Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Örtmarinerad älgstek till julbordet

Birgitta Höglund's Mat - 06 Dec 17 kl. 06:00

Smakrikt till jul Att grava eller rimma kött och fisk är ett gammalt sätt att bevara det fräscht och gott en längre tid. Idag ett mycket bra alternativ till färdiga charkprodukter om man vill slippa alla tillsatser. Jag marinerar ofta kalkonbröst när jag är i Turkiet, här har jag använt älgstek. Vill du ha en liten söt smakbrytning i marinaden så är det gott med rivet äpple, men det kan du hoppa över. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Julbordet ställs in – efter missen

Nyhetspressen - 10 Nov 17 kl. 21:41

Det årliga julbordet på Radisson Hotell ställs in för 3000 anställda i Angereds stadsdelsförvaltning. Orsaken: en miss i hanteringen. – Vi fattade detta tråkiga beslut, säger stadsdelsdirektören Rickard Ernebäck..

Det blir säkert bra med pizza också på julbordet...

Nyhetspressen - 24 Dec 16 kl. 08:00

Tradition och förnyelse var begrepp som en gång med pepparkaksdegen bakades in i visionen för Båstads kommun. Manlig lucia i skägg hade vi på Skurups folkhögskola på 1960-talet..

Laxbrist och chockpriser: "Det är något vi kommer att få leva med"

Nyhetspressen - 22 Dec 16 kl. 06:00

Laxen är ett måste på julbordet för det allra flesta..

Hälsofaror: Tre saker att undvika på julbordet

Nyhetspressen - 20 Dec 16 kl. 08:08

Även om julbordet till stor del omvärderats av hälsoskäl finns det problemområden som behöver lyftas fram i juleljuset. SvD lotsar den orolige julbordsgästen runt blindskären..

Så tycker östgötarna om julbordet

Nyhetspressen - 11 Dec 16 kl. 20:00

De flesta östgötar kommer äta två till tre julbord i år..

Smart varumärkesarbete – det rätta för Cloetta

Nyhetspressen - 08 Dec 16 kl. 11:58

Cloetta Juleskum är för många ett måste på julbordet. Och det är ett populärt godis, till och med varumärkesskyddat hos PRV, Patent-och registreringsverket..

Stort test: De bästa svenska ölen till julbordet

Nyhetspressen - 03 Dec 16 kl. 11:30

Det är dags att börja tänka på vilken öl du ska servera till julmaten. SvD:s ölexpert Thomas Berglund har provat 30 svenska öl. Vill du köra på ett säkert kort är Oppigårds Winter Ale bästa valet.

Julbordstrend: grönt och specialkost

Nyhetspressen - 03 Dec 16 kl. 10:08

Julbordet gör december till en viktig månad för restaurangerna. Och julbordsbokningarna har ökat markant jämfört med december förra året, enligt en enkät från Visita. Men det är inte bara skinka och buffé som gäller längre.

Gemenskap på Julafton i Kulturhuset

Nyhetspressen - 25 Dec 15 kl. 09:38

Fantastisk öppen och ärlig gemenskap när Gemenskap i Jul bjöd på julmat och underhållning på den öppna scenen.Kl 13.00 var julbordet färdigt och man kunde släppa in de första gästerna som kanske uppgick till ett 30- tal.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Tomatsoppa och sockerfritt ketchuptips

Birgitta Höglund's Mat - 16 Aug 18 kl. 09:34

Mer från grönsakslandet Nu finns det tomater i överflöd, så idag tipsar jag om en både lättlagad, näringsrik och god tomatsoppa. Har du bara testat tomatsoppa på burk eller pulver tidigare så måste du laga den här, det är en otrolig skillnad i smak. Tomater innehåller den nyttiga antioxidanten lykopen, som frigörs vid uppvärmning.

Lättlagad ratatouille

Birgitta Höglund's Mat - 14 Aug 18 kl. 15:36

Skördetider Idag får du ett snabbt middagstips, perfekt för dig som har egen trädgård. Vi andra får leta reda på närmsta handelsträdgård eller frossa i grönsakshyllorna i mataffärerna. Passa på att ta vara på allt det goda som finns i överflöd just nu, det förgyller den enklaste måltid.

