Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Mjuk saffranskaka

Birgitta Höglund's Mat - 02 Dec 17 kl. 05:50

Mjuk saffranskaka 6 ägg 6 dl mandelmjöl 100 g smör/kokosolja 1 dl grädde/kokosgrädde 1 dl björksocker, fibersirap, indiansocker, honung eller annan valfri sötning 4 msk psylliumhusk 1½ msk bakpulver ½-1 tsk vaniljpulver 2 krm salt 2 kuvert à 0,5 g saffran Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat. Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret. Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj. Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Arbetsglädje är livsglädje för Harald Norrby

Nyhetspressen - 22 Oct 16 kl. 11:00

En mjuk doft av målarfärg slår emot den som kliver över tröskeln hemma hos Harald Norrby..

Hård men ändå mjuk och världens bästa mamma

Nyhetspressen - 07 Oct 16 kl. 18:11

"Hård men ändå mjuk" återkom när Ingalill Persson uppvaktades hemma i Skuggarvet. Men yngste sonens tal och omdöme berörde allra mest: "Världens bästa mamma".

[PLUS] Mjuk beröring stillar smärta och skapar lugn

UNDERBARACLARA - 12 Feb 16 kl. 13:24

Nyfikenhet och ett nästan pinsamt intresse för att förstå hur saker och ting hänger ihop är starka...

M ångrar mjuk linje

Nyhetspressen - 10 Dec 15 kl. 12:07

Moderaterna anser att det var ett misstag att inte driva en hårdare linje i invandringspolitiken tidigare. Det skadade partiet i valet 2014, enligt partisekreteraren Tomas Tobé..

Mjuk saffranskaka till Lucia och Tomtens adventskalender lucka 13

Birgitta Höglund's Mat - 12 Dec 14 kl. 06:00

Nytt bakexperiment Efter att jag gjort den mycket lyckade mjuka pepparkakan häromveckan började jag fundera hur jag skulle kunna göra något liknande med saffran. Jag ville göra en kaka som utöver att den är glutenfri också skulle vara helt sockerfri. Saffran ger så distinkt smak till kakor så det behövs inte mycket sötma för att lyfta den till höga höjder.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Mina finaste julkakor och 6 miljoner på bloggen

Birgitta Höglund's Mat - 08 Dec 17 kl. 07:00

Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson Tack för titten Idag är det en stor dag på bloggen, jag har nyss passerat den otroliga summan 6 miljoner visningar. Inte trodde jag väl när jag började blogga att mina recept skulle bli så populära. Känns fint att jag nu när jag inte kan jobba som kock längre på grund av min ryggskada, istället kan sprida min matfilosofi vidare via blogg och mina kokböcker.

Örtmarinerad älgstek till julbordet

Birgitta Höglund's Mat - 06 Dec 17 kl. 06:00

Smakrikt till jul Att grava eller rimma kött och fisk är ett gammalt sätt att bevara det fräscht och gott en längre tid. Idag ett mycket bra alternativ till färdiga charkprodukter om man vill slippa alla tillsatser. Jag marinerar ofta kalkonbröst när jag är i Turkiet, här har jag använt älgstek.

Min bästa rödbetssallad

Birgitta Höglund's Mat - 05 Dec 17 kl. 06:00

Julens godaste tillbehör Ja, frågar du mig så är rödbetssalladen det viktigaste på julbordet, vid sidan om skinkan. Så det är en tradition jag tar med mig även till julfirandet i Turkiet varje år. Här hittar jag inte ättikssprit så det har jag med hemifrån för att lägga in egna rödbetor, med betydligt mindre socker än i butikernas hemma.

Magic Bullett Coffee med julsmak

Birgitta Höglund's Mat - 04 Dec 17 kl. 06:00

Tomtens julkaffe för 2 2 koppar hett, starkt kaffe 2 msk kokosolja 1 msk smör 1 tsk kanel 1 tsk kardemumma 1 krm nejlikor ½ krm vaniljpulver Lite salt Blanda allt i en hög, smal mixerbunke. Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka. En annan variant av MBC/LCHF-kaffe (som hjälper många att gå ner i vikt), hittar du i min nyutkomna kokbok Diabeteskokboken för män.

