Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Bokhora

Blogginlägg från Bokhora

Det politiska kundomdömet

Bokhora - 04 Dec 17 kl. 13:37

Just nu utspelar sig en form av otäck kamp på Pocket Shops facebooksida. De två lägren som kommenterar ser ut ungefär såhär: De som menar att Katerina Janouchs böcker inte längre säljs på Pocket Shop på grund av hennes åsikter. Denna grupp gör många liknelser med stasi, ddr, nazisternas bokbränningar, fascism osv.

Hej då härifrån också

Bokhora - 26 Nov 17 kl. 21:24

Jag hade en idé om att jag skulle skriva på Bokhora i prick tio år. Inte från början, men när tioårsjubileet närmade sig. Ändå fortsatte jag i nästan ett och ett halvt år till, men nu är det hej då härifrån.

Tack och hej och vi ses!

Bokhora - 23 Nov 17 kl. 18:55

Från och med idag är jag färdig här på Bokhora. Det har varit så enooormt kul med alla boksamtal alla dessa år, så tusen tusen tusen tack för respons, läsning, lästips, nya vänner och nya uppdrag, och ja, precis hela rubbet! Ett nytt liv kan man säga.

”Någon hatar oss igen” Sonja Ahlfors, Joanna WIngren

Bokhora - 20 Nov 17 kl. 16:43

De två senaste dagarna har jag gått omkring och längtat efter att få läsa vidare i Sonja Ahlfors och Joanna Wingrens ”Någon hatar oss igen” (snygg grafik Johan Isaksson!), som är ett hopkok av de två vännerna/skådespelarna/konstnärernas online-diskussioner. Det låter kanske ungefär lika intressant som att kolla på halvbekantas semesterbilder, men är så mycket bättre.

Gnällbloggen med Johanna K

Bokhora - 15 Nov 17 kl. 20:28

Det här är gnällbloggen med Johanna K. Jag hade precis blivit kvitt förkylningen när jag ramlade och slog i bakhuvudet i en stentrappa. Det stör läsningen litegrann.

Boye på skiva i allmänhet och Menkes Moln i synnerhet

Bokhora - 11 Nov 17 kl. 20:47

Jag är otroligt svag för tonsatta dikter när det görs bra och har tidigare skrivit om Annica Blennerheds Dorothy Parker-skiva som jag tycker är fantastisk. Blev därför både glad och förskräckt när jag såg att det släpptes en ny singel med tonsatt Karin Boye-dikt. Tonsatta dikter kan verkligen kännas platta, kanske är det för att när en kan texterna och redan har en relation till dem så är det ofta en konstig upplevelse att höra dem tonsatta om det inte är väldigt bra direkt.

”Var snäll mot djuren” – Monica Isakstuen

Bokhora - 08 Nov 17 kl. 17:02

Fast jag tycker det är dumt så ställer jag ofta frågan när jag pratar böcker med någon: vad handlar den om? Jag kan störa mig oändligt mycket på den medialogik som finns där det ständigt måste hittas en ”vinkel” för att det ska vara aktuellt att skriva om en bok. Det måste vara ett ”drabbande ämne” typ: hon var nynazist och hoppade av, han skriver om sitt självmordsförsök osv.

”Hemmet” – Mats Strandberg

Bokhora - 03 Nov 17 kl. 11:30

Först jobbade jag i en servicebutik. Jag sålde livsmedel, tobak, porrtidningar, hyrde ut film och gjorde farmarbiff med mos (moset lagade jag i en hink, med pulver, i en micro: godaste moset på den här sidan Alströmer). När jag pluggade till lärare jobbade jag på ett demensboende.

”Vad vill ni tjejer egentligen?”

Bokhora - 03 Nov 17 kl. 09:07

Apropå blogginlägget om Dokumentet igår: nu har P1 Dokumentär lagt upp Susanne Björkmans dokumentär om tiden efter Dokumentet – ”Vad vill ni tjejer egentligen?” – som också skildras i den efterkommande boken. Finns här: sverigesradio.

Tillbaka!

Bokhora - 02 Nov 17 kl. 20:39

Raka motsatsen till carpe diem är att vaska en hel månad på grund av en envis förkylning. Jag pratar Riddar Katos järnklo i bröstet och snuvan to rule all snuvor. Att somna klockan åtta på kvällarna gör inte precis underverk för läsningen.

