Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Mjuk saffranskaka

Birgitta Höglund's Mat - 02 Dec 17 kl. 05:50

Mjuk saffranskaka 6 ägg 6 dl mandelmjöl 100 g smör/kokosolja 1 dl grädde/kokosgrädde 1 dl björksocker, fibersirap, indiansocker, honung eller annan valfri sötning 4 msk psylliumhusk 1½ msk bakpulver ½-1 tsk vaniljpulver 2 krm salt 2 kuvert à 0,5 g saffran Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat. Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret. Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj. Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Arbetsglädje är livsglädje för Harald Norrby

Nyhetspressen - 22 Oct 16 kl. 11:00

En mjuk doft av målarfärg slår emot den som kliver över tröskeln hemma hos Harald Norrby..

Hård men ändå mjuk och världens bästa mamma

Nyhetspressen - 07 Oct 16 kl. 18:11

"Hård men ändå mjuk" återkom när Ingalill Persson uppvaktades hemma i Skuggarvet. Men yngste sonens tal och omdöme berörde allra mest: "Världens bästa mamma".

[PLUS] Mjuk beröring stillar smärta och skapar lugn

UNDERBARACLARA - 12 Feb 16 kl. 13:24

Nyfikenhet och ett nästan pinsamt intresse för att förstå hur saker och ting hänger ihop är starka...

M ångrar mjuk linje

Nyhetspressen - 10 Dec 15 kl. 12:07

Moderaterna anser att det var ett misstag att inte driva en hårdare linje i invandringspolitiken tidigare. Det skadade partiet i valet 2014, enligt partisekreteraren Tomas Tobé..

Mjuk saffranskaka till Lucia och Tomtens adventskalender lucka 13

Birgitta Höglund's Mat - 12 Dec 14 kl. 06:00

Nytt bakexperiment Efter att jag gjort den mycket lyckade mjuka pepparkakan häromveckan började jag fundera hur jag skulle kunna göra något liknande med saffran. Jag ville göra en kaka som utöver att den är glutenfri också skulle vara helt sockerfri. Saffran ger så distinkt smak till kakor så det behövs inte mycket sötma för att lyfta den till höga höjder.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Glutenfritt mandelbröd och vårvinter i Jämtland

Birgitta Höglund's Mat - 04 Apr 18 kl. 12:59

Påsklovsmacka Nu är det påsklovstider och många tar med sig matsäck ut i skidbacken och njuter av all snö som kommit här i Jämtland, så idag bjuder jag på ett lättbakat mandelbröd. Jag har aldrig sett så mycket snö här sen jag flyttade hit i mitten på 80-talet, den lär nog ligga kvar ända till juni. Idag kommer det mer snö men de senaste dagarna har varit underbara, precis så som man vill att vårvintern ska vara.

Birgitta Höglunds bästa buffétips – 130 recept att njuta av till påsk

Birgitta Höglund's Mat - 25 Mar 18 kl. 07:20

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson 130 påsktips Då var det bara några dagar kvar till en av årets största mathögtider, påsken. Idag får du därför en favorit i repris där jag har samlat mina bästa recepttips på festmat. Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att laga både gott och nyttigt till påskbordet.

Artikel om mig i nya ÖP Magasin

Birgitta Höglund's Mat - 23 Mar 18 kl. 15:30

Tidningsintervju Nu har första numret av månadstidningen ÖP Magasin kommit ut därhemma i Jämtland. Så roligt att få vara med i en stor intervju om min hälsoresa och kokboksskrivande på hemmaplan, här kan du läsa artikeln i nätupplagan. Jag kommer att delta med recept från mina kokböcker i tidningen framöver, på sidan 21 hittar du min spalt Birgittas mat med ett gott tips till påsk.

Artikel om mig och min hälsoresa i nya ÖP Magasin

Birgitta Höglund's Mat - 23 Mar 18 kl. 15:30

Tidningsintervju Nu har första numret av månadstidningen ÖP Magasin kommit ut därhemma i Jämtland. Så roligt att få vara med i en stor intervju om min hälsoresa och kokboksskrivande på hemmaplan, här kan du läsa artikeln i nätupplagan. Jag kommer att delta med recept från mina kokböcker i tidningen framöver, på sidan 21 hittar du min spalt Birgittas mat med ett gott tips till påsk.

