Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Mina bästa tips på Medelhavskost

Birgitta Höglund's Mat - 20 Nov 17 kl. 06:39

Turkisk morotsröra Foto Mikael Eriksson Min variant av Medelhavskosten Eftersom jag och Lennart nu är nere i Alanya i några perioder över vintern, så kommer jag att dela med mig av en hel del av mina favoriter från köken här vid Medelhavet. Den turkiska och grekiska maten ligger mig varmt om hjärtat, så det finns några hundra recept härinne från mina resor under de snart 9 år som gått sen jag startade bloggen. Den här vintern går helt i hälsans tecken för oss, vi försöker oss på att komma i ännu bättre form än tidigare, både vad gäller maten, sömnen och motionen. Varken jag eller Lennart mår bra av det ruggiga klimat vi har hemma på vintrarna så vi bor en stor del av den kalla årstiden vid Medelhavet sen 15 år. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Tips: Tre klockor till sommaren

Nyhetspressen - 21 Jun 18 kl. 10:11

Ska du på utlandsresa i sommar, komma i form, rusta upp sommarstugan eller bara hänga i stadens parker? Oavsett vilket har vi tips på mobiltillbehör..

[PLUS] Fem snabba tips från IKSU längd

UNDERBARACLARA - 14 Feb 17 kl. 15:47

Här är några enkla tips för att din längdskidåkning ska bli bättre.

Banbrytande forskning: Fet diet lindrar depression

Nyhetspressen - 11 Feb 17 kl. 09:30

Var tredje patient med medelsvår till svår depression fick lindring genom att äta Medelhavskost. Det visar den första försöksstudien som särskilt tittat på matens betydelse på depressioner, gjord av ett världsledande australiensiskt forskarteam. – Det är dags att börja se dieter som en viktig självständig behandlingsmetod vid depression och ångest, säger professorn Felice Jacka..

10 tips för en vandring på Pacific Crest Trail

Nyhetspressen - 03 Feb 17 kl. 16:45

Vill du också vandra PCT? Frilansfotografen och Vagabonds bloggare Linda Åkerberg vandrade leden 2016. Här listar sina bästa tips och råd..

10 tips för bättre privatekonomi

Nyhetspressen - 08 Jan 17 kl. 12:47

10 tips som ger mer pengar över varje månad..

Tio tips för en regnig helgdag

Nyhetspressen - 22 Oct 16 kl. 10:00

Bastu, barnmusikal, bryggeritur eller hembakad bulle med bulle? Här är tio tips på vad du kan göra en regnig helgdag..

Six top tips for learning Swedish without even being in Sweden

Nyhetspressen - 31 Aug 16 kl. 06:59

The Local's intern, Jack Schofield, taught himself Swedish from his home in the UK. Here are his best tips for learning the language before you move to Sweden..

Medelhavskost bra för hjärtsjuka

Nyhetspressen - 29 Aug 16 kl. 10:28

En så kallad medelhavskost - en diet bestående av mycket grönsaker, frukt, fisk, nötter och olivolja - är bra även för dem som redan drabbats av hjärt-kärlsjukdom..

Fettrik kost är bättre på att minska risken sjukdom

Kostdoktorn - 24 Jul 16 kl. 22:12

Kan mer fett i kosten göra dig friskare och öka din chans att vara sjukdomsfri? Förmodligen.En ny kombinerad analys av tidigare studier visar att medelhavskost med obegränsat med fett kan minska risken för hjärtsjukdom, fetma, bröstcancer och typ 2-diabetes.

Är Medelhavskost nyttig?

Kostdoktorn - 07 Sep 15 kl. 14:14

Är Medelhavskost nyttig? Själva frågan låter udda – alla vet väl att medelhavskost är det bästa man kan äta?Den bästsäljande författaren Nina Teicholz har grävt djupare i bakgrunden till den uppfattningen, och går igenom den i sin bok The Big Fat Surprise.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Magic Bullet Coffee och kokbokstips till Fars Dag

Birgitta Höglund's Mat - 07 Nov 18 kl. 07:00

Magic Bullet CoffeeFoto Mikael Eriksson Fars Dag Idag får du ett av mina kokboksrecept från Diabeteskokboken för män, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt. Magic Bullet Coffee har varit populärt några år bland dem som behöver få upp fettmängden, när man drar ner rejält på kolhydraterna för att få ett stabilt blodsocker. Så här beskriver Lars-Erik receptet: Ett kaffe man står sig på.

Glutenfritt matbröd med smak av jul och boktips

Birgitta Höglund's Mat - 04 Nov 18 kl. 07:00

Baktips Förvisso är det rätt långt kvar till jul, men vill passa på att tipsa om det här saftiga brödet som påminner mycket om min favorit, vörtlimpan. Vörtkryddor som finns färdiga på påse innehåller tyvärr gluten, så här har jag blandat ett saftigt nötbröd med de kryddor som traditionellt ingår i julens godaste bröd. Dopp i grytan och skinkmacka på vörtlimpa har alltid varit det bästa på julbordet, enligt min smak.

Om att våga följa nya vägar

Birgitta Höglund's Mat - 01 Nov 18 kl. 06:03

Jag och Johanna Soderling Romestrand på Ås Trädgård Mot nya äventyr I förrgår skrev jag ett inlägg på mina sidor på Facebook och Instagram där jag berättade att jag stod vid ett vägval i mitt liv. Det blev en explosion i tummar upp och kommentarer, tack så mycket för att ni visar att det jag skriver engagerar och inspirerar. Jag vågade följa stigen åt det håll jag känner är rätt för mig, de senaste dagarna har varit fantastiskt roliga och intensiva.

