Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Mjuk saffranskaka

Birgitta Höglund's Mat - 02 Dec 17 kl. 05:50

Mjuk saffranskaka 6 ägg 6 dl mandelmjöl 100 g smör/kokosolja 1 dl grädde/kokosgrädde 1 dl björksocker, fibersirap, indiansocker, honung eller annan valfri sötning 4 msk psylliumhusk 1½ msk bakpulver ½-1 tsk vaniljpulver 2 krm salt 2 kuvert à 0,5 g saffran Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat. Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret. Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj. Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Arbetsglädje är livsglädje för Harald Norrby

Nyhetspressen - 22 Oct 16 kl. 11:00

En mjuk doft av målarfärg slår emot den som kliver över tröskeln hemma hos Harald Norrby..

Hård men ändå mjuk och världens bästa mamma

Nyhetspressen - 07 Oct 16 kl. 18:11

"Hård men ändå mjuk" återkom när Ingalill Persson uppvaktades hemma i Skuggarvet. Men yngste sonens tal och omdöme berörde allra mest: "Världens bästa mamma".

[PLUS] Mjuk beröring stillar smärta och skapar lugn

UNDERBARACLARA - 12 Feb 16 kl. 13:24

Nyfikenhet och ett nästan pinsamt intresse för att förstå hur saker och ting hänger ihop är starka...

M ångrar mjuk linje

Nyhetspressen - 10 Dec 15 kl. 12:07

Moderaterna anser att det var ett misstag att inte driva en hårdare linje i invandringspolitiken tidigare. Det skadade partiet i valet 2014, enligt partisekreteraren Tomas Tobé..

Mjuk saffranskaka till Lucia och Tomtens adventskalender lucka 13

Birgitta Höglund's Mat - 12 Dec 14 kl. 06:00

Nytt bakexperiment Efter att jag gjort den mycket lyckade mjuka pepparkakan häromveckan började jag fundera hur jag skulle kunna göra något liknande med saffran. Jag ville göra en kaka som utöver att den är glutenfri också skulle vara helt sockerfri. Saffran ger så distinkt smak till kakor så det behövs inte mycket sötma för att lyfta den till höga höjder.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Lättlagad ratatouille

Birgitta Höglund's Mat - 13 timmar sedan

Skördetider Idag får du ett snabbt middagstips, perfekt för dig som har egen trädgård. Vi andra får leta reda på närmsta handelsträdgård eller frossa i grönsakshyllorna i mataffärerna. Passa på att ta vara på allt det goda som finns i överflöd just nu, det förgyller den enklaste måltid.

Två sorters dip till chips, grönsaker och grillat

Birgitta Höglund's Mat - 10 Aug 18 kl. 07:00

Grön ärtcrème med Öländska Bönchips Tips till fredagsmyset Idag får du två tips på goda röror som passar lika bra till chips och grönsaksstavar som till all slags grillat. Dipen på bilden häruppe är en grön ärtcrème som ingick i mitt tävlingsbidrag till Plantable Cooking Contest. Där som tillbehör till savoykåldolmar fyllda med kantareller och kikärtor, du kommer förstås att få ta del av det receptet härinne framöver.

De magiske bønnene och besök på Kretsloppshuset

Birgitta Höglund's Mat - 03 Aug 18 kl. 07:00

Bönkokboken på norska Igår fick jag ett magiskt paket på posten från Jan Mesicek på Förlaget Lille Måne i Oslo. Det är första gången jag får se den norska utgåvan av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, utgiven här i Sverige på Bladh by Bladh. Jag gillar titeln, den säger ju en hel del om det som kan hända när man låter bönor förändra ens liv.

