Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Min populära gulaschsoppa

Birgitta Höglund's Mat - 26 Mar 20 kl. 06:50

Gulaschsoppa från Gammaldags husmanskostFoto Mikael Eriksson Torsdagssoppan Den här soppan var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen. Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost. Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter. Även om vi nu är hemma mycket pga av Coronaviruset, så kan vi äta ute ändå på våra promenader. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Förra årtiondets populäraste memes

Feber.se - 14 Jan 20 kl. 07:00

När var de populära? Know your meme har satt ihop en video som går igenom förra årtiondes populäraste memes och när de var populära. En del har helt klart varit större och mer hållbara än andra.

Populärt på FREEDOMtravel – vi visar statistik

Freedomtravel - 05 Nov 19 kl. 06:00

Vad är mest populärt att läsa på FREEDOMtravel? Ibland är det intressant att kolla på statistik. Förra veckan tog vi reda på vilka bilder som gillas mest på vårt Instagramkonto, och nu kan vi visa upp vad som är mest populärt på bloggen.

Populärt på Instagram – vi har kollat vår statistik

Freedomtravel - 30 Oct 19 kl. 06:00

Vad är populärt på Instagram egentligen? Vilken sorts bilder vill folk se? Det beror förstås väldigt mycket på vilka följare man har, och vi bestämde oss för att kolla vad just våra följare gillar.

Höstens resmål och favoritmat på semestern

Freedomtravel - 19 Aug 19 kl. 06:00

Då var det dags för veckans resenyheter! Idag handlar det bland annat om höstens mest populära resmål och svenskarnas favoritmat på semestern. Som vanligt vill vi gärna höra dina tankar och reflektioner kring nyheterna!

Populär weekendstad, förstörda resmål och udda övernattningar

Freedomtravel - 29 Jul 19 kl. 06:00

Då var det dags för resenyheter igen här på FREEDOMtravel. Vi kör korta nyheter från rese- och campingbranschen (nästan) varje måndag – det vill säga när vi inte själva är på resande fot. Nu vill vi gärna höra dina tankar kring veckans nyheter!

Populär majkase eldades ner i förtid

Nyhetspressen - 18 Apr 19 kl. 09:10

Uppsalas kanske mest populära majkase har eldats ner, 12 dagar innan valborg..

VINNARE populäraste måltid 2018: LCHF-pizza

Kostdoktorn - 19 Jan 19 kl. 14:17

På första plats på topplistan över 2018 års populäraste måltidsrecept hittar vi en superenkel pizza! Ägg, ost, tomat och en gnutta oregano. Mer behövs inte för att snabbt sno ihop enklaste LCHF-pizzan.

#2 Populäraste måltid 2018: Asiatisk kålpanna

Kostdoktorn - 12 Jan 19 kl. 13:54

På andra plats på topplistan över 2018 års populäraste måltidsrecept hittar vi vår omåttligt populära och prisvära kålpanna.Inlägget #2 Populäraste måltid 2018: Asiatisk kålpanna dök först upp på Diet Doctor.

#3 populäraste video 2018: Döda för att göra vinst?

Kostdoktorn - 08 Jan 19 kl. 14:30

1 512 visningar På tredje plats på vår video-topplista hittar vi en intervju med dr Aseem Malhotra. Videon går att se i sin helhet ovan. Är läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin beredda att döda för att göra vinst?


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

11 år med LCHF och min väg till ett friskare liv

Birgitta Höglund's Mat - 8 timmar sedan

Jag 2020 Vägen till en bättre hälsa Upptäckte just i ett Facebookminne att det idag är precis 11 år sen jag började med LCHF. Dagen innan hade jag varit på en föreläsning med Annika Dahlqvist som hade blivit symtomfri i sin Fibromyalgi med hjälp av den kostmodell hon tagit fram. Jag tänkte att kan hon så kan jag!

Räkor med Rhode Islandsås

Birgitta Höglund's Mat - 12 timmar sedan

Inspirerande recept Sen en tid tillbaka har jag börjat dela med mig av dagliga recept för att ge inspiration till njutbar och hälsosam mat, båda bra komponenter i måltiderna just nu. Näringstät mat behöver vi alla lite extra av idag för att stärka immunförsvaret. Idag får du tips på en av de bästa såserna till skaldjur, en klassisk Rhode Island så som jag gjorde den när jag jobbade på restaurang.

Kryddig kyckling med ingefärsmajonnäs

Birgitta Höglund's Mat - Igår: 07:00

Påskkyckling Nu drar det sakta men säkert ihop sig till påsk, så jag kommer att dela några av mina favoriter som passar till påskhelgens middagar. Nu blir det ju en väldigt annorlunda påsk för många i år, när man inte kan åka och fira tillsammans med sina nära och kära. Men god mat, det behöver vi alla ändå, så se till att din påsk blir så njutbar som möjligt.

Tips på smoothies till söndagsbrunchen och kokbokstävling

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Bästa frukostdrinken Som du kanske sett så delar jag nu i Coronatider med mig av dagliga recept här på bloggen, för att ge inspiration till goda och näringsrika måltider. Många av oss tillbringar ju mer tid hemma i dessa dagar, så då får köksarbetet ta lite mer tid och plats i livet igen. Idag kan du dessutom ta chansen att vinna ett signerat exemplar av min nya kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, som är så ny så den släpps först nu på torsdag.

