Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Fråga Veterinären

Blogginlägg från Fråga Veterinären

Mina hundar spyr och bajsar inne

Fråga Veterinären - 21 May 13 kl. 17:22

Fråga om hund som bajsar och spyr Hej! Jag har en fråga gällandes något som började igår. Jag har 2 valpar på drygt 1 år.

Hund kissar inne

Fråga Veterinären - 20 May 13 kl. 17:43

Fråga om hund som kissar inne Hej. Jag har en 6-årig salukihane som varit helt och hållet rumsren sen han var runt en halvår-ett år gammal. (tog lång tid att få honom rumsren) Nu har han under en kort period kissat inne 5-6 gånger.

Det varar från huden på vår hund

Fråga Veterinären - 19 May 13 kl. 08:56

Fråga om hund Vår hund som är 7 år har sugit på sig själv på tuttarna och hon har fått en påse bredvid som inte försvinner. Det kommer vätska ur den och nu har vi upptäck att hon har tappat lite hår på ett ställa på ena bakbenet och de kommer var ut i från det direkt från huden. Vad kan de vara?

Vår katt är livrädd för husse

Fråga Veterinären - 18 May 13 kl. 10:20

Fråga om rädd katt Min älskade katt har funnits hos oss(mig och min sambo)i snart ett halvår och hon har tillbringat oss mycket glädje då hon alltid har varit tillsammans med oss och hon har alltid vaktat oss. Hon har även hälsat oss välkomna när vi kommer hem från diverse saker, det spelar ingen roll hur lång/kort frånvaro det varit. Hon är 7 år gammal och har aldrig tidigare varit rädd för någonting.

FURminator för pälsvård på hund och katt

Fråga Veterinären - 28 Apr 13 kl. 17:45

Nu i dessa tider då våra husdjur fäller som mest så vill vi passa på att tipsa om en mycket bra produkt som heter FURminator. FURminator minskar fällandet med 90 %. Du slipper konstant dammsugande och tvättande av golv, möbler, kläder samt bilsäten.

Min katt vill inte äta

Fråga Veterinären - 13 Jan 13 kl. 19:53

Hej! Jag har precis hämtat hem en 16 veckor gammal katt. Den har tidigare bott i ett katthem med många katter och en ägare.

Liten LED-lampa på nyckelring

Fråga Veterinären - 30 Nov 12 kl. 13:38

Här kommer ännu ett tips i mörkret! Denna lilla LED-lampa passar bra att hänga i hundens halsband, och den passar lika bra att sätta fast på husse och matte, eller varför inte på barnen? Lampan finns i flera tuffa färger hos LED-lampa – Veterinarbutiken.

Finns det allergifria hundraser?

Fråga Veterinären - 29 Nov 12 kl. 09:43

Hej! Jag ska kanske skaffa hund till sommaren, men min pappa är allergisk (han är inte så himla allergisk, vi har redan en kanin.) Finns det något sätt man kan ”testa” om man är allergisk mot en ras?

Kattunge kissar på sig och har svårt att gå på lådan

Fråga Veterinären - 25 Nov 12 kl. 15:16

Vi har en 3 månaders kattunge hemma som senaste veckan börjat kissa på sig. Vi hittar henne sittandes i sitt eget kiss. Halva katten är blöt.

LED-halsband för mörka promenader

Fråga Veterinären - 24 Nov 12 kl. 18:29

Vi vill tipsa om ett LED-halsband till hundar som passar extra bra nu i den mörka delen av året. Halsbandet finns i rött och blått. Det går att skifta mellan fast sken och två olika blinkande ljus.

Min Chihuahua nyser och är trång i luftvägarna

Fråga Veterinären - 24 Nov 12 kl. 10:23

Min chihuahua-hane på 1,5 år har under en månads tid ”snorklat” eller hållit på med s.k inåtvända nysningar när han blir upphetsad och glad eller rör sig plötsligt, ibland även när han ätit. Vi har trott att det var noskvalster (vet.

Hund med genomskinligt ‘gägg’ i ögonen

Fråga Veterinären - 22 Nov 12 kl. 21:03

Hej! Vi har en 13-årig Parson Russell terrier som nu efter sommaren har fått ”gägg” (grå genomskinligt) i sina ögon, jag tvättar rent med rumstempererat desinficerat vatten, han verkar inte må dåligt av det men vad kan det vara? Kan begynnande dålig hörsel på hund även påverka balansen?

Artikel om glukosamin för katt

Fråga Veterinären - 20 Nov 12 kl. 18:57

Vad är glukosamin och vad kan man använda det till? Vi tipsar här om en artikel som handlar om just glukosamin för katt. Det finns väldigt många olika preparat på marknaden, men artikel tar upp vikten av att välja ett preparat av hög kvalitet för att få maximal effekt.

