Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Ägg- och mjölkfritt julbröd

Birgitta Höglund's Mat - 03 Dec 17 kl. 06:00

Mörkt julbröd 1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba 6 katrinplommon 2 dl vatten 1 välmogen avocado ½ dl tahini, sesampasta 1 msk äppelcidervinäger Mjöl/fröblandning 2 dl chiamjöl (Risenta) 1 dl pofiber ½ dl sesamfrön ½ dl blå vallmofrön ½ dl pumpakärnor 2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön 2 msk fiberhusk 1 msk bikarbonat 1-2 msk kanel 1 msk kardemumma 1 tsk malda nejlikor 1 tsk mald ingefära ca 1 tsk salt Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten. Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt. Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Mjölkbonden Anette tvingas mata korna med dåligt foder

Nyhetspressen - 01 Aug 18 kl. 13:06

Mjölkbonden Anette Gustawson, 43, förlorar 100 000 kronor i månaden på katastroftorkan. Krisstödspaketet från regeringen kommer ge henne cirka 60 000 – vilket räcker till foder i två veckor. – Korna skänker glädje varje dag och jag blir så ledsen när de mår dåligt.

”Du vet inte vad du pratar om, Malin!”

Nyhetspressen - 20 Jul 18 kl. 12:00

”Väntar vi till våren kanske alla djur måste slaktas istället för som nu hälften. Men något säger mig att en del av er är väldigt nöjda med det”, skriver mjölkbonden Kerstin Herbertsson i en replik på Malin Kolms debattinlägg..

Katastrof för en del östnyländska mjölkgårdar - kor skickas till slakt för att fodret ska räcka hela året

Nyhetspressen - 18 Jul 18 kl. 09:49

Den utdragna torkan får nu följder för mjölkgårdarna i landet. I Östnyland finns gårdar som får ta till drastiska åtgärder eftersom det är svårt att få tag på mat till djuren..

Nintendos mjölknings-spel kommer till Labo

Feber.se - 24 Jun 18 kl. 21:00

Mjölka virtuella kossor Nintendo släpper ett minispel till Nintendo Labo som påminner en del om det minispelet där man ska mjölka kor som inkluderas i Nintendos 1-2-Switch-paket som släpptes förra året. Rent grafiskt så skiljer sig Labo mjölkningsspel från 1-2-Switch men man verkar styra spelet på liknande sätt. I Labo-versionen inkluderas även mallar så att man kan klippa till kartong som man vika ihop till ett ställ för sina mjölkhinkar.

Skulle du vara beredd att betala 10 cent mer för en liter mjölk för att stödja den inhemska bonden?

Nyhetspressen - 12 Jun 18 kl. 05:33

Nästan 20 000 personer har skrivit under en namninsamling som stöder en prishöjning av inhemsk mjölk med 0,10 euro per liter. Igår överlämnades underskrifterna till centrala representanter inom mjölksektorn som hade samlats på Centralförbundet för lant- och skogsbrukscenter MTK:s kansli i Helsingfors..

Mjällby vaknade till slut och räddade en poäng

Nyhetspressen - 10 Jun 18 kl. 18:03

Underläge med 2–0 i halvtid och på väg mot sin andra raka förlust. Då ryckte Mjällby upp sig, svarade för en stark upphämtning och räddade en poäng i derbyt mot Karlskrona..

3 kvinnor förklarar varför de låter sitt skägg växa

Nyhetspressen - 02 Jun 18 kl. 08:00

Skägg på en man? Trendigt!Skägg på en kvinna?

Mjölk, mejeriprodukter och hälsa

Träningslära - 08 Feb 18 kl. 08:29

Jag har på senare år haft ett antal diskussioner med vegetarianer och veganer som envisas med att påstå en massa saker om framför allt mjölk och mejeriprodukter utan att sen backa upp någonting av det med verklig data. Den här texten skrev jag först 2014 efter en diskussion på twitter där den jag argumenterade med […] Inlägget Mjölk, mejeriprodukter och hälsa dök först upp på Träningslära.

Mjällby övertygade i genrepet

Nyhetspressen - 30 Mar 18 kl. 19:24

Om drygt en vecka drar fotbollsettan i gång på allvar. Mjällby AIF ser ut att vara redo för uppgiften. Under långfredagen inledde de gulsvarta påskfirandet genom att besegra seriekonkurrenten Oskarshamn med hela 4–1 i säsongens sista träningsmatch..

Mjölken hos näbbdjur kan ta kål på resistenta bakterier

Nyhetspressen - 29 Mar 18 kl. 22:16

Näbbdjuret är ett unikum i djurvärlden. Nu visar dessutom ny forskning att mjölken det besynnerliga djuret producerar kan komma att användas i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier..


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Lättlagad ratatouille

Birgitta Höglund's Mat - 13 timmar sedan

Skördetider Idag får du ett snabbt middagstips, perfekt för dig som har egen trädgård. Vi andra får leta reda på närmsta handelsträdgård eller frossa i grönsakshyllorna i mataffärerna. Passa på att ta vara på allt det goda som finns i överflöd just nu, det förgyller den enklaste måltid.

