Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Feber.se

Hubble observerar mest avlägsna stjärnan någonsin

Feber.se - 31 Mar 22 kl. 09:30

Earendel ligger 28 miljarder ljusår från oss NASA uppger att superteleskopet Hubble nu har fotat den mest avlägsna stjärnan som teleskopet någonsin fotograferat. Stjärnan har fått namnet Earendel och ligger hela 28 miljarder ljusår från oss. Ljuset från Earendel har tagit 12,9 miljarder år att nå oss och stjärnan tros ha en massa som är 50 - 500 gånger större än vår egen sol. Victoria Strait från Cosmic Dawn Center på Niels Bohr-institutet i Köpenhamn säger i ett uttalande om Hubbles senaste observation: "When the light that we see from Earendel was emitted, the Universe was less than a billion years old; only 6% of its current age. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

BJJ-stjärnan tvingas till operation – framtiden oviss: ”Har blivit värre”

MMAnytt - 25 May 23 kl. 16:58

Den 27-åriga ADCC-mästaren Gordon Ryan har lagts in på sjukhus och tvingats till en operation. Ryan fick problem med halsen under en resa till Abu Dhabi tidigare år. Trots att läkarna gav BJJ-stjärnan regelbunden antibiotika fortsatte infektionen i halsen att komma tillbaka.

James Webb observerar vatten på en komet

Feber.se - 16 May 23 kl. 12:30

Ytterligare en ledtråd till hur vatten kan ha kommit till jorden James Webb fortsätter att utforska rymden och nu har astronomer upptäckt vattenånga på en komet med hjälp av det rymdbaserade superteleskopet. Kometen 238P/Read ligger i huvudasteroidbältet, det stora asteroidbälte som ligger mellan Mars och Jupiter cirka 200-300 miljoner kilometer från jorden. Baserat på vattenångan som observerats runt kometen så tror man att denna delvis består av is.

James Webb fotar asteroidbälte runt stjärnan Fomalhaut

Feber.se - 09 May 23 kl. 09:00

Mycket större än vårt eget Kuiper-bälte Astronomer har använt rymdteleskopet James Webb (JWST) för att i infrarött ljus för första gången ta sig en titt på ett asteroidbälte utanför vårt eget solsystem. Det handlar om ett enorm asteroidbälte som ligger runt den förhållandevis unga stjärnan Fomalhaut, en stjärna som ligger cirka 25 ljusår från solen i stjärnbilden Södra Fisken. Asteroidbältet runt Fomalhaut är större och mer komplex än vårt eget Kuiper-bälte I en pressrelease skriver astronomerna att asteroidbältet runt Fomalhaut är både större och mer komplext än asteroidbältet Kuiper som kretsar runt vår egen stjärna solen: "But to their surprise, they found that the dusty structures are much more complex than the asteroid and Kuiper dust belts of our Solar System.

Astronomer observerar stjärna som slukar planet

Feber.se - 04 May 23 kl. 20:30

Som jorden en gång kommer att sluta Astronomer tros för första gången ha observerat hur den döende stjärnan ZTF SLRN-2020 slukar en planet som tidigare legat i omloppsbana runt stjärnan. Det handlar om en cirka 10 miljarder år gammal stjärna som ligger i stjärnbilden Örnen cirka 12.000 ljusår från oss.

ESO observerar spår av universums första stjärnor

Feber.se - 03 May 23 kl. 14:00

Ökar vår förståelse av de första stjärnorna som bildades efter Big Bang European Southern Observatory (ESO) har för första gången funnit spår av de första stjärnorna som exploderade i universum för cirka 13,5 miljarder år sedan. Kemisk sammansättning av de första stjärnorna Det är med hjälp av ESO:s teleskop Very Large Telescope (VLT) som astronomer kunnat observera tre avlägsna gasmoln vars kemiska sammansättning överensstämmer med den som förväntas efter de första stjärnexplosionerna. De första stjärnorna i universum bestod enbart av naturens lättaste grundämnen helium och väte.

UFC-kommentatorn rasar mot domarna – efter helgens gala: ”Värsta någonsin”

MMAnytt - 17 Apr 23 kl. 20:24

Flera matcher på UFC on ESPN 44 levde upp till förväntningarna, inklusive huvudmatchen mellan Max Holloway och Arnold Allen. Holloway besegrade den topprankade engelsmannen via enhälligt domslut, efter fem tuffa ronder. UFC-kommentatorn Daniel Cormier var dock kritisk efter galan, och beskrev domarna i Kansas City som de ”värsta någonsin”.

