Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Grekisk grönsaksgryta i Wonderbag

Birgitta Höglund's Mat - 30 Nov 17 kl. 06:07

Wonderbag på Kreta Foto Therese Renåker Vegetariskt långkok Idag får du ytterligare en av de grönsaksrätter vi lagade på vår Harmoniresa till Makrigialos på Kreta i oktober. Här hittar du den rödbetscrème och bönsallad med apelsin och dill som också kom till under resan. Jag hade med min Wonderbag, den fungerar väldigt bra till olika gröna rätter, då den bevarar smak, näring och struktur på grönsakerna mycket bättre än i en gryta lagad på spisen. Jag hittade på en gryta som våra deltagare lagade tillsammans och som vi sen njöt med hotellets tillbehör och grillad souvlaki från min favoritrestaurang Golden Beach. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Grekisk mat á la Fader Petros

Nyhetspressen - 13 Nov 17 kl. 06:27

Fader Petros Moralis bor i vanliga fall i Göteborg. I helgen var han på plats i Kalmar för att lära kalmariter att grekisk mat är enklare att slänga ihop än vad man kan tänkas tro..

Nedlagd grekisk tidning gör comeback

Nyhetspressen - 15 Feb 17 kl. 16:43

Förra veckan lade Greklands bäst säljande tidning, Ta Nea, ner produktionen. Men efter ett domslut är den nu tillbaka på tidningshyllorna.(TT).

Mamma och mormor på samma gång

Nyhetspressen - 24 Dec 16 kl. 03:25

En 67-årig grekisk mormor har fött sin dotters flicka. Hon är den äldsta surrogatmamman i världen i sitt slag. – Detta är en heroisk mormor, säger förlossningsläkaren Constantinos Pantos.

Våldsamma sammandrabbningar i Aten

Nyhetspressen - 06 Dec 16 kl. 22:31

Våldsamheter har uppstått i Aten på årsdagen då grekisk polis dödade en tonåring, rapporterar Reuters..

Osäkert för Greklandsresenärer

Nyhetspressen - 08 Oct 16 kl. 13:44

Tusentals svenska semesterfirare riskerar att inte ta sig hem från Grekland som planerat. Anledningen är en grekisk flygledarstrejk som väntas börja natten till söndag, skriver Aftonbladet..

Strejk hotar Greklandsresenärer

Nyhetspressen - 08 Oct 16 kl. 14:14

Charterbolagen förbereder sig på det värsta inför en hotande grekisk flygledarstrejk som väntas bryta ut i natt. Grekiskt luftrum kan stängas helt, vilket skulle drabba tusentals svenska semesterfirare..

Miljövänlig köttfärssås med höstens grönsaker

Birgitta Höglund's Mat - 17 Sep 16 kl. 07:00

Långkokt köttfärssås 2-3 port 800 g köttfärs, jag hade älg 100 g smör 1 liter strimlad rödbetsblast (spenat eller vitkål går också bra) 4 dl tärnad zucchini 2 finhackade, gula lök 250 g cocktailtomater i bitar 2 dl chilisås 1-1½ msk torkad timjan Salt och grovmald svartpeppar 2 dl buljong eller vatten Bryn köttfärs och lök så det får lite färg, tillsätt övriga grönsaker och låt puttra ett tag. Krydda med salt, peppar och timjan, rör ner chilisås och buljong. Låt puttra på låg värme i ca 1-2 timmar för godast resultat.

Majstorovic blir sportchef i grekisk storklubb

Nyhetspressen - 09 Sep 16 kl. 19:47

Daniel Majstorovic har fått ett prestigejobb i fotbolls-Europa..


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Mina finaste julkakor och 6 miljoner på bloggen

Birgitta Höglund's Mat - 08 Dec 17 kl. 07:00

Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson Tack för titten Idag är det en stor dag på bloggen, jag har nyss passerat den otroliga summan 6 miljoner visningar. Inte trodde jag väl när jag började blogga att mina recept skulle bli så populära. Känns fint att jag nu när jag inte kan jobba som kock längre på grund av min ryggskada, istället kan sprida min matfilosofi vidare via blogg och mina kokböcker.

Örtmarinerad älgstek till julbordet

Birgitta Höglund's Mat - 06 Dec 17 kl. 06:00

Smakrikt till jul Att grava eller rimma kött och fisk är ett gammalt sätt att bevara det fräscht och gott en längre tid. Idag ett mycket bra alternativ till färdiga charkprodukter om man vill slippa alla tillsatser. Jag marinerar ofta kalkonbröst när jag är i Turkiet, här har jag använt älgstek.

Min bästa rödbetssallad

Birgitta Höglund's Mat - 05 Dec 17 kl. 06:00

Julens godaste tillbehör Ja, frågar du mig så är rödbetssalladen det viktigaste på julbordet, vid sidan om skinkan. Så det är en tradition jag tar med mig även till julfirandet i Turkiet varje år. Här hittar jag inte ättikssprit så det har jag med hemifrån för att lägga in egna rödbetor, med betydligt mindre socker än i butikernas hemma.

