Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Mjuk saffranskaka

Birgitta Höglund's Mat - 02 Dec 17 kl. 05:50

Mjuk saffranskaka 6 ägg 6 dl mandelmjöl 100 g smör/kokosolja 1 dl grädde/kokosgrädde 1 dl björksocker, fibersirap, indiansocker, honung eller annan valfri sötning 4 msk psylliumhusk 1½ msk bakpulver ½-1 tsk vaniljpulver 2 krm salt 2 kuvert à 0,5 g saffran Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat. Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret. Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj. Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Arbetsglädje är livsglädje för Harald Norrby

Nyhetspressen - 22 Oct 16 kl. 11:00

En mjuk doft av målarfärg slår emot den som kliver över tröskeln hemma hos Harald Norrby..

Hård men ändå mjuk och världens bästa mamma

Nyhetspressen - 07 Oct 16 kl. 18:11

"Hård men ändå mjuk" återkom när Ingalill Persson uppvaktades hemma i Skuggarvet. Men yngste sonens tal och omdöme berörde allra mest: "Världens bästa mamma".

[PLUS] Mjuk beröring stillar smärta och skapar lugn

UNDERBARACLARA - 12 Feb 16 kl. 13:24

Nyfikenhet och ett nästan pinsamt intresse för att förstå hur saker och ting hänger ihop är starka...

M ångrar mjuk linje

Nyhetspressen - 10 Dec 15 kl. 12:07

Moderaterna anser att det var ett misstag att inte driva en hårdare linje i invandringspolitiken tidigare. Det skadade partiet i valet 2014, enligt partisekreteraren Tomas Tobé..

Mjuk saffranskaka till Lucia och Tomtens adventskalender lucka 13

Birgitta Höglund's Mat - 12 Dec 14 kl. 06:00

Nytt bakexperiment Efter att jag gjort den mycket lyckade mjuka pepparkakan häromveckan började jag fundera hur jag skulle kunna göra något liknande med saffran. Jag ville göra en kaka som utöver att den är glutenfri också skulle vara helt sockerfri. Saffran ger så distinkt smak till kakor så det behövs inte mycket sötma för att lyfta den till höga höjder.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Glutenfria nötchokladkakor

Birgitta Höglund's Mat - 14 Oct 18 kl. 07:00

Nötchokladkakor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson En lite nyttigare kaka Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk. När jag och Annika Dahlqvist skulle skriva Gammaldags husmanskost på nytt sätt bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för konstgjord sötning. Personligen tycker jag inte om smaken på de flesta sötningsmedel och vi vet ju heller inte vilka hälsoeffekter de har på sikt.

Kålpudding med lingonsky från Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglund's Mat - 10 Oct 18 kl. 07:00

Kålpudding med lingonskyFoto Mikael Eriksson Kokboksrecept Idag får du ett av recepten jag skapade till Diabeteskokboken för män, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt förra året. Recepten passar förstås lika bra till kvinnor som uppskattar min form av traditionell husmanskost tillagad på lågkolhydratvis. Du kan variera smaksättningen av kålpuddingen med hackade, soltorkade tomater, skivade oliver, oregano och med smulad fetaost istället för keso.

Vykort från Kreta

Birgitta Höglund's Mat - 06 Oct 18 kl. 16:22

Njutbar hälsoresa Här kommer en liten hälsning från den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust. Jag och Therese Renåker har nu varit här i 2 dagar tillsammans med våra glada, intresserade och engagerade deltagare i höstens första grupp. Vi har båda tidigare deltagit i flera resor med fokus på maten och hälsan, så vi bestämde oss för att sätta ihop just en sån resa som vi själv skulle vilja åka på.

Fiskgryta med aioli

Birgitta Höglund's Mat - 04 Oct 18 kl. 07:00

På väg till värmen Idag får du ett snabblagat, enkelt och gott recept på fiskgryta. Jag sitter just nu på ett flyg på väg till Kreta, för andra året i rad arrangerar jag där tillsammans med Therese Renåker njutbara hälsoresor eller som vi kallar det, Harmoniresor. Följ mig gärna på Instagram så får du se lite bilder från resan, jag ska försöka hinna lägga in nåt inlägg här också mellan varven.

Glutenfritt formbröd med zucchini och Höstmarknad på Skansen

Birgitta Höglund's Mat - 02 Oct 18 kl. 09:16

Skördetid Jag har fått en del frågor från läsare som undrar vad de ska göra av all zucchini som frodas i grönsakslanden, så idag får du tips på hur du gör ett riktigt saftigt formbröd med den goda grönsaken. Har du inget eget grönsaksland så är zucchinin billig just nu, så passa på att baka bröd och frys in till vintern. För att få ett sånt här bröd riktigt gott är konsten att man gräddar det lite längre tid och på lite lägre temperatur i ugnen.