Hemgjord bearnaisesås

Birgitta Höglund's Mat - 28 Mar 20 kl. 07:00

Bästa såsen En hemslagen bearnaisesås är nog bland det godaste jag vet till en grillad köttbit. Den smakar utmärkt även till grillade grönsaker och den fungerar förstås perfekt till fisk eller fågel också, eller närhelst du vill ha ett gott tillbehör. I början av min kockkarriär, på det glada 80-talet, slog jag bearnaise varje dag på 30 äggulor och 3 kilo smör.

Kycklinggratäng med smak av pizza

Birgitta Höglund's Mat - 27 Mar 20 kl. 07:00

Allt-i-ett-gratäng Då var det fredag igen, en dag då middagen för många blivit förknippad med kyckling. Den här rätten är bra att ta till för alla som numer kokar sin egen benbuljong på kyckling efter mitt enkla recept. Det har verkligen blivit en het trend att koka buljong på ben med leder, vilket är mycket bra då det gör att vi får i oss det så viktiga kollagenet.

Min populära gulaschsoppa

Birgitta Höglund's Mat - 26 Mar 20 kl. 06:50

Gulaschsoppa från Gammaldags husmanskostFoto Mikael Eriksson Torsdagssoppan Den här soppan var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen. Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost. Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.

Våffeldagen – Glutenfria mandelvåfflor och chaffles

Birgitta Höglund's Mat - 25 Mar 20 kl. 06:40

Mandelvåfflor med äggsmör Våffeldags Idag fortsätter jag mitt dagliga delande av recept för att underlätta din vardag, många har ju lite bekymmer att hitta på vad det ska bli för mat på bordet. Du kan passa på att grädda flera satser och lösfrysa våfflorna på galler när de kallnat så har du lättfixad mat även för kommande dagar. När de är frusna så lägger du dem i en stor påse i frysen och tar fram eftersom.

Fiskgryta och min lättlagade aioli

Birgitta Höglund's Mat - 24 Mar 20 kl. 07:00

Minne från restaurangtiden Tittade igenom gamla blogginlägg igår för att få inspiration till nya, har bestämt mig för att använda all extratid till att dela inlägg varje dag nu framöver våren. Hittade då bilden härovan, från 1993, då jag var köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund. Här ser du hela artikeln som var publicerad i ÖstersundsPosten.

Prinskorv och gröna bönor i tomatsås

Birgitta Höglund's Mat - 23 Mar 20 kl. 06:52

Lättlagad vardagsmat Jag kommer nu i dessa svåra tider av Corona, när många av oss tillbringar mer tid hemma, att dela med mig av den typen av mat som jag äter för att ge inspiration. Dela gärna inläggen vidare på dina sociala medier, så fler får chansen att njuta av god och hälsosam mat. Idag får du ett riktigt snabbt och gott tillbehör till prinskorv, det passar lika bra till falukorv eller någon annan korv med hög kötthalt också.

Muffins till söndagsbrunchen – Glutenfria, mejerifria och sockerfria

Birgitta Höglund's Mat - 22 Mar 20 kl. 07:00

Söndagsnjutning Nu när många av oss tillbringar mer tid an vanligt inomhus så passar det extra bra att baka lite goda muffins till en lång och njutbar brunch. De här är lite lika scones i konsistensen och är fria från gluten, mjölk och socker, de blir ändå saftiga och smakrika. När jag använder kokosnötsmjöl i matbröd så tar jag bara litegrann, annars blir bröden lätt torra och tråkiga.

Restaurang Kroken levererar – Om att stötta våra småförtagare

Birgitta Höglund's Mat - 18 Mar 20 kl. 14:55

Att hjälpa varann Nu i dessa krisiga tider blev jag riktigt glad när jag såg ett inlägg från mina systerdöttrar Jessica och Martina på Restaurang Kroken i Nälden, hemma i Jämtland. Förutom att de lagar väldigt god mat på sin lunchrestaurang så har de nu också börjat ta upp beställningar på hämtmat. Och inte nog med att de kör ut sina egna matlådor, de hjälper även till att leverera flera andra småföretagares produkter, som blommor, bröd och färskvaror från den lilla ICA-butiken på orten.

Förhandstitt på min nya kokbok

Birgitta Höglund's Mat - 18 Mar 20 kl. 07:01

Läs mer om min kokbok på Adlibris En stor dag Igår var en av mina stoltaste och gladaste dagar, jag fick hem ett paket med bud, med en förhandstitt på min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”. En fantastisk känsla att se det färdiga resultatet av det arbete jag hållit på med i över ett år. Den här gången har jag ju även fått den stora äran att ta alla matfoton själv, stort tack till min förläggare Annika Bladh på Bladh by Bladh för det förtroendet.

Lingon – Vårt svenska superbär

Birgitta Höglund's Mat - 17 Mar 20 kl. 07:00

Nordisk medicin Nu i dessa virustider är det viktigt att vi ser till att få i oss ordentligt med C-vitamin, som vi sen länge vet har bra effekt på vårt immunförsvar. Här kan du läsa ett mycket bra och lärorikt inlägg om lingonen och alla dess effekter på vår hälsa på den mycket informativa sidan Swedish Paleo. I min kokbok som släpps om några veckor har jag med flera recept på lingon, som alltid varit min favorit bland våra bär.