Mot nya mål efter 9 år med LCHF

Birgitta Höglund's Mat - 18 Mar 18 kl. 06:18

Resan går vidare Idag tänkte jag dela med mig av lite mer om de senaste årens utveckling när det gäller min personliga hälsoresa. Många är intresserade av att veta lite mer om hur jag lyckats förändra mitt liv med hjälp av maten och träningen under de senaste åren, så här kommer en lägesrapport hur det ser ut idag. Jag och sambo Lennart är nu inne på de sista veckorna av de sammanlagt 3 månader som vi bor här nere i Alanya varje vinter.

Rödbetor på två sätt

Birgitta Höglund's Mat - 15 Mar 18 kl. 07:00

Älskad rotfrukt Ända sen jag var barn så har rödbetor varit nummer 1 bland rotfrukterna för mig. Något jag på senare år förstått betydligt mer av, är att de förutom att vara väldigt goda även är väldigt nyttiga knölar. De innehåller precis som många andra mörka frukter och rotfrukter mängder av antioxidanter och fytonutrienter, växternas näringsämnen med enklare ord.

Äppelfritters från Den läkande maten av Cecilia Nisbet Nilsson

Birgitta Höglund's Mat - 13 Mar 18 kl. 16:00

Äppelfritters och grön drink ur Den läkande maten Nyttigt och njutbart Kan något vara riktigt läckert och läkande på samma gång? Ja, det här receptet och ett 70-tal till från Cecilia Nisbet Nilssons nya kokbok Den läkande maten är ett smakfullt bevis på det. Även alla som lider av autoimmuna sjukdomar, som celiaki, psoriasis, allergier och magproblem kan njuta sig till ett friskare liv med hjälp av riktigt god och samtidigt inflammationshämmande mat.

Glutenfri kolbulle till vårvinterns utflykter

Birgitta Höglund's Mat - 10 Mar 18 kl. 08:30

Bästa vinterpicknickmaten Det absolut godaste jag vet när det är dags för utflykter är kolbulle, något jag fick låta bli under många år eftersom jag inte äter gluten sen jag började med LCHF för 9 år sen. Men efter ett tips av några läsare som hade använt mitt glutenfria pannkaksrecept från Gammaldags husmanskost så blev det möjligt att njuta av den gamla klassiska skogshuggarmaten igen. Några som delar min förtjusning över den här rätten är Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha och hennes familj.

Recension av bönkokboken på Matkärlek

Birgitta Höglund's Mat - 10 Mar 18 kl. 07:10

En recension fylld av Matkärlek Jag fick just ett mail från Anne Aobadia som skriver nättidningen Matkärlek. Hon har läst och recenserat min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken. Anne är väldigt förtjust i mat och den matkärleken lyser igenom i hennes fina ord om vår bönkokbok.

Krämig tomatsoppa med kyckling

Birgitta Höglund's Mat - 08 Mar 18 kl. 07:10

Lättlagad hälsosoppa Nu under våren har jag lite ledigt mellan mina kokboksengagemang och tänkte dela med mig av den vardagsmat jag lagar här i Alanya, vi har ju tillgång till så fantastiskt fina råvaror på grönsaksmarknaden och hos slaktaren. Istället för att ägna så mycket tid åt mitt Facebook och Instagram så har jag tänkt skriva mer här på bloggen. Som du kanske läst härinne förut så kokar jag ofta min egen benbuljong på ekologisk kyckling eller höna.

Vår i Alanya och kikärtsröra med chili och dill

Birgitta Höglund's Mat - 06 Mar 18 kl. 07:00

Vår i luften Nu har vi installerat oss för vår tredje och sista månad i Alanya för den här vintern. Mars är en riktigt härlig månad här, vårvärmen har satt igång ordentligt och flyttfågelstrecken drar in från Afrika. I helgen var det precis 15 år sen jag och Lennart träffades härnere på min första långsemester hit till Medelhavskusten.