”Dokumentet – och vad hände sen?”

Bokhora - 02 Nov 17 kl. 15:54

Jag läste ”Fittstim” som tonåring och tyckte det var det bästa jag läst. Bland de som inte läste boken är den kanske mest känd för att Karolina Ramqvist i sitt kapitel publicerade ett sexistiskt brev hon fått från Ulf Lundell som svar på en recension hon skrivit. I kapitlet finns annat som borde uppmärksammats mer, t.

Shopstop i podden

Bokhora - 02 Nov 17 kl. 02:13

Mitt bokomslag

Bokhora - 30 Oct 17 kl. 18:10

För ett tag sen skrev jag om det första bokomslag jag gjort. Nu har min egen debutbok ”Jag har inte råd” getts ut och eftersom jag är så noga med bokformgivning så gjorde jag all design själv. Två saker var viktiga när det gällde omslaget: 1.

Joan Didion-dokumentär

Bokhora - 26 Oct 17 kl. 17:41

”Döstädning” – Margareta Magnusson

Bokhora - 24 Oct 17 kl. 15:36

Jag minns kanske fel men jag har för mig att Paul Austers ”Att uppfinna ensamheten” börjar med att en man städar ur vinden i huset där hans pappa bott. Jag läste den boken på gymnasiet eftersom det på den tiden fanns en lag om att gymnasister med lånekort måste läsa Auster, en lag besläktad med att enbart skriva för hand i sin dagbok (som en tar på lite för stort allvar) samt bära svart halsduk inomhus på ett utstuderat sätt. Av allt jag läst av Auster är detta det enda jag minns: melankolisk dödsstädning.

Tågläsning: ”Vi faller” av Anna Platt

Bokhora - 16 Oct 17 kl. 20:36

Har ni sett filmen ”Hallå hallå” av Maria Blom? Den är en högtidsstund för oss som gillar skildringar av helt vanliga liv för helt vanliga människor i en svensk småstad (eller i en svensk storstad, spelar roll). Så dramatiskt och rörande och så himla bra i all sin enkelhet.

Podcast: ”Du är min destination”

Bokhora - 16 Oct 17 kl. 06:48

Jag gör ju också en podcast om böcker och läsning. Drömmen är att det ska vara en virtuell bokklubb för folk med vänner som inte läser lika mycket som vi. Avsnitt 86 heter ”Du är min destination?

Bokcirkeln läser ”Våldets historia”

Bokhora - 13 Oct 17 kl. 10:12

Och det var då en pärs. Hade så svårt för denna fransos. Så svårt!

Bladen brinner #19: Vanlig vardag

Bokhora - 12 Oct 17 kl. 18:18

Varannan torsdag är ju igång igen för hösten, och idag är en sådan! Bladen brinner avsnitt 19 handlar om det finfina ämnet helt vanlig vardag, eller om att gå från sådan till skräck. Johan Rundberg har gjort just det.

”Karta för förälskade”-tävling

Bokhora - 10 Oct 17 kl. 08:30

Jag har skrivit en ny bok! Den heter ”Karta för förälskade & andra vilsna”, och handlar om Julia och Rasmus som precis har gått ut nian och firar sommarlov på Dalarö utanför Stockholm. De känner inte alls varandra från början, men så fort de träffas råkar de börja prata om exakt rätt saker och känslor uppstår.

Vad är vitsen med ”Fejk”?

Bokhora - 08 Oct 17 kl. 08:00

Man vill ha Frankie Landau-Banks, men man får en … heisthistoria? Det är tråkigt när folk reccar en bok och det är uppenbart att deras invändningar beror på att de ville läsa något helt annat. En annan genre, en annan stil.

Läskondisen

Bokhora - 07 Oct 17 kl. 21:16

Man kan inte jämföra löpning med bokläsning, men man kan tala om läskondition. Man tränar inte upp sin läskondition genom att gradvis välja böcker med fler tecken eller svårare ord och så plötsligt läser man Proust, MEN personligen ökar mitt läsintresse genom att jag får några sidor under bältet. Detta får jag genom att läsa noveller och barn- och ungdomsböcker.