Hubble hittar svart hål på rymmen

Feber.se - 11 Apr 23 kl. 15:15

Som skapar nya stjärnor när det far fram genom universum NASA:s rymdteleskop Hubble har observerat ett supermassivt svart hål som man tror brutit sig loss från sin galax och nu plöjer fram genom universum samtidigt som det skapas nya stjärnor i dess spår. Forskarna på NASA tror att det svarta hålet är ett resultat av att två galaxer som slagits samman för cirka 50 miljoner år sedan för att sedan stöta på en tredje galax. När det skedde tror man att ett av de tre galaxernas ursprungliga svarta hål kastats iväg från konstellationen och nu kör något slags solorace genom universum.

UFC 287: Alex Pereira vs. Israel Adesanya 2 – Resultat och höjdpunkter!

MMAnytt - 09 Apr 23 kl. 07:31

UFC 287 gick av stapeln i Miami, Florida där UFC-stjärnan Jorge Masvidal gick sin sista match någonsin på hemmaplan. Kvällens höjdpunkt var dock titelmatchen i mellanvikt mellan Alex Pereira och Israel Adesanya. Det var andra gången som de drabbade samman i oktagonen, men de har även mötts två ytterligare gånger när de bägge var kickboxare i världsklass.

UFC-stjärnan ser ingen framtid i MMA för Khamzat!

MMAnytt - 06 Apr 23 kl. 05:43

UFC-stjärnan Jorge Masvidal är inte övertygad om att Khamzat Chimaev har en framtid i MMA. Bland annat eftersom Khamzat missade vikten inför sin tilltänkta match mot Nate Diaz på UFC 279. – Jag anklagar inte honom för att ta steroider – även fast jag inte hade varit förvånad ändå, sade Masvidal om Khamzat till The Sporting News.

Enormt svart hål upptäckt

Feber.se - 30 Mar 23 kl. 10:30

Har en massa som motsvarar 30 miljarder solar En grupp av astronomer har upptäckt ett supermassivt svart hål som som har en massa som motsvarar 30 miljarder av vår egen sol. Det är ett av de största svarta hålen som någonsin observerats och Dr James Nightingale från fysikinstitutionen på Durham University säger om upptäckten: "This particular black hole, which is roughly 30 billion times the mass of our Sun, is one of the biggest ever detected and on the upper limit of how large we believe black holes can theoretically become, so it is an extremely exciting discovery." Astronomerna använde sig av en så kallad gravitationslins för att upptäcka det svarta hålet.


Fler inlägg från Feber.se

Faraday Future ska tydligen ha börjat leverera bilar

Feber.se - Igår: 11:30

Dyraste versionen kostar 309.000 dollar Efter hur många turer som helst ska Faraday Future nu har börjat leverera de första exemplaren av den eldrivna modellen FF 91. Det finns tre olika versioner att välja mellan - 2.

Polestar 2 får uppgraderat Apple CarPlay

Feber.se - Igår: 11:00

Och YouTube Polestar uppdaterar nu mjukvaran i sin bil Polestar 2 med stöd för YouTube, en ny räckviddsassistent och uppgraderat Apple CarPlay. Den första nyheten är alltså att den inbyggda mjukvaran, som baseras på Android Automotive, nu får stöd för YouTube, vilket är perfekt när du exempelvis väntar på att bilen ska laddas. Den andra nyheten är en ny app som ska hjälpa till med räckvidden.

Robotar kommer inte att få gifta sig i kyrkan

Feber.se - Igår: 10:30

"Vi håller oss till människor som medlemmar i Svenska kyrkan" SVT har intervjuat Susanne Rappmann, biskop i Göteborg stift, för att se vad Svenska kyrkan har för syn på artificiell intelligens. Hon säger bland annat att det finns många fördelar med AI och nämner bland annat att AI kan användas för att "energioptimera saker och den kan hantera fantastiska mängder data". Rappman tror inte heller att utvecklingen av AI är något som går att förhindra men efterlyser någon typ av reglering av artificiella intelligenser på politisk nivå.

Urbanears presenterar Juno

Feber.se - Igår: 10:15

Inear-lurar med ANC Idag presenterade svenska Urbanears ett par true wireless-hörlurar som man kallar för Juno. Hörlurarna är försedda med aktiv brusreducering (ANC) och via Urbanears nya app går det även att ställa in hörlurarna efter eget tycke och smak. Det finns även möjlighet att koppla lurarna till två enheter samtidigt, till exempel en dator och en mobiltelefon.