Pumpasoppa och ostkaka

Birgitta Höglund's Mat - 25 Oct 18 kl. 10:37

Pumpor på Bergianska Trädgården Torsdagssoppa Så här i pumpatider får du idag tips på en riktigt god och näringsrik soppa. En bit ostkaka till dessert mättar gott och ger massor av energi, vilket behövs nu när det blivit betydligt kallare. Sen jag kom hem från Kreta i torsdags så har jag varit lite trött och tagit det rätt lugnt, men det har blivit en del promenader för att hålla kroppen igång.

Välkommen på föreläsning och middag med mig på Ecocaféet den 30 oktober

Birgitta Höglund's Mat - 21 Oct 18 kl. 07:00

Birgitta Höglund och Börje Karlsson föreläser på Ecocaféet i Östersund Matprat på Ecocaféet Välkommen till höstens exklusiva föreläsning på Ecocaféet – 2inspire! Tisdag den 30 oktober kommer jag till Östersund och Ecocaféet för en matprat-kväll tillsammans med caféets grundare Börje Karlsson. Vi berättar om hur maten förändrat våra liv och bjuder på en avsmakningsmeny med recept från mina kokböcker.

Kycklingbröst med smörsås på paprika och oliver

Birgitta Höglund's Mat - 19 Oct 18 kl. 09:50

Smakrik kyckling Frysta kycklingbröst är oftast behandlade med insprutad saltlösning, för att göra köttet mört. Ska du bjuda på en riktigt god kycklingrätt, så rekommenderar jag att du köper en ekologisk hel, färsk kyckling och skär ut brösten. Då får du dessutom med det goda och nyttiga skinnet med på köpet, det är ju oftast borttaget idag.

Glutenfria nötchokladkakor

Birgitta Höglund's Mat - 14 Oct 18 kl. 07:00

Nötchokladkakor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson En lite nyttigare kaka Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk. När jag och Annika Dahlqvist skulle skriva Gammaldags husmanskost på nytt sätt bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för konstgjord sötning. Personligen tycker jag inte om smaken på de flesta sötningsmedel och vi vet ju heller inte vilka hälsoeffekter de har på sikt.

Kålpudding med lingonsky från Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglund's Mat - 10 Oct 18 kl. 07:00

Kålpudding med lingonskyFoto Mikael Eriksson Kokboksrecept Idag får du ett av recepten jag skapade till Diabeteskokboken för män, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt förra året. Recepten passar förstås lika bra till kvinnor som uppskattar min form av traditionell husmanskost tillagad på lågkolhydratvis. Du kan variera smaksättningen av kålpuddingen med hackade, soltorkade tomater, skivade oliver, oregano och med smulad fetaost istället för keso.

Vykort från Kreta

Birgitta Höglund's Mat - 06 Oct 18 kl. 16:22

Njutbar hälsoresa Här kommer en liten hälsning från den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust. Jag och Therese Renåker har nu varit här i 2 dagar tillsammans med våra glada, intresserade och engagerade deltagare i höstens första grupp. Vi har båda tidigare deltagit i flera resor med fokus på maten och hälsan, så vi bestämde oss för att sätta ihop just en sån resa som vi själv skulle vilja åka på.

Fiskgryta med aioli

Birgitta Höglund's Mat - 04 Oct 18 kl. 07:00

På väg till värmen Idag får du ett snabblagat, enkelt och gott recept på fiskgryta. Jag sitter just nu på ett flyg på väg till Kreta, för andra året i rad arrangerar jag där tillsammans med Therese Renåker njutbara hälsoresor eller som vi kallar det, Harmoniresor. Följ mig gärna på Instagram så får du se lite bilder från resan, jag ska försöka hinna lägga in nåt inlägg här också mellan varven.

Glutenfritt formbröd med zucchini och Höstmarknad på Skansen

Birgitta Höglund's Mat - 02 Oct 18 kl. 09:16

Skördetid Jag har fått en del frågor från läsare som undrar vad de ska göra av all zucchini som frodas i grönsakslanden, så idag får du tips på hur du gör ett riktigt saftigt formbröd med den goda grönsaken. Har du inget eget grönsaksland så är zucchinin billig just nu, så passa på att baka bröd och frys in till vintern. För att få ett sånt här bröd riktigt gott är konsten att man gräddar det lite längre tid och på lite lägre temperatur i ugnen.

Guldmjölk och gurkmejapasta från nya Paleokokboken Ren & naturlig mat

Birgitta Höglund's Mat - 30 Sep 18 kl. 07:00

Efterlängtad kokbok Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden. Kokboken heter ”Ren & naturlig mat”, något som också kännetecknar deras mycket populära blogg Under vårt tak. Boken inleds med berättelsen om hur Magnus som svårt sjuk i IBS till slut hittade lösningen på sina hälsoproblem med hjälp av maten.

Äggröra med tomat och basilika till brunch

Birgitta Höglund's Mat - 29 Sep 18 kl. 07:00

Glada och goda ägg från Tullus Lantliv i Jämtland Lördagsbrunch Idag får du tips på en riktigt krämig äggröra som passar fint till brunch, tillsammans med rökt fläsk, renstek eller fisk. Vi har den senaste tiden ätit äggröra till frukost i lite olika former varje dag, nu när det blivit kallare så märks det att vi behöver mer av både fett och protein. Jag får lite mer besvär av min Fibromyalgi på hösten när kylan och fukten kommer krypande, äter jag då mer energirik mat så mår kroppen mycket bättre.