Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/07/113207/bloggpressen.se/public_html/settings.php on line 4 ESA ska testa att samla in rymdskrot 2024 - Bloggpressen.se

Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Feber.se

ESA ska testa att samla in rymdskrot 2024

Feber.se - 31 May 22 kl. 10:30

Så att vi får lite ordning och reda i rymden i framtiden Den europeiska rymdorganisationen ESA fortsätter att försöka hitta lösningar för att rensa bort uttjänta satelliter från jordens omloppsbana. Nu har ESA inlett ett samarbete med rymdinternet-operatören OneWeb och rymdföretaget Astroscale som förhoppningsvis kan resultera i ett system för att ta hand om rymdskrot. Tanken bakom ESA:s senaste projekt är att Astroscales farkost ELSA-M ska skickas upp till rymden 2024 och där testa att fånga in uttjänta satelliter. Dessa ska sedan skickas mot jordens atmosfär där de brinner upp. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Svenske Marcus Wandt kan få åka ut i rymden

Feber.se - 24 Nov 22 kl. 10:30

Ny generation av ESA-astronauter presenterade Europeiska rymdstyrelsen (ESA) fick 22.523 sökande men bara fem stycken valdes ut till det europeiska astronautprogrammet. En som hamnar på reservlistan är Marcus Wandt från Linköping, och det finns alltså en möjligt att han i framtiden kan få åka ut i rymden.

Snart faller kinesiskt rymdskrot ner över jorden igen

Feber.se - 04 Nov 22 kl. 09:45

Spanien stänger delar av sitt luftrum Snart tros skrot från en kinesisk Long March 5B börja falla ner över jorden igen. Exakt när detta kommer att ske är svårt att förutsäga. De senaste rapporten från den ideella organisationen The Aerospace Corporation uppgav att det troligtvis börjar någon gång runt lunch idag +- 3 timmar svensk tid (11:20 UTC).

Seth Rogens film Sausage Party får uppföljare

Feber.se - 27 Oct 22 kl. 12:30

Kommer 2024 2016 släpptes filmen Sausage Party som är en animerad barnförbjuden film där vi får följa ett gäng korvar som bor i en mataffär. En dag får de reda på vad som verkligen händer när en vara blir köpt och korvarna beger sig då ut på ett bisarrt äventyr. Tramsrulle deluxe men den spelade in massa pengar och en del verkar gilla den.

Uppföljare till Ferrari LaFerrari presenteras 2024

Feber.se - 26 Oct 22 kl. 10:00

Per Gessle jublar Ferrari-modellen med det absolut tröttaste namnet - LaFerrari, lanserades 2013. Den har således hängt med i några år och nu får vi reda på att en uppföljare är på väg. Den kommer enligt läckta dokument att visas upp i oktober 2024 och går än så länge under kodnamnet F250.

Vi har kollat in nya flaskan där korken sitter kvar

Feber.se - 21 Oct 22 kl. 15:45

Funkar finfint! För ett tag sedan berättade Coca-Cola att de skulle komma med en ny flaska där korken sitter kvar. Korkat eller inte, vi var så klart tvungna att testa.

Det kommer att dröja ytterligare ett år innan Ariane 6 lyfter

Feber.se - 21 Oct 22 kl. 10:30

Kan även dröja längre än så Det ser ut som om vi kommer att få vänta ytterligare ett tag innan den europeiska rymdmyndigheten ESA och ArianeGroups nästa raket Ariane 6 lyfter mot rymden. Under en pressbriefing igår meddelade ESA:s generaldirektör Josef Aschbacher att man nu planerar att skicka upp den första Ariane 6-raketen någon gång under fjärde kvartalet 2023. Aschbacher uppgav dock att det inte finns något spikat avfärdsdatum för raketen och att det kan dröja ännu längre innan Ariane 6 tar sig till rymden.

EU ska fixa egen satellit med stöd för kvantkryptering

Feber.se - 17 Oct 22 kl. 19:30

Eagle-1 ska användas för supersäker kommunikation EU planerar att skicka upp en satellit som ska ha stöd för så kallad kvantkryptering med vilken det skulle bli möjligt att kommunicera säkert via satellit. Satelliten kallas för Eagle-1 och är tänkt att bli den första i en satellitkonstellation för kvantnyckeldistribution (QKD). Den europeiska rymdmyndigheten ESA skriver om Eagle-1: "Eagle-1 will demonstrate the feasibility of quantum key distribution technology – which uses the principles of quantum mechanics to distribute encryption keys in such a way that any attempt to eavesdrop is immediately detected – within the EU using a satellite-based system.

