Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Grekisk grönsaksgryta i Wonderbag

Birgitta Höglund's Mat - 30 Nov 17 kl. 06:07

Wonderbag på Kreta Foto Therese Renåker Vegetariskt långkok Idag får du ytterligare en av de grönsaksrätter vi lagade på vår Harmoniresa till Makrigialos på Kreta i oktober. Här hittar du den rödbetscrème och bönsallad med apelsin och dill som också kom till under resan. Jag hade med min Wonderbag, den fungerar väldigt bra till olika gröna rätter, då den bevarar smak, näring och struktur på grönsakerna mycket bättre än i en gryta lagad på spisen. Jag hittade på en gryta som våra deltagare lagade tillsammans och som vi sen njöt med hotellets tillbehör och grillad souvlaki från min favoritrestaurang Golden Beach. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Grekisk kycklingsoppa med citron

Kostdoktorn - 04 Mar 18 kl. 09:15

En mild soppa med grekiska anor. Avgolemono bjuder på smak av citron, ägg och kyckling. En snabblagad och enkel rätt som är utsökt krämig utan att innehålla någon grädde!

Grekisk mat á la Fader Petros

Nyhetspressen - 13 Nov 17 kl. 06:27

Fader Petros Moralis bor i vanliga fall i Göteborg. I helgen var han på plats i Kalmar för att lära kalmariter att grekisk mat är enklare att slänga ihop än vad man kan tänkas tro..

Nedlagd grekisk tidning gör comeback

Nyhetspressen - 15 Feb 17 kl. 16:43

Förra veckan lade Greklands bäst säljande tidning, Ta Nea, ner produktionen. Men efter ett domslut är den nu tillbaka på tidningshyllorna.(TT).

Mamma och mormor på samma gång

Nyhetspressen - 24 Dec 16 kl. 03:25

En 67-årig grekisk mormor har fött sin dotters flicka. Hon är den äldsta surrogatmamman i världen i sitt slag. – Detta är en heroisk mormor, säger förlossningsläkaren Constantinos Pantos.

Våldsamma sammandrabbningar i Aten

Nyhetspressen - 06 Dec 16 kl. 22:31

Våldsamheter har uppstått i Aten på årsdagen då grekisk polis dödade en tonåring, rapporterar Reuters..

Osäkert för Greklandsresenärer

Nyhetspressen - 08 Oct 16 kl. 13:44

Tusentals svenska semesterfirare riskerar att inte ta sig hem från Grekland som planerat. Anledningen är en grekisk flygledarstrejk som väntas börja natten till söndag, skriver Aftonbladet..

Strejk hotar Greklandsresenärer

Nyhetspressen - 08 Oct 16 kl. 14:14

Charterbolagen förbereder sig på det värsta inför en hotande grekisk flygledarstrejk som väntas bryta ut i natt. Grekiskt luftrum kan stängas helt, vilket skulle drabba tusentals svenska semesterfirare..

Miljövänlig köttfärssås med höstens grönsaker

Birgitta Höglund's Mat - 17 Sep 16 kl. 07:00

Långkokt köttfärssås 2-3 port 800 g köttfärs, jag hade älg 100 g smör 1 liter strimlad rödbetsblast (spenat eller vitkål går också bra) 4 dl tärnad zucchini 2 finhackade, gula lök 250 g cocktailtomater i bitar 2 dl chilisås 1-1½ msk torkad timjan Salt och grovmald svartpeppar 2 dl buljong eller vatten Bryn köttfärs och lök så det får lite färg, tillsätt övriga grönsaker och låt puttra ett tag. Krydda med salt, peppar och timjan, rör ner chilisås och buljong. Låt puttra på låg värme i ca 1-2 timmar för godast resultat.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Glutenfritt mandelbröd och vårvinter i Jämtland

Birgitta Höglund's Mat - 04 Apr 18 kl. 12:59

Påsklovsmacka Nu är det påsklovstider och många tar med sig matsäck ut i skidbacken och njuter av all snö som kommit här i Jämtland, så idag bjuder jag på ett lättbakat mandelbröd. Jag har aldrig sett så mycket snö här sen jag flyttade hit i mitten på 80-talet, den lär nog ligga kvar ända till juni. Idag kommer det mer snö men de senaste dagarna har varit underbara, precis så som man vill att vårvintern ska vara.

Birgitta Höglunds bästa buffétips – 130 recept att njuta av till påsk

Birgitta Höglund's Mat - 25 Mar 18 kl. 07:20

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson 130 påsktips Då var det bara några dagar kvar till en av årets största mathögtider, påsken. Idag får du därför en favorit i repris där jag har samlat mina bästa recepttips på festmat. Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att laga både gott och nyttigt till påskbordet.