Bilder och mattips från Smakfesten i Karlshamn och somrig sallad med räkor och mozzarella

Birgitta Höglund's Mat - 26 Jul 18 kl. 07:00

Sommarmat Mellanlandat några dagar i ett tropiskt varmt Stockholm efter 4 trevliga dygn i ett nästan lika varmt Karlshamn Där deltog jag på Östersjöfestivalen tillsammans med Maryanne och Ulf Wahlquist från Öländska bönchips. Smakfesten, som är en nytillkommen programpunkt under festivalen, var en upplevelse inte minst för att jag lyckades övervinna min livslånga scenskräck. Jag var en del av programmet i det stora mattältet, jag hamnade mellan Katarina Ewerlöf och Tareq Taylor, så jag fick fin draghjälp av dem och hade en stor publik på 3-400 festivalbesökare.

Skaldjur Saganaki och njutbar hälsoresa till Kreta

Birgitta Höglund's Mat - 22 Jul 18 kl. 07:00

Följ med till Kreta i höst På bilden ovan ser du Golden Beach, en av mina absoluta favoritrestauranger på de många resor jag de senaste åren gjort till den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust. Vill du också ta del av allt det goda jag hittat där, vad gäller maten, människorna och naturen, så har du nu chansen att följa med. Tillsammans med goda vännen Therese Renåker arrangerar jag resor till den lugna byn, där vårt största fokus är harmoni, njutning och avkoppling.

Smultronglass, fjällsemester och Smakfesten i Karlshamn

Birgitta Höglund's Mat - 16 Jul 18 kl. 07:00

Smultronglass På väg söderut Jag har haft en helt underbar semester de senaste veckorna i mina hemtrakter i Jämtland och Dalarna. Men nu är det dags att ut och åka tåg igen, den här gången bär det av riktigt långt söderut. Idag tar jag tåget till Stockholm och på onsdag vidare ner till Karlshamn och Östersjöfestivalen.

Semesterbilder och grilltips från stugan i Dalarna

Birgitta Höglund's Mat - 14 Jul 18 kl. 06:33

Grillad fläskkarré med tillbehör Njutningsfylld semester Hej på er i sommarvärmen, tittar in en sväng på min semester, det har varit skönt att vara helt ouppkopplad ett tag. Vilken otrolig sommar vi just nu får uppleva, solen och värmen flödar som aldrig förr. Härligt för många men tyvärr med följd att det blir för lite vatten till växtligheten på många håll.

Dillmajonnäs, LCHF-event och semestertider

Birgitta Höglund's Mat - 02 Jul 18 kl. 11:01

Favoritsås till fisk Nu i värmen passar det riktigt bra med varmrökta, feta fiskar till frukost, lunch eller middag. Min favorit är röding men det blir förstås också gott med varmrökt lax, sik, regnbåge eller makrill. Med en krämig sås och grönt till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.

På väg till LCHF-campingen i Säffle

Birgitta Höglund's Mat - 28 Jun 18 kl. 07:00

Tidigare föreläsare på LCHF-campingen Värmlandsbesök Just nu sitter jag på tåget för mitt tredje LCHF-event i Säffle, solen verkar stråla riktigt ordentligt över Karlstad även denna gång. Vid sidan av LCHF-kryssningen är det här det största event inom lågkolhydratrörelsen i Sverige, det ska bli roligt att träffa många gamla bekanta igen. Föreläsarlistan är diger, många välkända namn i Lowcarb-världen deltar i år.

Vit pizza med halloumi och gremolata, besök på Öländska bönchips och några semestertips från Öland

Birgitta Höglund's Mat - 23 Jun 18 kl. 07:00

Rundtur på Öland Precis som på nyårsdagen är pizza väldigt populär mat hos många även på midsommardagen. Idag får du därför ett lättlagat recept som såg dagens ljus på Öland för några veckor sen. Då tog jag tåget ner till Kalmar och hälsade på hos Maryanne och Ulf Wahlquist som driver Öländska Bönchips.

Goda tips till Midsommar

Birgitta Höglund's Mat - 19 Jun 18 kl. 10:50

Goda favoriter Idag får du tips på några av mina egna lättlagade smakfavoriter till Midsommarfesten. Sill, lax och jordgubbar, svensk njutningsmat på hög nivå. Jag önskar alla mina läsare en riktigt god och glad Midsommar.