Hur lång är halveringstiden för kaliumbromid på hundar?

Fråga Veterinären - 19 Nov 12 kl. 17:57

Hej, vet ni hur lång halveringstiden är för kaliumbromid på hundar? Hur lång tid tar det innan all medicin är ute ur kroppen? Vår hund fick först 12 ml/ dag i 5 dagar och har sedan gått på 3ml/dag i 8 dagar.

Hur lång är halveringstiden för kaliumbromid på hundar?

Fråga Veterinären - 19 Nov 12 kl. 17:57

Hej, vet ni hur lång halveringstiden är för kaliumbromid på hundar? Hur lång tid tar det innan all medicin är ute ur kroppen? Vår hund fick först 12 ml/ dag i 5 dagar och har sedan gått på 3ml/dag i 8 dagar.

Min kattunge är snorig

Fråga Veterinären - 16 Nov 12 kl. 11:10

Fråga om snorig kattunge Hej! Vi fick hem en kattunge för 7 veckor sedan. Hon vart sjuk andra dagen.

Min katt gnäller och jamar på nätterna

Fråga Veterinären - 13 Nov 12 kl. 23:02

Fråga om katt som jamar på natten Hej! Jag har två ragdoll. En på 5 år och den andra är drygt 3 år.

Veterinärfoder

Fråga Veterinären - 11 Nov 12 kl. 17:54

Vad är veterinärfoder och vad skiljer det ifrån så kallat vanligt foder? På veterinarbutiken.se kan man läsa mer om de olika typerna av veterinärfoder som finns på marknaden.

Hund och fyrverkerier? 9 råd för hur din hund bäst klarar fyrverkerierna på nyårsafton

Fråga Veterinären - 10 Nov 12 kl. 21:22

Även om din hund normalt inte är skotträdd är det klokt att vid nyår tänka på några av tipsen för att din hund skall känna sig trygg. Hemma med sin matte och husse är förstås bäst för hunden! Det finns hjälpmedel för att dämpa din hunds rädsla så som lugnande kosttillskottet Zylkéne & lugnande doftferomoner DAP/Adaptil som du kan köpa hos din veterinär.

Diabetes hos katt

Fråga Veterinären - 08 Nov 11 kl. 21:38

Diabetes hos katt   Diabetes Mellitus eller sockersjuka som man säger i dagligt tal, är en sjukdom där djuret har ett konstant högt blodsocker(glukos).  Detta ger störningar i kolhydrat, fett och protein ämnesomsättningen. Diabetes blir allt vanligare hos både våra katter och hundar då både vi och djuren lever ett mer inaktivt liv och djuren drabbas i högre del av övervikt.

Hundar behöver nya hem för att slippa avlivning

Fråga Veterinären - 17 Aug 11 kl. 21:04

Vet du någon som gillar hundar och kan tänka sig att adoptera en? Det finns massor med fina hemlösa hundar som söker nya familjer. För den som gillar hundar, men som inte vill binda sig permanent finns möjligheten att bli så kallat jourhem.

Snigelförgiftning

Fråga Veterinären - 12 Jun 11 kl. 12:49

Enligt giftinformationscentralen sker endast lindriga förgiftningstecken då hundar och katter kommer i kontakt med sniglar. Bekämpningsmedel mot sniglar är dock mycket farliga för både djur och barn och de orsakar förgiftningsfall varje år. Det är framför allt Snigelns sekret som de utsöndrar då de blir rädda som irriterar djurs och människors slemhinnor.

Hur plockar jag fästingen?

Fråga Veterinären - 11 Jun 11 kl. 21:27

Varför skall man egentligen ta bort fästingen? Det är viktigt att man plockar fästingen så fort man hittar den. Man skall söka igenom sitt djur och sig själv varje dag.

Rävens dvärgbandmask

Fråga Veterinären - 29 May 11 kl. 09:02

Februari 2011 hittar man det första fyndet i Sverige av dvärgbandmasken hos en räv som blivit skjuten i Bohuslän. Sedan dess har man i år hittat ytterligare 2 rävar som blivit smittade en räv från samma område och en räv som kom från Södermanland. Just nu i maj 2011 säger SVA, Statens veterinärmedicinska Anstalt att kommunerna Uddevalla, Munkedal, Färgelanda; Vänersborg, Katrineholm, Vingåker och Finspång ligger inom utbredningsområdet.

Huggormsbett

Fråga Veterinären - 27 May 11 kl. 15:15

  Huggormsbett är vanligt från vår till sen höst. Att bli biten av huggorm är allvarligare för våra hundar och katter jämfört med oss människor då djuren har mindre kroppsvolym att fördela gifterna på. Länge rådde det en missuppfattning att huggormsbett inte var så farliga för människor och djur.

Hjälp min hund äter bajs!