Lite nytt till hyllorna

Bokhora - 11 Apr 17 kl. 11:56

Idag var vi bort till en pensionerad lärare här i byn, han och hans fru skulle flytta till lägenhet. De skänkte bort sina böcker. Min mamma hade sett en lapp på anslagstavlan, vi trodde nog att det skulle vara utplockat men det visade sig bara vara vi som var intresserade.

Ett litet liv

Bokhora - 10 Apr 17 kl. 11:09

Jag reste till Island. Det var i jobbet och jag blev för första gången i mitt liv uppgraderad till första klass. Jättestora säten, mat och dryck i all oändlighet.

Läsning som tröst och samtalsöppnare

Bokhora - 10 Apr 17 kl. 08:25

Vilken helg det har varit. Jag och Lisa satte ihop en lista med böcker som passar för barn och ungdomar i olika åldrar om man vill läsa för att försöka bearbeta, förstå, reflektera, hitta en samtalsöppning kring det fruktansvärda som hände i Stockholm i fredags. De här råden från BRIS om hur man kan prata med barn om händelsen, och om de fruktansvärda bilder de kanske snubblat över i sociala medier, är också väldigt bra.

Liten läskoma med ”Blybröllop”

Bokhora - 07 Apr 17 kl. 10:36

Just efter jag skrivit att jag hade läst så pyttelite senaste tiden gick jag in i en dygnslång bokkoma. Avslutade ju ”So sad today” och fortsatte med ”Blybröllop” av Sara Paborn. Den var fnissig!

Bladen brinner #13: Cykla i spiraltrapp

Bokhora - 06 Apr 17 kl. 08:59

It’s your lucky day = nytt fullspäckat avsnitt av Bladen brinner! Jag får först nörda in på ett av mina stora favoritämnen som är location, location, location. Alltså, plats.

Priser och nomineringar!

Bokhora - 05 Apr 17 kl. 14:50

Det är brådis i barnboksvärlden nu med alla stora priser och nomineringar. 1) Astrid Lindgren Memorial Award, eller Alma-priset om man vill uttrycka sig lite snabbare. Igår fick vi veta att den tyska illustratören och bilderboksförfattaren Wolf Erlbruch är årets vinnare.

Klar med ”So sad today”

Bokhora - 03 Apr 17 kl. 15:43

Avslutade ändå ”So sad today”. Lena Dunham hade blurbat på baksidan, sagt att det var årets bästa bok. Det tycker inte jag.

78 sidor in i ”So sad today”

Bokhora - 01 Apr 17 kl. 19:03

Senaste månaden har jag läst så pyttelite så pyttelite pga eget skrivande och massa jobb och gud vet allt. Så kan det bli vissa perioder. Hur som helst, idag när jag åkte t/r till Friskis för att träna började jag på den hypade ”So sad today” av Melissa Broder.

Utrangeringsfynd

Bokhora - 01 Apr 17 kl. 18:35

På andra sidan förlåtelsen

Bokhora - 01 Apr 17 kl. 05:11

I veckan läste jag Thordis Elva & Tom Strangers ”På andra sidan förlåtelsen” som handlar om hur Thordis blir våldtagen av sin pojkvän när hon är sexton år gammal, åtta år senare börjar en mejlkonversation med sin våldtäktsman och ytterligare åtta år senare stämmer hon möte med honom i Kapstaden. Hon vill få ett avslut och gå vidare, han går med på att träffas. Hemma väntar hennes man och barn.

”Jag vet inte vad som händer” – Anna Norlin

Bokhora - 31 Mar 17 kl. 21:21

Det känns som en extra svår bok att recensera eftersom jag råkade se i Tara att den till stor del bygger på egna upplevelser. Det känns nästan som att recensera någons upplevelse av att förlora en anhörig till demens. Men det är en roman och jag tycker det är en bra roman så jag vill skriva lite om den ändå, fast det är svårt att skriva något vettigt.

Barnens bokutmaning: en favoritförfattare

Bokhora - 26 Mar 17 kl. 10:38

Det är inte så ofta som jag går runt och är stolt över att jag är svensk, men när det kommer till mängden geniala bilderboksförfattare i Sverige: malligaste grodan är undertecknad. Jag tycker att systrarna Adbåge är genier. ”Halsen rapar, hjärtat slår” är så sjukt bra och rolig och klurig och sorglig och eftertanke-krävande och så vidare.