Artikel om mig i nya ÖP Magasin

Birgitta Höglund's Mat - 23 Mar 18 kl. 15:30

Tidningsintervju Nu har första numret av månadstidningen ÖP Magasin kommit ut därhemma i Jämtland. Så roligt att få vara med i en stor intervju om min hälsoresa och kokboksskrivande på hemmaplan, här kan du läsa artikeln i nätupplagan. Jag kommer att delta med recept från mina kokböcker i tidningen framöver, på sidan 21 hittar du min spalt Birgittas mat med ett gott tips till påsk.

Artikel om mig och min hälsoresa i nya ÖP Magasin

Birgitta Höglund's Mat - 23 Mar 18 kl. 15:30

Tidningsintervju Nu har första numret av månadstidningen ÖP Magasin kommit ut därhemma i Jämtland. Så roligt att få vara med i en stor intervju om min hälsoresa och kokboksskrivande på hemmaplan, här kan du läsa artikeln i nätupplagan. Jag kommer att delta med recept från mina kokböcker i tidningen framöver, på sidan 21 hittar du min spalt Birgittas mat med ett gott tips till påsk.

Mot nya mål efter 9 år med LCHF

Birgitta Höglund's Mat - 18 Mar 18 kl. 06:18

Resan går vidare Idag tänkte jag dela med mig av lite mer om de senaste årens utveckling när det gäller min personliga hälsoresa. Många är intresserade av att veta lite mer om hur jag lyckats förändra mitt liv med hjälp av maten och träningen under de senaste åren, så här kommer en lägesrapport hur det ser ut idag. Jag och sambo Lennart är nu inne på de sista veckorna av de sammanlagt 3 månader som vi bor här nere i Alanya varje vinter.

Rödbetor på två sätt

Birgitta Höglund's Mat - 15 Mar 18 kl. 07:00

Älskad rotfrukt Ända sen jag var barn så har rödbetor varit nummer 1 bland rotfrukterna för mig. Något jag på senare år förstått betydligt mer av, är att de förutom att vara väldigt goda även är väldigt nyttiga knölar. De innehåller precis som många andra mörka frukter och rotfrukter mängder av antioxidanter och fytonutrienter, växternas näringsämnen med enklare ord.

Äppelfritters från Den läkande maten av Cecilia Nisbet Nilsson

Birgitta Höglund's Mat - 13 Mar 18 kl. 16:00

Äppelfritters och grön drink ur Den läkande maten Nyttigt och njutbart Kan något vara riktigt läckert och läkande på samma gång? Ja, det här receptet och ett 70-tal till från Cecilia Nisbet Nilssons nya kokbok Den läkande maten är ett smakfullt bevis på det. Även alla som lider av autoimmuna sjukdomar, som celiaki, psoriasis, allergier och magproblem kan njuta sig till ett friskare liv med hjälp av riktigt god och samtidigt inflammationshämmande mat.

Glutenfri kolbulle till vårvinterns utflykter

Birgitta Höglund's Mat - 10 Mar 18 kl. 08:30

Bästa vinterpicknickmaten Det absolut godaste jag vet när det är dags för utflykter är kolbulle, något jag fick låta bli under många år eftersom jag inte äter gluten sen jag började med LCHF för 9 år sen. Men efter ett tips av några läsare som hade använt mitt glutenfria pannkaksrecept från Gammaldags husmanskost så blev det möjligt att njuta av den gamla klassiska skogshuggarmaten igen. Några som delar min förtjusning över den här rätten är Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha och hennes familj.

Recension av bönkokboken på Matkärlek

Birgitta Höglund's Mat - 10 Mar 18 kl. 07:10

En recension fylld av Matkärlek Jag fick just ett mail från Anne Aobadia som skriver nättidningen Matkärlek. Hon har läst och recenserat min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken. Anne är väldigt förtjust i mat och den matkärleken lyser igenom i hennes fina ord om vår bönkokbok.

Krämig tomatsoppa med kyckling

Birgitta Höglund's Mat - 08 Mar 18 kl. 07:10

Lättlagad hälsosoppa Nu under våren har jag lite ledigt mellan mina kokboksengagemang och tänkte dela med mig av den vardagsmat jag lagar här i Alanya, vi har ju tillgång till så fantastiskt fina råvaror på grönsaksmarknaden och hos slaktaren. Istället för att ägna så mycket tid åt mitt Facebook och Instagram så har jag tänkt skriva mer här på bloggen. Som du kanske läst härinne förut så kokar jag ofta min egen benbuljong på ekologisk kyckling eller höna.

Vår i Alanya och kikärtsröra med chili och dill

Birgitta Höglund's Mat - 06 Mar 18 kl. 07:00

Vår i luften Nu har vi installerat oss för vår tredje och sista månad i Alanya för den här vintern. Mars är en riktigt härlig månad här, vårvärmen har satt igång ordentligt och flyttfågelstrecken drar in från Afrika. I helgen var det precis 15 år sen jag och Lennart träffades härnere på min första långsemester hit till Medelhavskusten.