Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Bokhora

Blogginlägg från Bokhora

Lite nytt till hyllorna

Bokhora - 11 Apr 17 kl. 11:56

Idag var vi bort till en pensionerad lärare här i byn, han och hans fru skulle flytta till lägenhet. De skänkte bort sina böcker. Min mamma hade sett en lapp på anslagstavlan, vi trodde nog att det skulle vara utplockat men det visade sig bara vara vi som var intresserade.

Ett litet liv

Bokhora - 10 Apr 17 kl. 11:09

Jag reste till Island. Det var i jobbet och jag blev för första gången i mitt liv uppgraderad till första klass. Jättestora säten, mat och dryck i all oändlighet.

Läsning som tröst och samtalsöppnare

Bokhora - 10 Apr 17 kl. 08:25

Vilken helg det har varit. Jag och Lisa satte ihop en lista med böcker som passar för barn och ungdomar i olika åldrar om man vill läsa för att försöka bearbeta, förstå, reflektera, hitta en samtalsöppning kring det fruktansvärda som hände i Stockholm i fredags. De här råden från BRIS om hur man kan prata med barn om händelsen, och om de fruktansvärda bilder de kanske snubblat över i sociala medier, är också väldigt bra.

Liten läskoma med ”Blybröllop”

Bokhora - 07 Apr 17 kl. 10:36

Just efter jag skrivit att jag hade läst så pyttelite senaste tiden gick jag in i en dygnslång bokkoma. Avslutade ju ”So sad today” och fortsatte med ”Blybröllop” av Sara Paborn. Den var fnissig!

Bladen brinner #13: Cykla i spiraltrapp

Bokhora - 06 Apr 17 kl. 08:59

It’s your lucky day = nytt fullspäckat avsnitt av Bladen brinner! Jag får först nörda in på ett av mina stora favoritämnen som är location, location, location. Alltså, plats.

Priser och nomineringar!

Bokhora - 05 Apr 17 kl. 14:50

Det är brådis i barnboksvärlden nu med alla stora priser och nomineringar. 1) Astrid Lindgren Memorial Award, eller Alma-priset om man vill uttrycka sig lite snabbare. Igår fick vi veta att den tyska illustratören och bilderboksförfattaren Wolf Erlbruch är årets vinnare.

Klar med ”So sad today”

Bokhora - 03 Apr 17 kl. 15:43

Avslutade ändå ”So sad today”. Lena Dunham hade blurbat på baksidan, sagt att det var årets bästa bok. Det tycker inte jag.

78 sidor in i ”So sad today”

Bokhora - 01 Apr 17 kl. 19:03

Senaste månaden har jag läst så pyttelite så pyttelite pga eget skrivande och massa jobb och gud vet allt. Så kan det bli vissa perioder. Hur som helst, idag när jag åkte t/r till Friskis för att träna började jag på den hypade ”So sad today” av Melissa Broder.

Utrangeringsfynd

Bokhora - 01 Apr 17 kl. 18:35

På andra sidan förlåtelsen

Bokhora - 01 Apr 17 kl. 05:11

I veckan läste jag Thordis Elva & Tom Strangers ”På andra sidan förlåtelsen” som handlar om hur Thordis blir våldtagen av sin pojkvän när hon är sexton år gammal, åtta år senare börjar en mejlkonversation med sin våldtäktsman och ytterligare åtta år senare stämmer hon möte med honom i Kapstaden. Hon vill få ett avslut och gå vidare, han går med på att träffas. Hemma väntar hennes man och barn.

”Jag vet inte vad som händer” – Anna Norlin

Bokhora - 31 Mar 17 kl. 21:21

Det känns som en extra svår bok att recensera eftersom jag råkade se i Tara att den till stor del bygger på egna upplevelser. Det känns nästan som att recensera någons upplevelse av att förlora en anhörig till demens. Men det är en roman och jag tycker det är en bra roman så jag vill skriva lite om den ändå, fast det är svårt att skriva något vettigt.