Ägg- och mjölkfritt julbröd

Birgitta Höglund's Mat - 03 Dec 17 kl. 06:00

Mörkt julbröd 1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba 6 katrinplommon 2 dl vatten 1 välmogen avocado ½ dl tahini, sesampasta 1 msk äppelcidervinäger Mjöl/fröblandning 2 dl chiamjöl (Risenta) 1 dl pofiber ½ dl sesamfrön ½ dl blå vallmofrön ½ dl pumpakärnor 2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön 2 msk fiberhusk 1 msk bikarbonat 1-2 msk kanel 1 msk kardemumma 1 tsk malda nejlikor 1 tsk mald ingefära ca 1 tsk salt Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten. Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt. Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

Mjuk saffranskaka

Birgitta Höglund's Mat - 02 Dec 17 kl. 05:50

Mjuk saffranskaka 6 ägg 6 dl mandelmjöl 100 g smör/kokosolja 1 dl grädde/kokosgrädde 1 dl björksocker, fibersirap, indiansocker, honung eller annan valfri sötning 4 msk psylliumhusk 1½ msk bakpulver ½-1 tsk vaniljpulver 2 krm salt 2 kuvert à 0,5 g saffran Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat. Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret. Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Tomten tipsar – Glögg med granatäpple och ingefära

Birgitta Höglund's Mat - 01 Dec 17 kl. 06:00

Julmånad med goda tips Då var det december, en ljus och vacker månad på många sätt, mitt i midvintermörkret. Jag har i flera år haft en adventskalender härinne med min lilla Tomte som brukar vara ute på äventyr här nere i Alanya. I år kommer vi att åka hem till Sverige en liten sväng, innan vi sen åker ner hit igen över jul och nyår.

Grekisk grönsaksgryta i Wonderbag

Birgitta Höglund's Mat - 30 Nov 17 kl. 06:07

Wonderbag på Kreta Foto Therese Renåker Vegetariskt långkok Idag får du ytterligare en av de grönsaksrätter vi lagade på vår Harmoniresa till Makrigialos på Kreta i oktober. Här hittar du den rödbetscrème och bönsallad med apelsin och dill som också kom till under resan. Jag hade med min Wonderbag, den fungerar väldigt bra till olika gröna rätter, då den bevarar smak, näring och struktur på grönsakerna mycket bättre än i en gryta lagad på spisen.

20% rabatt på Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglund's Mat - 29 Nov 17 kl. 17:23

Specialpris på nyutkommen kokbok Häromdagen utkom min fjärde kokbok, Diabeteskokboken för män. Den här gången har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt. Nu har vårt förlag Pagina ordnat ett specialpris på Bokus, uppge koden Diabetes när du beställer så får du 20% rabatt.

20 kr rabatt på Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglund's Mat - 29 Nov 17 kl. 17:23

Specialpris på nyutkommen kokbok Häromdagen utkom min fjärde kokbok, Diabeteskokboken för män. Den här gången har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt. Nu har vårt förlag Pagina ordnat ett specialpris på Bokus, uppge koden Diabetes när du beställer så får du 20 kr rabatt.

Turkisk pytt i panna med vitlöksyoghurt och mina tankar om Medelhavskosten

Birgitta Höglund's Mat - 25 Nov 17 kl. 07:00

Sac Kavurma Nyttigt och njutbart Idag ska jag berätta lite mer om min syn på Medelhavskosten, så som jag sett den på plats under de senaste 15 åren. Jag har funderat lite om det kan vara så att många förespråkare för maten från Medelhavet missat en viktig sak. Den  saken är att det konsumeras stora mängder ost, ägg och yoghurt varje dag i de allra flesta hem i Sydeuropa.

Frukosttips – Makrill i tomatsås

Birgitta Höglund's Mat - 22 Nov 17 kl. 07:00

Hemlagad burkmat Jag fortsätter att dela med mig av min form av Medelhavskost, idag blir det en enkel liten fiskrätt som passar perfekt till frukost. De flesta sorter av makrill i tomat innehåller en hel del socker och olja av dålig kvalitet. Den är inte alls svår att göra själv om du får tag på färsk makrill hos din fiskhandlare.

Mina bästa tips på Medelhavskost

Birgitta Höglund's Mat - 20 Nov 17 kl. 06:39

Turkisk morotsröra Foto Mikael Eriksson Min variant av Medelhavskosten Eftersom jag och Lennart nu är nere i Alanya i några perioder över vintern, så kommer jag att dela med mig av en hel del av mina favoriter från köken här vid Medelhavet. Den turkiska och grekiska maten ligger mig varmt om hjärtat, så det finns några hundra recept härinne från mina resor under de snart 9 år som gått sen jag startade bloggen. Den här vintern går helt i hälsans tecken för oss, vi försöker oss på att komma i ännu bättre form än tidigare, både vad gäller maten, sömnen och motionen.