Kolla in när testversion av Ariane 6 monteras ihop

Feber.se - 13 Oct 22 kl. 19:30

Raketen byggs ihop horisontellt Den europeiska rymdstyrelsen ESA har släppt en timelapse-video som visar hur det ser ut när ArianeGroup bygger ihop en testversion av sin raketmodell Ariane 6. Ariane 6 kommer att bli den första raketmodellen från Ariane som byggs ihop horisontellt, något man säger ska göra det både enklare och billigare att bygga ihop raketerna. ESA skriver: "At Europe’s Spaceport in French Guiana, a test model of the Ariane 6’s central core has been assembled for the first time.

AirPods och Mac-tillbehör sägs få USB-C innan 2024

Feber.se - 10 Oct 22 kl. 09:30

Innan det blir krav i EU I slutet av 2024 kommer det med stor sannolikhet bli krav på att många prylar med laddningsport ska använda USB-C om de ska säljas inom EU, och det gäller förstås även Apple. I sitt senaste nyhetsbrev skriver Mark Gurman att ett gäng Apple-produkter som AirPods och Mac-tillbehör kommer att börja använda USB-C så sent som nästa år. Dessa inkluderar AirPods, AirPods Pro och AirPods Max, samt Magic Mouse, Magic Keyboard och Magic Trackpad.

Alla mobiler i EU måste köra USB-C 2024

Feber.se - 04 Oct 22 kl. 16:00

Även iPhones EU-parlamentet röstade idag igenom det förslag som innebär att alla mobiltelefoner, tablets och liknande elektroniska prylar måste gå att ladda med USB-C-kontakter från och med 2024. Från våren 2026 gäller även samma krav för laptops. Det här innebär bland annat att Apple måste förse sina iPhones med möjlighet att ladda iPhones med USB-C.


Fler inlägg från Feber.se

Apple Music Replay får ny design

Feber.se - 1 timme sedan

Tjänstens motsvarighet av Spotify Wrapped Nu är snart den bästa tiden av året här, när vi får se allas Spotify Wrapped. Vi får dock inte glömma att även Apple Music har sin egna lilla återblick de kallar Apple Music Replay, och den har precis nyss fått en ny design med mer information än tidigare. Det går nu även att se om man är en artists topp 100 lyssnare, vilka spellistor man lyssnat mest på och vilka genrer som definierat ens år.

Audi presenterar nya Performance-versioner

Feber.se - 2 timmar sedan

RS 6 Avant och RS 7 Sportback blir ännu vassare Audi RS 6 Avant och RS 7 Sportback är allt annat än slöa men mycket vill alltid ha mer. Nu presenteras nya Performance-versioner av modellerna och dessa får ännu mer prestanda och är proppade med mer lyx än tidigare. Den dubbelturbomatade V8:an på 4,0 liter ger här 630 hästar (upp 30 hästar) och 850 newtonmeter (upp 50 newtonmeter) i vrid.

Radioprogramledare ljög om att de använt Pixel 4 i reklam

Feber.se - 2 timmar sedan

Google och iHeartMedia får betala 9 miljoner dollar i böter Google och iHeartMedia har i en överenskommelse med amerikanska FTC gått med på att betala 9,4 miljoner dollar, efter att Google bett radioprogramledare att prata om Pixel 4, som att de använt den – trots att de inte gjort det. Google ska ha betalat iHeartRadio 2,6 miljoner dollar och ytterligare två miljoner till mindre nätverk Google ska åtminstone till slut skickat ut fem telefoner, när reklamen gick 2019, men det verkar inte ha varit tillräckligt. Nästan 29 000 gånger gick reklamen under 2019 och 2020, hävdar FTC.

Är Apple på väg att sparka ut Twitter?

Feber.se - 3 timmar sedan

Elon påstår saker Inte nog med allt annat som händer på Twitter med Elon Musk, nu har han börjat bråka med Apple. Anledningen är de där 30 procenten som Apple tar när folk köper saker via deras plattform, något som Elon nu inte alls verkar gilla. Eller det har han kanske ogillat förut, men nu har han börjat vara högljudd i frågan.

Nu finns appen Oceanic+ till Apple Watch Ultra

Feber.se - 3 timmar sedan

Apple Watch Ultra är nu en dykdator En av de stora förbättringarna hos Apple Watch Ultra jämfört med tidigare klockor från Apple är dess vattentålighet, som gör att klockan kan användas som en dykdator med appen Oceanic+. Den har dock inte varit tillgänglig tills nu, men nu är den till sist tillgänglig i App Store. Oceanic+ designades av Huish Outdoors i samarbete med Apple och det ger användare tillgång till massor av relevant information för dykare.