Tibber och Polarium lanserar hembatteri

Feber.se - Igår: 10:00

Kostar från 89.995 kronor När elpriserna skenade iväg var det nog många som började fundera över att ha en backup hemma. Solceller på taket och sen ett hembatteri som kunde lagra överskottet och bli användbart när det passade bäst.

Tibber och Polarium lanserar hembatterit Homevolt

Feber.se - Igår: 10:00

Kostar från 89.995 kronor När elpriserna skenade iväg var det nog många som började fundera över att ha en backup hemma. Solceller på taket och sen ett hembatteri som kunde lagra överskottet och bli användbart när det passade bäst.

Reddit vill ha 20 miljoner dollar om året för sitt api

Feber.se - Igår: 09:30

Appen Apollos dagar kan vara räknade Det verkar som att Reddit är sugna på att ta efter Twitter då man nu vill börja ta betalt för att tredjepartsappar ska använda ens API. Priset? 20 miljoner dollar per år enligt utvecklaren av appen Apollo, som är en Reddit-klient.

Reddit-appen Apollos dagar kan vara räknade

Feber.se - Igår: 09:30

Reddit vill ha 20 miljoner dollar om året för sitt api Det verkar som att Reddit är sugna på att ta efter Twitter då man nu vill börja ta betalt för att tredjepartsappar ska använda ens API. Priset? 20 miljoner dollar per år enligt utvecklaren av appen Apollo, som är en Reddit-klient.

Fyra av fem vet inte varför Sveriges nationaldag firas

Feber.se - Igår: 09:00

Vet du? På tisdag nästa vecka är det den 6 juni och Sveriges nationaldag. Det är en röd dag och då är det många som är lediga - vilket de flesta har koll på.

En trailer för sista säsongen av Jack Ryan

Feber.se - Igår: 08:45

Jack is back! Nu är det mindre än en månad kvar till den fjärde och sista säsongen av Jack Ryan som har premiär på Amazon Prime. Streamingtjänsten kommer att sända två avsnitt i veckan så man har lite att titta på innan det sista avsnittet släpps den 14 juli.

Socialdemokraterna starkt framåt

Feber.se - Igår: 08:30

L och KD under riksdagsspärren Nu har SCBs senaste mätning för partisympatier kommit och det finns en otroligt tydlig vinnare i den. Jämfört med den senaste mätningen i november 2022 så går nämligen Socialdemokraterna starkt framåt och ökar med 4,0 procentenheter till 38,6 procent. Partiet är nu mer än dubbelt så stort som tvåan Moderaterna som får 19,1 procent.

RARBG tackar för sig

Feber.se - Igår: 08:00

Populär torrentsida stänger ner Personerna som driver den populära torrenttjänsten RARBG skriver i ett meddelade att de nu kommer att lägga ner tjänsten rapporterar TorrentFreak. Anledningen till nedstängningen av RARBG uppges vara flera. I sitt meddelande skriver en av administratörerna av sidan att det handlar om såväl pandemin som krig och ekonomi.

Trailer för I'm a Virgo

Feber.se - Igår: 21:00

Cootie har jätteproblem i Oakland I'm a Virgo är en ny tv-serie från Boots Riley, musikern och regissören som tidigare gjort filmen Sorry to Bother You. Det handlar om en fantasyserie där vi får följa den fyra meter långa tonårs-jätten Cooties (Jharrel Jerome) vardag i ett nutida Oakland. Initialt lever han gömd hemma hos sin faster tills han en dag upptäcks av ett gäng unga politiska aktivister som tar med honom ut på äventyr i världen utanför hans hem.

Razer Hammerhead Pro Hyperspeed är inear-lurar för gamers

Feber.se - Igår: 20:30

Inkluderar dongel som förkortar fördröjning av ljudet Razer har släppt en ny version av sina Hammerhead Pro-hörlurar vilka specifikt riktar sig till dem som vill använda inear-lurarna för att lira spel på datorn. Den nya versionen kallas för Hammerhead Pro Hyperspeed och levereras med en USB-C-dongel som skickar ljudet trådlöst på 2,4GHz-bandet mellan datorn och hörlurarna. Detta ska göra att latensen sjunker från 60ms till 40ms jämfört med om man hade kopplat hörlurarna via Bluetooth till datorn.

Bugatti Chiron-ägare fick testa på 400 km/h

Feber.se - Igår: 20:00

Med sina egna bilar 18 Chiron-ägare bjöds in av Bugatti för att få testa det här med att åka fort. Alla vet att dessa bilar är sjukt snabba, men det är väldigt sällan man kan utnyttja effekten och att köra 400 km/h på allmänna vägar är inte att rekommendera. Men på en flygraka går det utmärkt.