Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Glutenfri ostkaka med ägg och mandel till Alla Hjärtans fredagsmys

Birgitta Höglund's Mat - 14 Feb 20 kl. 07:00

Hjärtligt gott till fredagsmyset Gör en riktigt näringsrik och god ostkaka till fredagsmyset idag, det här är en rätt som går hem hos både stora och små. Den passar också fint att ta med ut i skidbackarna nu på sportlovet, att bara äta en bit rätt upp och ner med en rykande kopp choklad med vispgrädde. Den smakar dessutom mycket gott med löjrom eller sikrom, hackad lök och crème fraiche, men hoppa då över kardemumman och ev sötning. Gillar du mina recept, då får du väldigt gärna köpa min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

LCHF-cheesecake med pekanbotten

Kostdoktorn - 31 Jul 20 kl. 13:27

Denna cheesecake med en pajbotten gjord av pekannötter är en riktig läckerhet! Den är givetvis både socker- och glutenfri och passar utmärkt till alla sorters firanden.Inlägget LCHF-cheesecake med pekanbotten dök först upp på Diet Doctor.

Het lax i ugn med brynt vitlökssmör, mandel och blomkålsmos

Kostdoktorn - 02 Jul 20 kl. 14:50

Den här läckra LCHF-måltiden består av en ljuvlig kombination av saftig lax med krispig topping bestående av vitlök, rostad mandel och chili som serveras med ett krämigt blomkålsmos.Inlägget Het lax i ugn med brynt vitlökssmör, mandel och blomkålsmos dök först upp på Diet Doctor.

Recept till Midsommar

Recepten.se - 18 Jun 20 kl. 15:10

Här är mina favoriter bland mina recept till midsommar. Sill med kryddgrönt Sill med kryddgrönt är min favoritsill. Riktigt gott men också enkel att göra.

Cheesecake med jordnötssmör och chokladbotten

Kostdoktorn - 14 Feb 20 kl. 11:35

Finns det något bättre sätt att fira alla hjärtans dag än med en hjärtformad cheesecake? Inlägget Cheesecake med jordnötssmör och chokladbotten dök först upp på Diet Doctor.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Tomatchutney med citron

Birgitta Höglund's Mat - 14 timmar sedan

Höstnjutning Nu finns det väldigt gott om tomater så passa på att göra en smakrik chutney. Den passar fint som tillbehör både till grillat och till ostbrickan. Eller som en fin gåbortspresent nu när vi börjat kunna träffas lite mer än tidigare under denna Coronasommar.

Biff med lök och kokbokssignering

Birgitta Höglund's Mat - Igår: 07:00

En rejäl köttbit Då och då kommer suget efter en lättstekt biff med traditionella tillbehör. Eftersom jag inte mår så bra av vanlig potatis så brukar jag använda sötpotatis istället när jag gör råstekt eller klyftpotatis, det fungerar mycket bättre för min mage. Är du diabetiker, känslig för kolhydrater eller den söta smaken från sötpotatisen så kan du använda rättika eller majrova istället.

Enkel kycklingbuljong med tomat och örter

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Smakrik buljong Jag får många frågor på Facebook om benbuljong, om det är svårt att tillaga och om dess effekter på hälsan. Jag och Lennart har nu intagit buljong så gott som dagligen i 5 år, det har haft en stor inverkan på våra leder. Jag har haft problem med höfterna och axlarna, Lennart har konstaterad artros i ryggslutet.

Smörstekt lax med gräddig paprikasås

Birgitta Höglund's Mat - 15 Sep 20 kl. 07:00

Snabblagad lax Idag får du tips på en riktigt snabb och lättlagad gräddsås som passar väldigt bra till smörstekt fisk. Här kan du läsa hur laxen lagas till, där finns också recept på en liten chokladmousse om du vill förgylla middagen. Fler goda tips hittar du i mina kokböcker, klicka på länkarna nedan så kan du läsa mer om dem.

