbloggen - 27 Nov 17 kl. 20:55

(På bilden bakom till högen Johannes Anyuru syns Fatima Bremmer vars fackbok ”Ett jävla solsken” fick pris som årets fackbok.) Johannes Anyuru utsågs till Augustprisvinnare 2017 i den skönlitterära kategorin för framtidsdystopin ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”. Romanen är en kombinerad science fiction-berättelse om en ung kvinna som kommit från framtiden för att varna dagens människor och en debattroman om ett ökande hat mellan olika grupper i samhället.

Världspremiär för ”Europas Brasilia” på Svenska Filmstudions Dokumentärfilmsfestival

Kulturbloggen - 27 Nov 17 kl. 12:57

Världspremiär för ”Europas Brasilia” på Svenska Filmstudions Dokumentärfilmsfestival (1-4 december, Bio Roy i Göteborg). Ett pressmeddelande berättar om dokumentärfilmsfestivalen som startar 1 december i Göteborg. Den 1-4 december 2017 bjuder Svenska Filmstudion in till en retrospektiv för att sammanfatta 10 års dokumentärfilmsproduktion i Göteborg – och premiärvisa den senaste dokumentären “Europas Brasilia”, om den 19-åriga kvinnliga boxaren Sagal Hussein, regisserad av Pontus Hjorthén.

Filmrecension: Europas Brasilia – stark dokumentär som inviger dokumentärfilmfestivalen i Göteborg

Kulturbloggen - 27 Nov 17 kl. 12:46

Europas Brasilia Betyg 4 Svensk biopremiär då den invigen … Under tio år byggdes en miljon lägenheter i Sverige. Det så kallade miljonprojektet gav moderna bostäder med rymd, rent vatten och toaletter i lägenheter åt miljontals svenska medborgare. Ändå är dessa bostadsområden starkt ifrågasatta.

Filmrecension: Friend Request – akta dig för att bli vän med udda personer eller tvärtom: var rädd om de utsatta

Kulturbloggen - 26 Nov 17 kl. 12:04

Friend Request Betyg 3 Svensk biopremiär 1 december 2017 Akta dig för att bli vän med någon som är udda – eller tvärtom: ta emot de utsatta i din gemenskap. Det är två möjliga sätt att tolka denna skräckfilm för ungdomar. Eller så är den ett varningstecken för att låta sig uppslukas av Internet och sociala medier.

Teaterkritik: Seek and Hide på Teater De Vill sätter igång många viktiga tankar

Kulturbloggen - 25 Nov 17 kl. 08:24

Seek and Hide Regi Johan Bössman Målgrupp: åk 7-9, gymnasium Teater De Vill Premiär 20 november 2017, föreställning som recenseras: 24 november Tonårstiden är en tid full av blandade känslor. Vi går från glada till ledsna, och från att vara stora till att känna oss som väldigt små. Föreställningens två ungdomar kastas in i denna hormonella spiral och de har knappast koll på vem de själva är.

Bokrecension: I en skog av sumak av Klas Östergren – en bok jag inte vill ska ta slut

Kulturbloggen - 25 Nov 17 kl. 08:11

I en skog av sumak Författare: Klas Östergren Utgiven: 2017-09 ISBN: 9789127151475 Förlag: Natur Kultur Allmänlitteratur Klas Östergrens Augustpris-nominerade roman ”I en skog av sumak” är en sådan bok som det är en njutning av läsa, den berör mig, den drar in mig i handlingen och jag är där – och jag vill inte att boken ska ta slut. Det är inte många romaner som har sådan inverkan på mig. Handlingen utspelar sig 1970 i Stockholm och vi får följa gymnasisten Kenneth som bor i ett område i Stockholm där människorna är trångbodda, fattiga och många har alkoholproblem.

#Metoo och efterföljare – övergrepp möjliga just för att några få har makt över så många

Kulturbloggen - 24 Nov 17 kl. 09:52

Kulturprofilen som fått härja fritt – som det verkar – inom Svenska Akademiens sammanhang är ett av många förskräckliga övergrepp vi får höra om i dessa dagar, då svallvågorna efter den amerikanska #metoo-rörelsen når större och större styrka i Sverige. Inom alla branscher träder människor fram som blivit utsatta, ibland handlar det om våld och våldtäkter och ibland om att ha blivit kladdade på. Oftast är det kvinnor som utsätts och män som begår övergreppen, men inte enbart.

Lyssna: Kajsa Grytt – Mina girls #metoo

Kulturbloggen - 24 Nov 17 kl. 09:23

Kajsa Grytt släppte feministiska kampsången ”Mina girls” 24 november 2017. Ett pressmeddelande berättar: Fram till i måndags denna vecka, var det tänkt att en annan låt från kommande albumet skulle släppas på fredag. Men efter att livsviktiga #metoo och #närmusikentystnar kampanjerna blossat upp på allvar drog Kajsa i bromsen – om hon ska släppa en låt just nu så är det Mina girls.

Filmrecension: Trollvinter i Mumindalen – helt underbar

Kulturbloggen - 23 Nov 17 kl. 13:56

Trollvinter i Mumindalen Betyg 4 Regi Jakub Wroński och Ira Carpelan Svensk biopremiär 1 december 2017 En helt underbar film om mumintrollen som gått i idé inför vintern men blir väckta när Hemulen kommer till Mumindalen och skrämmer upp dem inför den annalkande Julen. Julen kommer, vi måste skaffa en julgran och klä på den, annars blir det farligt. Det är vad mumintrollen uppfattar av Hemulens besked.