Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Glutenfri ostkaka med ägg och mandel till Alla Hjärtans fredagsmys

Birgitta Höglund's Mat - 14 Feb 20 kl. 07:00

Hjärtligt gott till fredagsmyset Gör en riktigt näringsrik och god ostkaka till fredagsmyset idag, det här är en rätt som går hem hos både stora och små. Den passar också fint att ta med ut i skidbackarna nu på sportlovet, att bara äta en bit rätt upp och ner med en rykande kopp choklad med vispgrädde. Den smakar dessutom mycket gott med löjrom eller sikrom, hackad lök och crème fraiche, men hoppa då över kardemumman och ev sötning. Gillar du mina recept, då får du väldigt gärna köpa min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Cheesecake med jordnötssmör och chokladbotten

Kostdoktorn - 14 Feb 20 kl. 11:35

Finns det något bättre sätt att fira alla hjärtans dag än med en hjärtformad cheesecake? Inlägget Cheesecake med jordnötssmör och chokladbotten dök först upp på Diet Doctor.

Alla hjärtans dag-dikt

Bokbloggar - 13 Feb 20 kl. 23:22


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Fiskpiccata med tomatsås

Birgitta Höglund's Mat - 15 timmar sedan

Ostpanerad fisk Att dubbelpanera fisk eller kött med riven ost blir ett väldigt gott alternativ för oss som äter glutenfritt. Det är bara att byta ut mjölet i paneringen mot fiberhusk, så blir även kolhydratinnehållet minimerat. Det frasiga, smakrika höljet gör sig väldigt bra ihop med en saftig fiskbit.

Mina bästa tips till sportlovet

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Vinterbild från mina stigar i Jämtland Mat för uteaktiviteter Nu är det hög tid för mat som är lätt att ta med sig ut i skidbackar, längdspår eller bara på en skogsutflykt, för alla som inte har tillgång till snö. Nu har ju en del redan haft sportlov, men jag har delat lite tips på bra picknickmat även de gångna veckorna. Jag befinner mig själv i Stockholm just nu, här har det inte varit en snögnutta sen vi kom hem från Alanya för en månad sen.

Mejerifri glass till fredagsmyset

Birgitta Höglund's Mat - 21 Feb 20 kl. 07:00

Frusen njutning Idag får du tips på en av mina desserter som passar alla som av en eller annan anledning väljer bort mjölkprodukter. Det går att få till en riktigt god glass även utan grädde, äggulor och socker. Till min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” har jag skapat en hel del efterrätter, smoothies och bakverk sötade med lite frukt.

Mina bästa tillbehör till frukostägget och föreläsning i Säffle

Birgitta Höglund's Mat - 18 Feb 20 kl. 07:00

Mättande äggfrukostar Tycker du om att äta ägg till frukost, då är det här inlägget som klippt och skuret för dig. Här tipsar jag om några av de goda tillbehör som jag brukar förgylla frukostäggen med. Vill du hellre ha en varm äggfrukost som mättar ännu längre, då passar den här krispiga ostomeletten riktigt bra.

Glutenfria ostmuffins

Birgitta Höglund's Mat - 16 Feb 20 kl. 07:00

Macka till allehanda utflykter Tyvärr är det fortfarande svårt att hitta bra, glutenfria lågkolhydratalternativ om man vill fika något snabbt och försöker handla på flygplatser, tåg och snabbmatsställen. De här muffinsarna har jag ofta gjort till utflykter och resor, de är perfekta att ha med i väskan som en lättare lunch. Gör en sats och ta med ut på sprotlovsaktiviteterna, så räcker energin hela dagen.

Glutenfri ostkaka med ägg och mandel till Alla Hjärtans fredagsmys

Birgitta Höglund's Mat - 14 Feb 20 kl. 07:00

Hjärtligt gott till fredagsmyset Gör en riktigt näringsrik och god ostkaka till fredagsmyset idag, det här är en rätt som går hem hos både stora och små. Den passar också fint att ta med ut i skidbackarna nu på sportlovet, att bara äta en bit rätt upp och ner med en rykande kopp choklad med vispgrädde. Den smakar dessutom mycket gott med löjrom eller sikrom, hackad lök och crème fraiche, men hoppa då över kardemumman och ev sötning.