Två sorters dip till chips, grönsaker och grillat

Birgitta Höglund's Mat - 10 Aug 18 kl. 07:00

Grön ärtcrème med Öländska Bönchips Tips till fredagsmyset Idag får du två tips på goda röror som passar lika bra till chips och grönsaksstavar som till all slags grillat. Dipen på bilden häruppe är en grön ärtcrème som ingick i mitt tävlingsbidrag till Plantable Cooking Contest. Där som tillbehör till savoykåldolmar fyllda med kantareller och kikärtor, du kommer förstås att få ta del av det receptet härinne framöver.

De magiske bønnene och besök på Kretsloppshuset

Birgitta Höglund's Mat - 03 Aug 18 kl. 07:00

Bönkokboken på norska Igår fick jag ett magiskt paket på posten från Jan Mesicek på Förlaget Lille Måne i Oslo. Det är första gången jag får se den norska utgåvan av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, utgiven här i Sverige på Bladh by Bladh. Jag gillar titeln, den säger ju en hel del om det som kan hända när man låter bönor förändra ens liv.

Bilder och mattips från Smakfesten i Karlshamn och somrig sallad med räkor och mozzarella

Birgitta Höglund's Mat - 26 Jul 18 kl. 07:00

Sommarmat Mellanlandat några dagar i ett tropiskt varmt Stockholm efter 4 trevliga dygn i ett nästan lika varmt Karlshamn Där deltog jag på Östersjöfestivalen tillsammans med Maryanne och Ulf Wahlquist från Öländska bönchips. Smakfesten, som är en nytillkommen programpunkt under festivalen, var en upplevelse inte minst för att jag lyckades övervinna min livslånga scenskräck. Jag var en del av programmet i det stora mattältet, jag hamnade mellan Katarina Ewerlöf och Tareq Taylor, så jag fick fin draghjälp av dem och hade en stor publik på 3-400 festivalbesökare.

Skaldjur Saganaki och njutbar hälsoresa till Kreta

Birgitta Höglund's Mat - 22 Jul 18 kl. 07:00

Följ med till Kreta i höst På bilden ovan ser du Golden Beach, en av mina absoluta favoritrestauranger på de många resor jag de senaste åren gjort till den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust. Vill du också ta del av allt det goda jag hittat där, vad gäller maten, människorna och naturen, så har du nu chansen att följa med. Tillsammans med goda vännen Therese Renåker arrangerar jag resor till den lugna byn, där vårt största fokus är harmoni, njutning och avkoppling.

Smultronglass, fjällsemester och Smakfesten i Karlshamn

Birgitta Höglund's Mat - 16 Jul 18 kl. 07:00

Smultronglass På väg söderut Jag har haft en helt underbar semester de senaste veckorna i mina hemtrakter i Jämtland och Dalarna. Men nu är det dags att ut och åka tåg igen, den här gången bär det av riktigt långt söderut. Idag tar jag tåget till Stockholm och på onsdag vidare ner till Karlshamn och Östersjöfestivalen.

Semesterbilder och grilltips från stugan i Dalarna

Birgitta Höglund's Mat - 14 Jul 18 kl. 06:33

Grillad fläskkarré med tillbehör Njutningsfylld semester Hej på er i sommarvärmen, tittar in en sväng på min semester, det har varit skönt att vara helt ouppkopplad ett tag. Vilken otrolig sommar vi just nu får uppleva, solen och värmen flödar som aldrig förr. Härligt för många men tyvärr med följd att det blir för lite vatten till växtligheten på många håll.

Dillmajonnäs, LCHF-event och semestertider

Birgitta Höglund's Mat - 02 Jul 18 kl. 11:01

Favoritsås till fisk Nu i värmen passar det riktigt bra med varmrökta, feta fiskar till frukost, lunch eller middag. Min favorit är röding men det blir förstås också gott med varmrökt lax, sik, regnbåge eller makrill. Med en krämig sås och grönt till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.

På väg till LCHF-campingen i Säffle

Birgitta Höglund's Mat - 28 Jun 18 kl. 07:00

Tidigare föreläsare på LCHF-campingen Värmlandsbesök Just nu sitter jag på tåget för mitt tredje LCHF-event i Säffle, solen verkar stråla riktigt ordentligt över Karlstad även denna gång. Vid sidan av LCHF-kryssningen är det här det största event inom lågkolhydratrörelsen i Sverige, det ska bli roligt att träffa många gamla bekanta igen. Föreläsarlistan är diger, många välkända namn i Lowcarb-världen deltar i år.