Magic Bullett Coffee med julsmak

Birgitta Höglund's Mat - 04 Dec 17 kl. 06:00

Tomtens julkaffe för 2 2 koppar hett, starkt kaffe 2 msk kokosolja 1 msk smör 1 tsk kanel 1 tsk kardemumma 1 krm nejlikor ½ krm vaniljpulver Lite salt Blanda allt i en hög, smal mixerbunke. Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka. En annan variant av MBC/LCHF-kaffe (som hjälper många att gå ner i vikt), hittar du i min nyutkomna kokbok Diabeteskokboken för män.

Ägg- och mjölkfritt julbröd

Birgitta Höglund's Mat - 03 Dec 17 kl. 06:00

Mörkt julbröd 1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba 6 katrinplommon 2 dl vatten 1 välmogen avocado ½ dl tahini, sesampasta 1 msk äppelcidervinäger Mjöl/fröblandning 2 dl chiamjöl (Risenta) 1 dl pofiber ½ dl sesamfrön ½ dl blå vallmofrön ½ dl pumpakärnor 2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön 2 msk fiberhusk 1 msk bikarbonat 1-2 msk kanel 1 msk kardemumma 1 tsk malda nejlikor 1 tsk mald ingefära ca 1 tsk salt Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten. Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt. Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

Mjuk saffranskaka

Birgitta Höglund's Mat - 02 Dec 17 kl. 05:50

Mjuk saffranskaka 6 ägg 6 dl mandelmjöl 100 g smör/kokosolja 1 dl grädde/kokosgrädde 1 dl björksocker, fibersirap, indiansocker, honung eller annan valfri sötning 4 msk psylliumhusk 1½ msk bakpulver ½-1 tsk vaniljpulver 2 krm salt 2 kuvert à 0,5 g saffran Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat. Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret. Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Tomten tipsar – Glögg med granatäpple och ingefära

Birgitta Höglund's Mat - 01 Dec 17 kl. 06:00

Julmånad med goda tips Då var det december, en ljus och vacker månad på många sätt, mitt i midvintermörkret. Jag har i flera år haft en adventskalender härinne med min lilla Tomte som brukar vara ute på äventyr här nere i Alanya. I år kommer vi att åka hem till Sverige en liten sväng, innan vi sen åker ner hit igen över jul och nyår.

Grekisk grönsaksgryta i Wonderbag

Birgitta Höglund's Mat - 30 Nov 17 kl. 06:07

Wonderbag på Kreta Foto Therese Renåker Vegetariskt långkok Idag får du ytterligare en av de grönsaksrätter vi lagade på vår Harmoniresa till Makrigialos på Kreta i oktober. Här hittar du den rödbetscrème och bönsallad med apelsin och dill som också kom till under resan. Jag hade med min Wonderbag, den fungerar väldigt bra till olika gröna rätter, då den bevarar smak, näring och struktur på grönsakerna mycket bättre än i en gryta lagad på spisen.

20% rabatt på Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglund's Mat - 29 Nov 17 kl. 17:23

Specialpris på nyutkommen kokbok Häromdagen utkom min fjärde kokbok, Diabeteskokboken för män. Den här gången har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt. Nu har vårt förlag Pagina ordnat ett specialpris på Bokus, uppge koden Diabetes när du beställer så får du 20% rabatt.

20 kr rabatt på Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglund's Mat - 29 Nov 17 kl. 17:23

Specialpris på nyutkommen kokbok Häromdagen utkom min fjärde kokbok, Diabeteskokboken för män. Den här gången har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt. Nu har vårt förlag Pagina ordnat ett specialpris på Bokus, uppge koden Diabetes när du beställer så får du 20 kr rabatt.

Turkisk pytt i panna med vitlöksyoghurt och mina tankar om Medelhavskosten

Birgitta Höglund's Mat - 25 Nov 17 kl. 07:00

Sac Kavurma Nyttigt och njutbart Idag ska jag berätta lite mer om min syn på Medelhavskosten, så som jag sett den på plats under de senaste 15 åren. Jag har funderat lite om det kan vara så att många förespråkare för maten från Medelhavet missat en viktig sak. Den  saken är att det konsumeras stora mängder ost, ägg och yoghurt varje dag i de allra flesta hem i Sydeuropa.

Frukosttips – Makrill i tomatsås

Birgitta Höglund's Mat - 22 Nov 17 kl. 07:00

Hemlagad burkmat Jag fortsätter att dela med mig av min form av Medelhavskost, idag blir det en enkel liten fiskrätt som passar perfekt till frukost. De flesta sorter av makrill i tomat innehåller en hel del socker och olja av dålig kvalitet. Den är inte alls svår att göra själv om du får tag på färsk makrill hos din fiskhandlare.

Mina bästa tips på Medelhavskost

Birgitta Höglund's Mat - 20 Nov 17 kl. 06:39

Turkisk morotsröra Foto Mikael Eriksson Min variant av Medelhavskosten Eftersom jag och Lennart nu är nere i Alanya i några perioder över vintern, så kommer jag att dela med mig av en hel del av mina favoriter från köken här vid Medelhavet. Den turkiska och grekiska maten ligger mig varmt om hjärtat, så det finns några hundra recept härinne från mina resor under de snart 9 år som gått sen jag startade bloggen. Den här vintern går helt i hälsans tecken för oss, vi försöker oss på att komma i ännu bättre form än tidigare, både vad gäller maten, sömnen och motionen.