Barnens bokutmaning: en favoritförfattare

Bokhora - 26 Mar 17 kl. 10:38

Det är inte så ofta som jag går runt och är stolt över att jag är svensk, men när det kommer till mängden geniala bilderboksförfattare i Sverige: malligaste grodan är undertecknad. Jag tycker att systrarna Adbåge är genier. ”Halsen rapar, hjärtat slår” är så sjukt bra och rolig och klurig och sorglig och eftertanke-krävande och så vidare.

Min lilla syster

Bokhora - 23 Mar 17 kl. 23:51

Bladen brinner #12: Cocktailböcker

Bokhora - 23 Mar 17 kl. 16:17

Det är en bra torsdag = nytt avsnitt av Bladen brinner. I det här fokuserar vi på saker vi känner väldigt starkt för. Det betyder att Lisa gör ett reportage om den undanskuffade och nedvärderade genren hästböcker, och att jag får pröva på att läsa en hästbok; ”Millan” av Pia Hagmar.

Barnens bokutmaning: Utländsk författare

Bokhora - 22 Mar 17 kl. 20:06

Det finns så himla många bra, nya, svenska bilderboksförfattare. Om ni bara visste! Jag vill att ni ska veta det.

Barnens bokutmaning: Presentbok

Bokhora - 15 Mar 17 kl. 19:35

Eftersom jag är en person som gärna ger bort böcker skulle jag kunna svara [nästan] vilken bok som helst på frågan ”Vilken bok tycker du är en bra present?”. Jag är också en person som gillar att titta på fåglarna utanför fönstret, så därför är den senaste presentboken jag köpt Lars Klintings ”Första fågelboken” (och ”Första trädboken” och ”Första djurboken” och ”Första insektsboken”…).

Humor i barn&ung = om killar, för killar. Eller?

Bokhora - 14 Feb 17 kl. 08:13

Det här kan vara en tanke som når mig många, många år efter alla andra (ursäkta för segheten i såna fall), men visst handlar så kallade roliga barn&ung-böcker oftast om killar? Och med tillägget: alltså fortfarande? Med roliga nu menar jag den sortens böcker som skulle plockas fram i en bokhandel om en kund kommer in och frågar efter ”något roligt”.

En riktigt bra historia: Homegoing

Bokhora - 13 Feb 17 kl. 05:13

Jag är mitt inne i Yaa Gyasis ”Homegoing” som är så bra att jag har svårt att lägga den ifrån mig. Jag läser den på engelska och språket bara flyter fram. Det känns som om man kan säga allt på minst hundra (snygga) sätt på engelska.

Norge! På olika sätt

Bokhora - 12 Feb 17 kl. 13:12

Förra veckan var jag på Nordisk barnbokkonferens i Stavanger, och herregud, så bra det var. Så imponerad av hela arrangemanget. Superintressanta paneler och samtal med bilderboken som tema.

Bladen brinner #9: Spår av spöken

Bokhora - 09 Feb 17 kl. 14:37

Kolla här då! Nytt Bladen brinner! Det innehåller spök och rys med Ingelin Angerborn, översättning med Helena Hansson som bla gjort flera av David Levithans böcker, och en diskussion om svordomars existensberättigande i barn&ungdomslitteratur.

”JVADH” höll hela vägen

Bokhora - 07 Feb 17 kl. 09:16

Alltså, ”Jag vet allt det här” av Annika Paldanius. Började i helgen, klar nu, och gillar mycket. Så bra debut!

Februari börjar starkt

Bokhora - 05 Feb 17 kl. 14:29

Januari var då inte min läsmånad. Hade dels en bok att skriva själv med snabbt annalkande deadline, och dels hade jag så dåligt flyt med det lilla övriga jag hann läsa. Det blev en radda översatta barn&ungdomsböcker, och alla var trista / dåliga.

Recension: ”och vi fortsatte att göra någonting rörande – Elis Burrau

Bokhora - 04 Feb 17 kl. 20:35

Jag har blivit lite skadad av att jobba i bokhandel tror jag. Jag tänker att jag inte kan säga att en bok är ”bra” om jag verkligen inte tror att den skulle passa alla. Exempelvis ”Bön för de stulna” är en sån bok jag skulle säga att alla ska läsa och jag tror att alla kan gilla den.