Fråga Veterinären - 03 May 11 kl. 19:26

Att hundar äter sin egen eller andra djurs avföring brukar göra djurägare förtvivlade. Att äta sin egen och andras avföring kallas för koprofagi. För tiken är det normalt att ”städa” efter valparna.

Hjälp katten klöser på våra möbler!

Fråga Veterinären - 02 May 11 kl. 19:16

 Katter är härliga busiga husdjur. De älskar att ligga nära och mysa i soffan eller i sängen då du sover. Det är även naturligt för katter att klösa.

Åksjuka hos hund & katt

Fråga Veterinären - 01 May 11 kl. 16:58

Många djurägare känner igen tecknen på åksjuka hos sina djur och vet hur stressande detta kan vara både för djur och djurägare som skall ha en skön avslappnande semester. Åksjuka beror på att rörelse som påverkar delar i vårt inneröra. När dessa delar i örat påverkas av till exempel rörelsen i en bil, så känner sig djuret lite vimmelkantigt och då kan det ibland bli illamående.

Hemveterinärens värmande vetekuddar

Fråga Veterinären - 19 Apr 11 kl. 11:44

Nu har Hemveterinären mött kundernas efterfrågan på värmande vetekuddar utformade i olika storlekar anpassade för katt till stor hund. Kuddarna är handgjorda i linnetyg med ekologiskt vete inuti. De större kuddarna har sydda kanaler för att fördela vetet och värmen över kroppsdelen som behöver lindras.

Påskliljeförgiftning hos katt & hund

Fråga Veterinären - 15 Apr 11 kl. 23:11

På våren får vi tänka oss för då vi har våra djur i trädgården eller då vi ställer in blommor på bordet. Våra hundar och katter tuggar inte bara på gräs utan ibland även på våra växter. Påskliljans delar är alla giftiga i olika grad.

SVT´s Huset fullt av hundar- Robinson för hundar

Fråga Veterinären - 24 Mar 11 kl. 07:54

Jag har tillsammans med andra veterinärkollegor och djurskyddsföreningar försökt att till SVT framföra vår professionella övertygelse att Huset fullt av hundar medför en onödig stress och lidande för hundar som ofta redan varit med om olika trauman. Jag har själv kallat det för Robinson för hundar. Att först föra samman massa hundar till ett och samma hushåll skapar stress men att sedan rycka upp dem från den miljö som de har hunnit blivit hemmastadda i är vidrigt!

Katt kissar blod och är lös i magen

Fråga Veterinären - 27 Jan 11 kl. 12:31

En av mina två katter har börjat att små kissa lite här och där, några droppar med lite blod i, är även mycket lös i magen. Hon är kastrerad och äter bra, möjligen att hon har tappat lite över ryggen. Hon går in och ut via kattlucka.

Min katt är hängig och dricker inte

Fråga Veterinären - 25 Jan 11 kl. 18:39

Hejsan! (Red anm. frågan skriven mitt i sommaren 2010!

Avhjälpa beteende hos snuttande kattunge?

Fråga Veterinären - 24 Jan 11 kl. 19:49

Jag skulle behöva råd gällande min snuttande kattunge. Ska jag låta honom snutta på sin filt eller är det risk att han fortsätter med det i vuxen ålder då? Om inte – hur ska jag hjäpa honom att bli av med beteendet?

Ny sektion: Rekommenderade djurprodukter

Fråga Veterinären - 23 Jan 11 kl. 19:09

Vi som står bakom Fråga Veterinären satsar nu på en ny sektion som kommer att handla om djurprodukter som antingen vi eller någon annan rekommenderar. Förslag ifrån våra besökare tas tacksamt emot! Vi hoppas också väldigt mycket på att höra vilka erfarenheter andra har av de olika produkterna.

Vår Amstaff har fått flytningar i underlivet

Fråga Veterinären - 23 Jan 11 kl. 18:29

Vi har en renrasig amstaff tik på snart 2 år. Hon är steriliserad sen 3 månader tillbaka och en pigg hund. Nu har hon fått brun-aktiga, slemmiga flytningar som luktar illa.

Katt luktar illa i baken, analsäckar

Fråga Veterinären - 14 Oct 10 kl. 19:02

Hej jag har 2 huskatter, den ena har alltid haft problem med att hon luktar otroligt illa i baken. En kompis tipsade då om att jag skulle försöka klämma analkörtlarna på henne. När jag gjorde de så kom det ut massa brun sörja som luktade mycket illa efter de försvann nästan lukten.

Finns det allergivänliga hundraser?

Fråga Veterinären - 13 Oct 10 kl. 20:04

Hej, Jag funderar på att skaffa en liten jack russel valp efter sommaren. Tyvärr är några personer i släkten allergiska mot hundar. Bör detta vara ett stort problem?