BeReal är Apples iPhone App of the Year

Feber.se - 4 timmar sedan

För iPad är det GoodNotes 5 Apple har nu berättat vilka appar som vunnit App Store Awards för 2022, och det är appen BeReal som kammar hem det största priset med ”iPhone App of the Year”. BeReal är, för de som inte vet, en app där användare får en notis en gång per dag, där de ska fånga ögonblicket med både främre och bakre kameran – på samma gång. Tanken är att det ska ge en mer verklig bild över personers liv.

Sjukdomen apkoppor har för rasistiskt namn

Feber.se - 4 timmar sedan

Monkeypox blir nu mpox I maj fick Sverige sitt första fall av den ovanliga sjukdomen apkoppor där kroppen får massa tråkiga blåsor. Sjukdomen som heter monkeypox i andra länder fick sitt namn 1958 då den upptäcktes hos apor. På 70-talet fick människor den för första gången.

Tesla Model 3 ska få ännu mer minimalistisk interiör

Feber.se - 5 timmar sedan

Facelift på gång När man hoppar in i en Tesla Model 3 för första gången slås man av hur lite prylar det finns. En stor skärm i mitten bara och inte så mycket annat. Man inser dock ganska snabbt att man inte behöver så mycket och efter någon minuts körning saknar man inget direkt.

Världens största aktiva vulkan har fått ett utbrott

Feber.se - 5 timmar sedan

Första gången sedan 1984 Vulkanen Mauna Loa på Hawaii är världens största aktiva vulkan och nu har lavan börjat flöda ur den igen. Det är första gången på nästan 40 år, senast var 1984, och det sker efter en tid med jordbävningar så forskarna verkar inte förvånade. Just nu flödar lavan inte mot ett hål där det bor människor, så just nu fortsätter livet som vanligt på Hawaii.

Ny podcast om Amazon Prime Video

Feber.se - 6 timmar sedan

Med Alex och Sigge Imorgon den 30 november släpper Amazon Prime Video en podcast tillsammans med Alex och Sigge där de ska djupdyka i nya och etablerade serier på tjänsten, samt filmer och annan populärkultur. Hanna Widell på produktionsbolaget Perfect Day Media säger: – Tv-serier och film är samtalsämnen som engagerar och för samman människor. Därför är diskussionen runt om minst lika viktig som själva tittandet.

Vi har kollat in fodralet till JBL Tour Pro 2

Feber.se - 16 timmar sedan

Det som har en egen skärm I slutet av augusti släppte JBL lurarna Tour Pro 2. Själva lurarna var inte någon revolution kanske, men fodralet de ligger i är klart annorlunda. Det har nämligen en egen skärm.

Häng med en lokförare under en söndag på jobbet

Feber.se - 17 timmar sedan

Avslappnande! När man kör tåg så måste man ju inte bara köra tåget från A till B utan också ta sig till punkt A och från punkt B. Här får vi följa med Thomas under en arbetsdag när han tar sig hela vägen och "bara" kör 171 meter tåg som väger 376 ton.

Helikoptern som skulle bärga raketer i luften

Feber.se - 17 timmar sedan

Spana in en animerad version av Hiller Air Tug 1962 lyfte den udda skapelsen Sikorsky S-64 Skycrane för första gången. En helikopter som fungerade som en slags kran. Ungefär samma period pågick rymdrejset där amerikanerna kämpade för att slå ryssarna som först till månen.

Var ska man lägga en straff?

Feber.se - 18 timmar sedan

Det finns statistik över vilket hörn som är bäst Just nu pågår, som de flesta säkert märkt, fotbolls-VM. Det är därför inte helt osannolikt att vi kommer att få se ett gäng straffar, eller kanske till och med att någon match avgörs med straffar. Vissa tycker kanske detta är som att dra lotter, men om vi kikar på lite statiskt visar det sig att det inte riktigt är så.

En trailer för White Noise

Feber.se - 18 timmar sedan

Dramakomedin med Adam Driver Här kommer den första trailern för filmen White Noise med Adam Driver i huvudrollen. Filmen är baserad på Don DeLillo roman med samma namn vilken släpptes 1985. I filmen får vi följa hur en familj hanterar det faktum att det har börjat spridas något slags giftig moln över världen och situationer som detta leder till.