Ayran och korv med smaker från Medelhavet

Birgitta Höglund's Mat - 14 Sep 20 kl. 07:00

Smakminnen Den grekiska och turkiska maten ligger mig varm om hjärtat, efter många års resor till Medelhavet. Nu lär det ju dröja innan det blir några resor annat än inom Sverige för vår del, då är det bra att ha finna smakminnen att leta fram. Medelhavskosten är väldigt hälsosam även för oss som äter olika former av lågkolhydratkost, den innehåller mycket av färska ovanjordsgrönsaker, i sallader, stekta eller kokta i grytor.

Sockerfria kokostoppar från bakboken Blomster & Bakverk

Birgitta Höglund's Mat - 13 Sep 20 kl. 06:40

Den vackraste bakboken Idag har jag den stora glädjen att få presentera ett recept från Annelie Anderssons nyutkomna bakbok Blomster & Bakverk och samtidigt göra lite reklam för boken. Jag har följt Annelies Blomster & Bakverk på Instagram och bloggen med samma namn en längre tid och fascinerats av hennes fantastiska stilleben med både bakverk och mat kombinerat med vackra blommor, grönsaker, frukt och bär. Det här är matfotokonst på hög nivå, jag har alltid tyckt om matstilleben från gamla målningar från 16-1700-talet och Annelies bilder är komponerade i liknande stil.

Gratinerade svamphattar som tapas

Birgitta Höglund's Mat - 11 Sep 20 kl. 07:00

Festliga svampar Nu har jag delat svamprecept hela veckan, så du ska få lite inspiration till att ta tillvara på all den goda svamp som finns ute i skogarna. Kombinera din skogspromenad med att plocka lite goda matsvampar för att förgylla höstens och vinterns måltider. Men läs på ordentligt vilka som är goda matsvampar och vilka som inte lämpar sig i köket.

Höstens godaste svampsoppa

Birgitta Höglund's Mat - 10 Sep 20 kl. 07:00

Torsdagssoppan Den här veckan slår jag ett slag för svamp här på bloggen. Den här soppan har blivit en av mina favoriter, jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök. Om skogsbad, naturens läkande kraft och hur den hjälp mig på vägen mot ett friskare liv kan du läsa i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Smörstekt lax med zucchini och kantareller

Birgitta Höglund's Mat - 08 Sep 20 kl. 07:00

Njutbar snabbmat Kantareller och zucchini finns det gott om just nu, här får du tips på en kombination av de två. Steker man dem tillsammans så drar zucchinin åt sig av smöret med den goda svampsmaken, det blir ett riktigt smakrikt tillbehör till stekt lax eller annan fisk. Vi har en fin tid framför oss nu, vi samlare, det är bara att gå ut i skogen och dryga ut hushållskassan med svamp och bär.

Gräddstuvad pytt med kantareller

Birgitta Höglund's Mat - 07 Sep 20 kl. 07:00

Höstpytt Har du en bit stek eller annan färdig köttbit, så testa att göra en gräddstuvad pytt. Ett perfekt sätt att ta vara på rester, du kan variera pytten på många olika sätt, använd fantasin och de råvaror som finns hemma. Här har jag gjort pytten på vilt och med extra god smak av kantareller och palsternacka istället för potatis.

Ostbröd till söndagsbrunchen

Birgitta Höglund's Mat - 06 Sep 20 kl. 07:00

Frukostbröd på mitt sätt Innan jag började mitt glutenfria liv var jag väldigt förtjust i nybakat bröd till frukosten på helgerna. Jag har alltid tyckt om att baka och hitta på nya brödrecept, så när mjölet försvann ur mitt liv för 11 år sen så blev det till att lära mig att baka på ett annorlunda sätt. Här är ett av de första bröd jag hittade på till bloggen, det är väldigt enkelt att göra så prova det till din söndagsbrunch.

Dijonnaise och tomatsås till lördagsmiddagen

Birgitta Höglund's Mat - 05 Sep 20 kl. 07:00

Såstips Idag bjuder jag på två riktigt goda och lättlagade såser, som passar fint såväl till kött och fisk som till grönsaksrätter. Tomatsås, eller concassé på köksfranska, använde jag väldigt ofta när jag jobbade som restaurangkock. Då ofta ihop med bearnaisesås, klicka på den rödmarkerade länken så kommer du till receptet.