Guldmjölk och gurkmejapasta från nya Paleokokboken Ren & naturlig mat

Birgitta Höglund's Mat - 30 Sep 18 kl. 07:00

Efterlängtad kokbok Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden. Kokboken heter ”Ren & naturlig mat”, något som också kännetecknar deras mycket populära blogg Under vårt tak. Boken inleds med berättelsen om hur Magnus som svårt sjuk i IBS till slut hittade lösningen på sina hälsoproblem med hjälp av maten.

Äggröra med tomat och basilika till brunch

Birgitta Höglund's Mat - 29 Sep 18 kl. 07:00

Glada och goda ägg från Tullus Lantliv i Jämtland Lördagsbrunch Idag får du tips på en riktigt krämig äggröra som passar fint till brunch, tillsammans med rökt fläsk, renstek eller fisk. Vi har den senaste tiden ätit äggröra till frukost i lite olika former varje dag, nu när det blivit kallare så märks det att vi behöver mer av både fett och protein. Jag får lite mer besvär av min Fibromyalgi på hösten när kylan och fukten kommer krypande, äter jag då mer energirik mat så mår kroppen mycket bättre.

Artikel om min fibromyalgi i SvD och köttfärslimpa med champinjonsås

Birgitta Höglund's Mat - 28 Sep 18 kl. 07:00

På ålderns höst Det är namnet på en bilaga som följde med i Svenska Dagbladet i onsdags, där jag medverkar i en intervju om min hälsoresa med glutenfri lågkolhydratkost, typ LCHF/Paleo. Jag blev kontaktad av Sanna Fahlén på Mediaplanet i somras, hon hade läst här på bloggen om mina hälsoförbättringar och ville att jag skulle vara med i tidningen för att inspirera andra. Eftersom jag blivit så otroligt mycket bättre i min hälsa sen jag la om kosten för 9 år sen, så vill jag ju gärna sprida det här så många fler kan bli hjälpta.

Krämig svampsoppa med baconströssel

Birgitta Höglund's Mat - 27 Sep 18 kl. 07:00

Svamptider Nu finns det möjlighet att hämta mängder av god mat alldeles gratis ute i skogen. Så passa på att ta med en korg på skogspromenaden, så får du både motion och middagsmat på en och samma gång. Den här soppan har blivit en av mina favoriter, jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök.

Brynt vitlökssmör och lite tankar kring smör

Birgitta Höglund's Mat - 25 Sep 18 kl. 07:00

Revbensspjäll av lamm med brynt vitlökssmör För ännu godare mat Nu när vi börjar gå mot kyligare tider så äter jag mer smör igen till min mat, till skillnad mot sommarmaten som bestått mycket av sallader med olika röror och olivoljedressingar. Gott det med, men jag känner att jag inte får riktigt lika mycket energi av det, så nu är det fetare mat som gäller under vinterhalvåret. Smöret gör mig inte bara mer mätt och belåten, det gör även att maten smakar så mycket godare.

Glutenfria frökakor med kardemumma

Birgitta Höglund's Mat - 23 Sep 18 kl. 07:00

En kaka till kaffet Idag får du tips på en riktigt lättbakad kaka med härlig smak av kardemumma. Det är inte ofta jag bakar numer, men ibland smakar det gott med något litet till kaffet. Vi blir fler och fler som äter glutenfritt, vill du prova fler av mina kakrecept så hittar du några favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Kyckling i ugn

Birgitta Höglund's Mat - 21 Sep 18 kl. 11:08

Ugnsstekt kyckling med coleslaw Fredagskyckling Idag får du ett av mina mest eftersökta recept här på bloggen, nu i en nyare tappning. Min ugnsstekta kyckling är väldigt populär, den blir så saftig och god när man steker den länge i ugnen på låg temperatur. Här har jag kryddat den lite mer som butikernas grillade kyckling, med rökt paprika och vitlök.

Matig sallad med senapsdressing på utflykt till Svartsö i Stockholms skärgård

Birgitta Höglund's Mat - 16 Sep 18 kl. 07:00

Höstuflykt med båt I onsdags, när det blåste som bäst, packade jag ner lite god lunchmat i min mini-Wonderbag och så tog vi Waxholmsbolagets båt Skärgården ut till Svartsö. Ingen av oss hade tidigare varit på denna vackra ö som ligger 2½ timmars båtresa från Strömkajen, men det blir absolut fler besök. Nu och fram till den 9 december kan man använda SLs månadskort på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar, så passa på att göra en tur om du har möjlighet, det är fantastiskt vilken natur vi har så nära inpå storstan.