Bönsalsa med tomat, koriander och chili

Birgitta Höglund's Mat - 11 Feb 20 kl. 07:00

Populära bönor Vi är många nu som äter pre- och probiotika i vår vardagsmat, baljväxter och mjölksyrat är hetare än nånsin. Jag är väldigt glad att jag fick möjligheten att skriva ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, efter att de kom med succéboken ”Låt bönor förändra ditt liv” häromåret. I länkarna ovan kan du förhandsbeställa bönkokboken till det väldigt låga Bokreapriset 95 kr på Adlibris, den första bönboken kostar 55 kr som pocket.

Mörkt kryddbröd utan gluten och mjölk

Birgitta Höglund's Mat - 09 Feb 20 kl. 07:00

Macka full av smaker Idag får du ett av mina favoritrecept bland de brödsorter jag skapat under de 11 år jag ätit glutenfri lågkolhydratkost. Det är gott både som smörgås eller som kaffebröd, perfekt att ta med som matsäck på skidturen nu på sportlovet. Brödet får sin mörka färg och mustighet från malda nejlikor, kardemumma och kaffe och en liten sötma från några torkade fikon och granatäppelkärnor.

Korv Stroganoff och hemgjord ”falukorv”

Birgitta Höglund's Mat - 07 Feb 20 kl. 07:00

Blommig falukorv Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna. Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, så det kan bli riktigt nyttig mat också. Vill du hellre göra din korv själv, så kan du testa det här receptet som jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen.

Lättlagat till vardags – Köttfärslimpa med svampsås

Birgitta Höglund's Mat - 04 Feb 20 kl. 07:00

Bästa vardagsmaten Den här köttfärslimpan är ett säkert kort att ta till när matlagningsfantasin tryter. Dessutom väldigt populär mat hos både stora och små. Här har jag gjort en gräddig sås på blandsvamp till, men den är väldigt god med pepparsås eller bearnaisesås också.

Husmanskost DeLuxe – Älgfärsbiffar med blåbärsgräddsås

Birgitta Höglund's Mat - 02 Feb 20 kl. 07:00

En finare helgmiddag Älgfärs är min favorit bland malet kött, den har så mycket smak jämfört med vanlig nötfärs. Väldigt nyttigt är det också, eftersom älgen mest lever på löv, barr och örter, det är den mest ursprungliga föda vi har här i Norden. Älg och ren fanns det gott om när våra förfäder kom hit sen inlandsisen smälte undan.

Lördagssmoothie

Birgitta Höglund's Mat - 01 Feb 20 kl. 07:00

Lördagsgodis på mitt sätt Ibland är det riktigt gott med en smoothie, ett bra sätt att få i sig en hel mängd olika vitaminer, mineraler och antioxidanter utan att behöva äta en stor tallrik med råkost. Tar man den som en återhämtningsdryck efter träning eller som en nyttigare dessert, då får kroppen verkligen glädje av alla näringsämnen. Nu i influensatider är det extra viktigt att vi förser oss med naturliga mediciner från växtriket.

Chicken Korma – Indisk kycklinggryta på två sätt

Birgitta Höglund's Mat - 31 Jan 20 kl. 08:17

Fredagskyckling Jag tycker väldigt mycket om det indiska köket, så idag får du två varianter på deras goda korma, här gjord på kyckling. På bilderna ser du den i lite olika tappning, det här är en rätt som lagats rätt ofta i mitt kök. Jag har haft med den i olika varianter i flera av mina kokböcker, i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken hittar du en med lamm och kikärtor.

Istället för Pasta Carbonara

Birgitta Höglund's Mat - 28 Jan 20 kl. 07:00

Glutenfri njutning En av mina favoriträtter förr, innan jag för 11 år sen gick över till en glutenfri mathållning med få kolhydrater, var Pasta Carbonara. Jag måste erkänna att jag var svårt pastaberoende, efter ryggskadan i mitt kockjobb så åt jag ibland spaghetti 7 dagar i veckan, däremellan en hel del mackor. När jag så förstod att jag inte tålde gluten, ja då var det inte så svårt att lägga om till grönsaker istället.