Två sorters dip till chips, grönsaker och grillat

Birgitta Höglund's Mat - 10 Aug 18 kl. 07:00

Grön ärtcrème med Öländska Bönchips Tips till fredagsmyset Idag får du två tips på goda röror som passar lika bra till chips och grönsaksstavar som till all slags grillat. Dipen på bilden häruppe är en grön ärtcrème som ingick i mitt tävlingsbidrag till Plantable Cooking Contest. Där som tillbehör till savoykåldolmar fyllda med kantareller och kikärtor, du kommer förstås att få ta del av det receptet härinne framöver.

De magiske bønnene och besök på Kretsloppshuset

Birgitta Höglund's Mat - 03 Aug 18 kl. 07:00

Bönkokboken på norska Igår fick jag ett magiskt paket på posten från Jan Mesicek på Förlaget Lille Måne i Oslo. Det är första gången jag får se den norska utgåvan av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, utgiven här i Sverige på Bladh by Bladh. Jag gillar titeln, den säger ju en hel del om det som kan hända när man låter bönor förändra ens liv.

Bilder och mattips från Smakfesten i Karlshamn och somrig sallad med räkor och mozzarella

Birgitta Höglund's Mat - 26 Jul 18 kl. 07:00

Sommarmat Mellanlandat några dagar i ett tropiskt varmt Stockholm efter 4 trevliga dygn i ett nästan lika varmt Karlshamn Där deltog jag på Östersjöfestivalen tillsammans med Maryanne och Ulf Wahlquist från Öländska bönchips. Smakfesten, som är en nytillkommen programpunkt under festivalen, var en upplevelse inte minst för att jag lyckades övervinna min livslånga scenskräck. Jag var en del av programmet i det stora mattältet, jag hamnade mellan Katarina Ewerlöf och Tareq Taylor, så jag fick fin draghjälp av dem och hade en stor publik på 3-400 festivalbesökare.

Skaldjur Saganaki och njutbar hälsoresa till Kreta

Birgitta Höglund's Mat - 22 Jul 18 kl. 07:00

Följ med till Kreta i höst På bilden ovan ser du Golden Beach, en av mina absoluta favoritrestauranger på de många resor jag de senaste åren gjort till den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust. Vill du också ta del av allt det goda jag hittat där, vad gäller maten, människorna och naturen, så har du nu chansen att följa med. Tillsammans med goda vännen Therese Renåker arrangerar jag resor till den lugna byn, där vårt största fokus är harmoni, njutning och avkoppling.

Smultronglass, fjällsemester och Smakfesten i Karlshamn

Birgitta Höglund's Mat - 16 Jul 18 kl. 07:00

Smultronglass På väg söderut Jag har haft en helt underbar semester de senaste veckorna i mina hemtrakter i Jämtland och Dalarna. Men nu är det dags att ut och åka tåg igen, den här gången bär det av riktigt långt söderut. Idag tar jag tåget till Stockholm och på onsdag vidare ner till Karlshamn och Östersjöfestivalen.

Semesterbilder och grilltips från stugan i Dalarna

Birgitta Höglund's Mat - 14 Jul 18 kl. 06:33

Grillad fläskkarré med tillbehör Njutningsfylld semester Hej på er i sommarvärmen, tittar in en sväng på min semester, det har varit skönt att vara helt ouppkopplad ett tag. Vilken otrolig sommar vi just nu får uppleva, solen och värmen flödar som aldrig förr. Härligt för många men tyvärr med följd att det blir för lite vatten till växtligheten på många håll.

Dillmajonnäs, LCHF-event och semestertider

Birgitta Höglund's Mat - 02 Jul 18 kl. 11:01

Favoritsås till fisk Nu i värmen passar det riktigt bra med varmrökta, feta fiskar till frukost, lunch eller middag. Min favorit är röding men det blir förstås också gott med varmrökt lax, sik, regnbåge eller makrill. Med en krämig sås och grönt till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.

På väg till LCHF-campingen i Säffle

Birgitta Höglund's Mat - 28 Jun 18 kl. 07:00

Tidigare föreläsare på LCHF-campingen Värmlandsbesök Just nu sitter jag på tåget för mitt tredje LCHF-event i Säffle, solen verkar stråla riktigt ordentligt över Karlstad även denna gång. Vid sidan av LCHF-kryssningen är det här det största event inom lågkolhydratrörelsen i Sverige, det ska bli roligt att träffa många gamla bekanta igen. Föreläsarlistan är diger, många välkända namn i Lowcarb-världen deltar i år.

Vit pizza med halloumi och gremolata, besök på Öländska bönchips och några semestertips från Öland

Birgitta Höglund's Mat - 23 Jun 18 kl. 07:00

Rundtur på Öland Precis som på nyårsdagen är pizza väldigt populär mat hos många även på midsommardagen. Idag får du därför ett lättlagat recept som såg dagens ljus på Öland för några veckor sen. Då tog jag tåget ner till Kalmar och hälsade på hos Maryanne och Ulf Wahlquist som driver Öländska Bönchips.

Goda tips till Midsommar

Birgitta Höglund's Mat - 19 Jun 18 kl. 10:50

Goda favoriter Idag får du tips på några av mina egna lättlagade smakfavoriter till Midsommarfesten. Sill, lax och jordgubbar, svensk njutningsmat på hög nivå. Jag önskar alla mina läsare en riktigt god och glad Midsommar.